Ympäristöterveydenhuolto ohjeistaa elintarvikealan toimijoita

Julkaistu 26.03.2020

Ruokavirasto katsoo, että koronaviruksen leviäminen tapahtuu pisaratartuntana ihmisestä toiseen, ei elintarvikkeiden välityksellä. Uusien tartuntojen välttämiseksi on siten pyrittävä minimoimaan kaikki ihmisten välinen kanssakäyminen myös elintarvikehuoneistoissa.

Hallitus valmisteleekin elintarvikehuoneistojen toiminnan rajoittamista niin, että asiakastilat suljetaan. Asiakastilojen sulkeminen ei tule koskemaan sellaisia tiloja joiden asiakaskunta on rajattu tiettyihin asiakkaisiin, kuten henkilöstöravintoloita. Aterioiden myynti mukaan tai toimittaminen ulos on kuitenkin mahdollista.
Rajoitus tullee voimaan aikaisintaan 28.3. mutta elintarvikealan toimijoiden on hyvä valmistautua tilanteeseen mahdollisimman pian. Osa Kotkan seudun elintarvikealan yrittäjistä onkin rajoittanut toimintaansa jo itsenäisesti ja hallitus toivoo mahdollisimman monen yrittäjän toimivan näin.

Puhtaanapitoon erityistä huomiota

Vaikka pääasiallinen tartuntareitti koronavirukselle on ihmisestä toiseen, tulee tilojen puhtaanapitoon kiinnittää erityistä huomiota. Erityisesti ovenkahvat, maksupäätteet, ottimet, pisarasuojaukset, kauppakorit- ja kärryt, käymälätilat jne. on puhdistettava mahdollisimman usein. Myös elintarviketyöntekijöiden hyvän käsihygienian noudattaminen on ensiarvoisen tärkeää eikä töihin ole sopivaa mennä sairaana.

Elintarvikealan toiminta saattaa muuttua epidemian aikana ja oleellisista muutoksista on hyvä olla yhteydessä omaan terveystarkastajaan. Ravintoloista on mahdollista toimittaa jäähdytettyjä ruoka-annoksia esimerkiksi kauppoihin. Tällöin on kuitenkin hyvin tärkeää pitää huolta annosten lämpötilaolosuhteista sekä pakkausmateriaalien soveltuvuudesta.

Myyntiajat tulee pitää lyhyinä, jos elintarvikkeiden säilyvyyttä ei ole varmistettu. Mikäli ruokaa myydään kaupoissa kuluttajille valmiissa pakkauksissa, tulee pakkauksista löytyä lainsäädännön edellyttämät pakkausmerkinnät ravintoarvotietoja lukuun ottamatta. Palvelumyynnissä tiedot voi saada henkilökunnalta ja tämä täytyy olla selkeästi ilmoitettu.
Kotiin toimitettavista annoksista puolestaan tulee pystyä kertomaan tilauksen yhteydessä allergisoivat ja intoleranssia aiheuttavat ainesosat sekä mahdollisesti lihan tai pääainesosan alkuperämaa.

Tiettyjä tuotteita, kuten sokeria, vedestä ja vehnästä valmistettua pastaa, riisiä, joitakin säilykkeitä ja pakastevihanneksia voidaan poikkeuksellisesti myydä kaupoissa ilman suomen- ja ruotsinkielisiä pakkausmerkintöjä. Pakkausmerkinnät on kuitenkin oltava saatavilla kaupasta sekä paperilla että näkyvällä taululla elintarvikkeen läheisyydessä.
Väliaikainen jousto pakkausmerkinnöissä on tehty valtakunnallisesti ruokatarvikkeiden saannin varmistamiseksi. Kauppojen tulee ilmoittaa ilman pakkausmerkintöjä myytävistä tuotteista elintarvikevalvontaan.

Ruokia voidaan kuljettaa myös esimerkiksi omalla henkilöautolla. Tällöin ruoka tulee pakata puhtaisiin kuljetuslaatikoihin ja auton sisätila suojata esimerkiksi puhtaalla pressulla. Kuljetuksessakin kuuman ruoan tulee säilyä kuumana ja kylmän kylmänä. Pitkiä kuljetusaikoja on hyvä välttää, jos käytössä ei ole asianmukaista kuljetuskalustoa.

Ruoka-apua voidaan harjoittaa edelleen, välttäen kuitenkin ihmisten välistä kanssakäyntiä. Ruoat suositellaan pakattavan valmiiksi kasseihin ja mahdollinen jonottaminen on järjestettävä niin että koronaviruksen leviäminen pyritään estämään.
Väliaikaisesta ruoka-aputoiminnasta ei ole välttämätöntä tehdä ilmoitusta, mutta näissäkin tapauksissa suositellaan ottamaan puhelimitse tai sähköpostitse yhteyttä elintarvikevalvontaan.

Väliaikaisesta elintarvikehuoneistotoiminnan sulkemisesta poikkeusolosuhteiden vuoksi ei ole tarvetta ilmoittaa elintarvikevalvontaan.

Tarkempia tietoja elintarvikealan toimijoille löytyy Ruokaviraston verkkosivuilta:

https://www.ruokavirasto.fi/yritykset/elintarvikeala/elintarvikealan-yhteiset-vaatimukset/usein-kysyttya-covid-19-koronaviruksesta–elintarvikealan-yrityksille/

Lisätietoja saa myös puhelimitse ja sähköpostitse Kotkan kaupungin ympäristöterveydenhuollon palveluyksikön terveystarkastajilta, ympäristöterveyssuunnittelijalta ja kaupungineläinlääkäriltä.
Yhteinen sähköpostiosoitteemme on ympäristoterveys@kotka.fi ja henkilökohtaiset sähköpostit muotoa etunimi.sukunimi@kotka.fi

Terveystarkastaja Tarja Kemppainen, puh. 0447024160
Terveystarkastaja Merja Lumme, puh. 0447024808
Terveystarkastaja Emma Muurinen, puh. 0406532887
Terveystarkastaja Mirva Lahtela, puh. 0447024807
Ympäristöterveyssuunnittelija Jenny Holm, puh. 0407264163
Kaupungineläinlääkäri vs. Essi Jurvanen, puh. 0405772198