Kotkan kaupungille Työmatkaliikkumisen Edelläkulkija -tunnustus

Julkaistu 21.09.2021

Kotkan kaupungille on myönnetty Työmatkaliikkumisen Edelläkulkija -tunnustus Kymenlaakson liiton esityksestä. Tunnustusta tuki myös maakunnallinen liikennejärjestelmätyöryhmä. Kunniakirjan otti vastaan Kotkan kaupungin henkilöstön kestävän liikkumisen laatimisesta vastaava työryhmä: työsuojelupäällikkö Tommy Larvi, henkilöstöjohtaja Minna Uusitalo, yleiskaavoittaja Pauli Korkiakoski ja kestävän kehityksen asiantuntija Esa Partanen. Tunnustuksen luovutti Kymenlaakson maakuntajohtaja Jaakko Mikkola verkon välityksellä järjestetyssä tilaisuudessa.

Työmatkaliikkumisen Edelläkulkija -tunnustus myönnetään työnantajalle, joka on esimerkillisellä tavalla ottanut kestävän ja hyvinvointia lisäävän työmatka- ja työasiamatkaliikkumisen omakseen. Tunnustuksia on jaettu Euroopan Liikkujan viikolla 16.–22.9. eri puolilla Suomea. Tunnustusta haetaan Motivalta, joka koordinoi Fiksusti töihin -hanketta.

”Kotkan kaupunki on otettu saamastaan huomionosoituksesta. Liikkumissuunnitelma on tuore ja tehtävää näiden asioiden edistämisen saralla on vielä jatkossakin. Kestävä liikkuminen on kuitenkin tullut jäädäkseen sekä henkilöstön hyvinvoinnin ja ilmastotavoitteiden edistämisen osalta”, kertoo työsuojelupäällikkö Tommy Larvi.

”Kestävän liikkumisen toimenpiteiden joukkoon mahtuu suuria ja pieniä kokonaisuuksia. Pääasia on kuitenkin, että edistystä tapahtuu joka saralla. Tätä tärkeää asiaa pidetään jatkossakin esillä seuraten aktiivisesti kestävien liikkumistapojen ja toimenpiteiden edistymistä”, lupaa Larvi.

Kotka on viimeisen vuoden aikana panostanut henkilöstönsä kestävän työmatkaliikkumisen kehittämiseen ilmasto- ja työhyvinvointinäkökulmista. Kehittämistä on ohjannut henkilöstön kestävän liikkumisen visio 2021–2023. Kotka haluaa työnantajana, että henkilöstön työmatkaliikenne on sujuvaa, terveellistä, turvallista, ympäristöystävällistä ja taloudellisesti järkevää. Tavoitteena on luoda mahdollisimman helpot ja houkuttelevat puitteet saapua töihin myös muilla kulkumuodoilla kuin omalla autolla. Työaikana puolestaan matkustetaan mahdollisuuksien mukaan kävellen, pyörällä, kimppakyydeillä, yhteiskäyttöautoilla tai julkisilla liikennevälineillä.

Visiota on toteutettu usean hallinnollisen vastuualueen toimesta. Kotka asetti erilaisia kestävän liikkumisen tavoitteita, aina pyöräilyn edistämisestä joukkoliikenteen käyttöön ja työn tekemisen tapojen kehittämiseen. Henkilöstö on päässyt kokeilemaan kaupunkipyörien käyttöä työasiamatkoilla ja sähköpyöriä sekä työnantajan rahallisesti tukemaa polkupyörän huoltoa ja joukkoliikennettä.

Ymmärrystä henkilöstön työmatkaliikkumisen nykytilasta on selvitetty liikkumiskyselyllä, josta muun muassa selvisi halukkuus kestävään työmatkaliikkumiseen. Kampanjat ja erilaiset tempaukset ovat olleet vaikuttavia keinoja saada työyhteisö liikkumaan fiksusti. Kotkan kestävän liikkumisen toimenpidevalikoimaan kuuluu pyöräilyn ja kävelyn kilometrikisat sekä kestävän liikkujan palkitseminen.