Sinfoniettan marraskuun konserteissa Rioa, ragtimea ja samettisia jousia

Julkaistu 02.11.2020

Kymi Sinfoniettan ohjelmassa on marraskuussa kolmen konserttikokonaisuuden sarja, joka siirtyi syksylle kevätkaudelta 2020. Näissä kolmessa ohjelmassa – Rion sydän, Puhaltajien ragtime ja Samettiset jouset – Kymi Sinfoniettan puhaltajat, jouset sekä Visa Haaralan (flyygelitorvi), Vladimir Belovin (vibrafoni) ja Ville Herralan (basso) trio tuovat yleisön kuultavaksi ihastuttavat ohjelmat Rio de Janeiron sielukkaista vaikutteista puhaltajien rytmikkääseen ragtimeen sekä jousten hivelevän samettiseen sointiin.

Rion sydän -konsertti kuullaan keskiviikkona 4.11. klo 19 Kotkan konserttitalolla ja torstaina 5.11. klo 19 Pato Klubilla Kouvolassa. Konsertin keskiössä ovat Rio de Janeirossa vaikuttavien mestarien sielukkaat teokset, jotka pääsevät trumpetisti Visa Haaralan, lyömäsoittaja Vladimir Belovin ja kontrabasisti Ville Herralan hellään käsittelyyn. Säveltäjiniminä ovat mm. Hermeto Pascoal, Egberto Gismonti ja Edu Lobo.

Puhaltajien ragtime -konsertissa keskiviikkona 11.11. klo 19 Kotkan konserttitalolla ja torstaina 12.11. klo 19 Kouvolan kaupungintalolla kuullaan valloittavaa musiikkia Yhdysvalloista ja Euroopasta, konsertin teokset ovat Scott Joplinin, G. Gershwinin (osia oopperasta Porgy ja Bess), Ferenc Farkasin ja Carl Orffin (osia Carmina Buranasta) käsialaa.

Nämä näyttämölliset sävelet tempaavat mukaansa ihastuttaviin ja rytmikkäisiin ragtime- ja oopperamusiikin maailmoihin, unkarilaisia kansanmusiikkiteemoja unohtamatta. Tästä musiikillisesta piristysruiskeesta vastaavat Kymi Sinfoniettan omaan soittajistoon kuuluvat lahjakkaat vaski- ja puupuhallinsoittajat.

Samettiset jouset -konsertissa keskiviikkona 18.11. klo 19 Kotkan konserttitalolla koetaan yli sadan vuoden mittainen musiikillinen matka 1800-luvun loppupuolelta 1990-luvulle.
Konsertin vanhin teos, seesteisyyttä huokuva Leoš Janáčekin Idylli jousiorkesterille hakee vaikutteita kansanmusiikista ja kumartaa säveltäjän suuren idolin Dvořákin suuntaan. Konsertin uusinta musiikkia on Philip Glassin 3. sinfonia, joka on rakennettu toistuvien elementtien kiehtovaksi ja jopa hypnoottiseksi leikiksi.

Rakastetuimpien suomalaissäveltäjien musiikki soi tässä konsertissa vahvasti: Einojuhani Rautavaaran Divertimenton luonnonomaisuus soi suloisesti Sibeliuksen sarjan viululle ja jousille rinnalla. Jälkimmäisessä solistina kuullaan Kymi Sinfoniettan toista konserttimestaria, Linda Fogelsonea ja kokonaisuuden liidaa konserttimestari Raymond Cox.

Kymi Sinfoniettan konsertit järjestetään koronavirusepidemian aikana turvallisuus edellä. Konserttien turvallisuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota. Orkesteri noudattaa sekä viranomaisten että Suomen esittävän taiteen alojen kattojärjestöjen yhdessä tekemiä ohjeita ja suosituksia esitysten järjestämisestä poikkeusaikana.
Tarkemmat turvallisuusohjeet on julkaistu orkesterin nettisivuilla osoitteessa www.kymisinfonietta.fi. Orkesteri suosittelee tutustumaan ohjeisiin etukäteen.