Kotkan valtuusto varmisti Itäisen rantaradan hankeyhtiön rahoituksen

Julkaistu 07.10.2020

Kotkan kaupunginvaltuusto on päättänyt, että kaupunki lisää osuuttaan Itäisen rantaradan suunnitteluhankeyhtiössä 16,3 miljoonalla eurolla. Näin koko Itäisen rantaradan suunnitteluhankeyhtiön rahoituksesta on päätökset, kun huomioidaan myös muiden kuntien rahoituspäätökset.

Kotka on jo aiemmin päättänyt rahoittaa hankeyhtiötä 21,4 miljoonalla eurolla ja vakuuttanut liikenne- ja viestintäministeriölle, että koko tarvittava rahoitus on olemassa. Kaupunginvaltuusto päätti lisärahoituksesta keskiviikkona ylimääräisessä kokouksessaan.

Päätöksen ehtona on edelleen se, että ratalinjausta suunnitellaan elinkeinoelämää ja henkilöliikennettä palvelevana sekaliikenneratana Helsingistä Porvoon ja Kotkan kautta itään.

Kaupunki on valmis neuvottelemaan rahoitusosuuksista tarkemmin, kun ratalinjaus on päätetty ja kaikki radan vaikutuspiirissä olevat tahot ovat selvillä.

Liikenne- ja viestintäministeriö tiedusteli kesäkuussa kuntien alustavaa halukkuutta osallistua hankeyhtiön perustamiseen ja itäisen suunnan suunnittelun rahoitukseen.

Kotkan kaupunki ilmaisi kiinnostuksensa ratahankeyhtiön perustamiseen ja suunnittelun pääomittamiseen alustavasti 21,4 miljoonalla eurolla. Muut Itäisen rantaradan kuntien valtuustot ovat kesällä päättäneet pääomittaa hankeyhtiötä yhteensä 16,3 miljoonalla eurolla niin, että Loviisa panostaisi 6 miljoonaa euroa, Pyhtää 2,1 miljoonaa ja Hamina 8,2 miljoonaa euroa.

Tämän lisäksi HaminaKotka Satama Oy on ilmoittanut, että se osallistuu yhdessä omistajiensa Kotkan ja Haminan kaupunkien kanssa jatkokeskusteluihin hankeyhtiön pääomittamisesta. Myös kolme satamassa toimivaa yritystä on ilmoittanut olevansa kiinnostuneita hankeyhtiön pääomittamiseen.

Itäisen rantaradan kunnat ja toimijat vakuuttivat liikenne- ja viestintäministeriölle jo aiemmin syksyllä, että koko tarvittava rahoitus on olemassa. Ministeriö on 30.9. julkaistussa tiedotteeseen kuitenkin todennut, että Porvoo-Kotka-Luumäki -hankeyhtiön rahoitus näyttää jäävän vajaaksi reilun 16 miljoonaa euroa.

Kotkan alustava rahoitus hankeyhtiön pääomittamiseen on nyt yhteensä enintään 37,7 miljoonaa euroa. Kun muiden kuntien alustavat rahoituspäätökset ovat yhteensä 16,3 miljoonaa euroa, tulee Itäisen rantaradan suunnitteluhankeyhtiön alustava 54 miljoonan euron rahoitus kokonaan katettua.

”Kotka ja muut kunnat ovat nyt vahvistaneet koko hankeyhtiön vaatiman rahoituksen ja ovat valmiita neuvotteluihin hankeyhtiön perustamiseksi”, toteaa Kotkan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jari Elomaa.

Kaupunginvaltuuston kokouksen tallenne on katsottavissa Kotkan Youtube-kanavalla https://www.youtube.com/user/kotkankaupunki

Kaupunginvaltuuston esityslista on luettavissa osoitteessa www.kotka.fi/esityslistat