Opiskelun tuki

Jokaisella lukio-opiskelijalla, jolla on vaikeuksia suoriutua opinnoistaan, on oikeus saada oppimisen tukea yksilöllisten tarpeiden mukaisesti. Opiskelun haasteet voivat liittyä esimerkiksi oppimisvaikeuksiin, puutteellisiin opiskelutaitoihin, jaksamisen ongelmiin tai vaikeaan elämäntilanteeseen. Tuen tavoitteena on, että voit hyvin opintojesi aikana ja että opintosi etenevät asettamiesi tavoitteiden mukaisesti. Lukio-opinnoissasi sinua tukee koko henkilökunta. Tältä sivulta löydät tiedon, kenen puoleen kääntyä, kun tarvitset tukea ja ohjausta.
Ole aktiivinen ja kerro ryhmänohjaajallesi tai aineenopettajallesi, jos tarvitset apua opiskeluun. Mikäli olet saanut oppimisen tukea peruskoulussa ja sinulle on laadittu pedagogisia asiakirjoja, muista toimittaa ne lukiosi erityisopettajalle. Sinulla on oikeus hakea ja saada oppimisen ja koulunkäynnin tukea milloin tahansa opintojesi aikana.
Opiskelijan vastuut ja velvollisuudet
- Ota vastuu omasta opiskelustasi
- Tee itsellesi opiskelusuunnitelma ja noudata sitä.
- Seuraa opintojakson aikatauluja opiskeluohjeita.
- Ennakoi vaikeita asioita tutustumalla niihin ennen seuraavaa oppituntia.
- Osallistu oppitunneille.
- Keskity siellä ollessasi opiskeluun.
- Tee läksyt säännöllisesti ja tarkista tehtävät.
- Opi virheistä.
- Osallistu opiskelukahvilaan tai Lyscafèen ja pyydä tukiopetusta opettajaltasi.
- Valmistaudu sanakokeisiin, testeihin ja päättöviikon kokeisiin huolella ja useampi päivä ennen koetta.
- Hyödynnä erilaisia opiskelutekniikoita.
- Mikäli opiskelu ei suju, mieti mikä estää sinua oppimasta ja opiskeluun ryhtymistä.
- Tee tarvittavat muutokset arkirutiineihisi.
Pyydä apua ja tukea opiskeluun, mikäli opintosi eivät suju. Muista tehdä oma osuutesi oppimisprosessissa.
Ryhmänohjaaja on sinun ja ryhmäsi lähiohjaaja, joka perehdyttää opiskelijat lukion käytänteisiin ja toimintatapoihin. Hän tapaa opiskelijoita ryhmänohjaajan tunneilla ja yksittäin. Lisäksi hän haastattelee oman ryhmänsä opiskelijat ensimmäisen vuoden aikana. Ryhmänohjaaja seuraa poissaoloja sekä opiskelijoidensa opintomenestystä ja on tarvittaessa yhteydessä huoltajiin.
Opinto-ohjaaja ohjaa sinua lukio-opintojen suunnittelussa, ainevalinnoissa sekä jatko-opintojen ja tulevaisuuden suunnittelussa. Mikäli opintosi eivät etene tai aiot siirtyä 3½ tai 4 vuoden opinto-ohjelmaan, ole yhteydessä opinto-ohjaajaasi.
Sinulla on oikeus opinto-ohjaukseen valmistumisvuotta seuraavan vuoden ajan, mikäli et ole saanut jatko-opiskelupaikkaa lukion jälkeen. Voit hyödyntää lukiosi opinto-ohjaajan apua, kun tarvitset tietoa esimerkiksi opintoihin hakeutumisessa tai urasuunnittelussa. Opinto-ohjaajaan saat yhteyden sähköpostilla tai puhelimitse.
Rehtorin vastuulla on yhteistyössä apulaisrehtorin kanssa mahdollistaa oppimisen tuen toteutuminen oppilaitoksessa. Rehtori tukee henkilökunnan keskinäistä yhteistyötä, jotta oppilaitoksen oppimisen tuki olisi toimivaa. Rehtori vastaa siitä, että opiskelijoille ja huoltajille tiedotetaan oppimisen tuen mahdollisuuksista ja käytänteistä. Rehtori tekee yhteistyötä ylioppilastutkintolautakuntaan erityisjärjestelyhakemuksiin liittyen. Rehtori tekee hallintopäätöksen erityisopetuksesta.
Koulusihteeri auttaa sinua muun muassa seuraavissa lukio-opiskelun käytännön asioissa: opiskelijatodistukset, todistusjäljennökset, erotodistukset, koulumatka- ja opintotukiasiat.
Tutorit ovat vanhempia lukio-opiskelijoita, jotka toimivat 1.vuoden lukio-opiskelijoiden tukena ja apuna. Tutoreiden puoleen voit kääntyä, jos sinua mietityttää mikä tahansa lukio-opiskeluun liittyvä asia. Tutorilta voit saada apua esimerkiksi seuraavissa asioissa: koulun tilat (wc, luokkatilat, kuraattorin vastaanotto tms.), koeviikkoon liittyvät asiat, miten kurssivalinnat tehdään, jos kaipaat seuraa välitunneilla.
Kuraattorin vastaanotolle voit hakeutua, kun tarvitset tukea mielialaan liittyvissä haasteissa, kuten ahdistus-, jännitys- ja masennusoireissa. Kuraattori auttaa sinua opiskelumotivaatioon ja –turvallisuuteen liittyvissä asioissa, elämänhallinnan tai itsenäistymisen asioissa sekä erilaisten kriisitilanteiden selvittelyssä. Mikään asia ei ole liian pieni yhdessä pohdittavaksi.
Opiskeluterveydenhuollon tehtävänä on järjestää terveydenhoitopalvelut sekä sairaanhoitopalvelut opiskelijoille. Terveydenhoitajan luona voi asioida päivittäin ilman ajanvarausta. Ensimmäisenä lukiovuonna sinut kutsutaan terveydenhoitajan tarkastukseen ja toisena lukiovuonna lääkärintarkastukseen. Kutsuntavelvollisten opiskelijoiden ennakkoterveystarkastukset tehdään kutsuntavuoden kevätlukukaudella.