Kotka laittamassa lisää rahaa rantaradan hankeyhtiöön

Julkaistu 05.10.2020

Kotkan kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että Kotka lisäisi osuuttaan itäisen rantaradan suunnitteluhankeyhtiössä 16,3 miljoonalla eurolla. Kaupunki on jo aiemmin päättänyt rahoittaa hankeyhtiötä 21,4 miljoonalla eurolla. Kaupunginvaltuusto päättää lisärahoituksesta keskiviikkona ylimääräisessä kokouksessaan.

Kaupunginhallituksen esityksessä on ehtona edelleen se, että ratalinjausta suunnitellaan elinkeinoelämää ja henkilöliikennettä palvelevana sekaliikenneratana Helsingistä Porvoon ja Kotkan kautta itään.

Kaupunki on valmis neuvottelemaan rahoitusosuuksista tarkemmin, kun ratalinjaus on päätetty ja kaikki radan vaikutuspiirissä olevat tahot ovat selvillä.

Liikenne- ja viestintäministeriö tiedusteli kesäkuussa kuntien alustavaa halukkuutta osallistua hankeyhtiön perustamiseen ja itäisen suunnan suunnittelun rahoitukseen.
Kotkan kaupunki ilmaisi kiinnostuksensa ratahankeyhtiön perustamiseen ja suunnittelun pääomittamiseen alustavasti 21,4 miljoonalla eurolla ja muut Itäisen rantaradan kunnat omilla päätöksillään.

Huolimatta Itäisen rantaradan kuntien ja toimijoiden vakuutuksesta, että koko tarvittava rahoitus on olemassa, ministeriö on 30.9. julkaistussa tiedotteeseen todennut, että Porvoo-Kotka-Luumäki -hankeyhtiön rahoitus näyttää jäävän vajaaksi reilun 16 miljoonaa euroa.

Nyt Kotkan kaupunki on siis päättämässä hankeyhtiön pääomittamisesta aiemman päätöksen lisäksi 16,3 miljoonalla eurolla. Kotkan alustava rahoitus hankeyhtiön pääomittamiseen olisi yhteensä enintään 37,7 miljoonaa euroa.

Muut itäisen rantaradan kuntien valtuustot ovat kesällä päättäneet pääomittaa hankeyhtiötä siten, että Loviisa panostaisi 6 miljoonaa euroa, Pyhtää 2,1 miljoonaa ja Hamina 8,2 miljoonaa euroa.

Porvoon kaupunki on kaupunginhallituksen päätöksen mukaan osallistumassa alustavasti itäisen ratalinjauksen hankeyhtiön perustamiseen sekä rahoittamiseen enintään 10 miljoonalla eurolla, myös mikäli Itäisen rantaradan linjaus etenee.

Tämän lisäksi HaminaKotka Satama Oy on ilmoittanut, että se osallistuu yhdessä omistajiensa Kotkan ja Haminan kaupunkien kanssa jatkokeskusteluihin hankeyhtiön pääomittamisesta. Myös kolme satamassa toimivaa yritystä on ilmoittanut olevansa kiinnostuneita hankeyhtiön pääomittamiseen.

Enemmän aiheesta kaupunginhallituksen esityslistalla.