Asemakaava muuttuu Merituulentiellä – suunnitteilla uusi tie ja kaksoisraide

Julkaistu 25.09.2020

Kotkan kaupunkisuunnittelussa on valmistunut asemakaavaluonnos ja asemakaavan muutosluonnos, joissa kaavaa laaditaan tai muutetaan Merituulentien alueella, Kotkansaarelta aina Mussalon sataman porteille.

Kaavatyö koskee Merituulentietä, Mussalon rataa, liikenneyhteyksien lähiympäristöä sekä Kotolahden teollisuusalueen ja ratapihan laajennusta.

Kotkansaarelta Mussalon satamaan suunnitellaan rakennettavaksi kokonaan uutta valtatietä eritasoliittymineen ja uutta kaksoisraidetta. Samalla Kotolahden teollisuusaluetta ja ratapihaa laajennetaan turvaamaan sataman kasvuedellytykset myös tulevaisuudessa.

Raskas liikenne satamaan kasvaa – nykyinen tieyhteys ei riitä

HaminaKotka on Suomen suurin yleissatama ja sen vilkkain yksikkö Mussalo kuuluu Euroopan unionin määrittelemään TEN-T ydinverkon satamiin. Tämä tekee satamaa syöttävästä maantiestä valtakunnallisesti merkittävän yhteyden.

Sataman raskaan liikenteen jatkuva kasvu sekä tieyhteyden nykyinen riittämätön mitoitus ovat aiheuttaneet enenevissä määrin liikenteen häiriöitä sekä turvattomuutta. Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen toimesta on laadittu 2016 yleissuunnitelma Merituulentien parantamiseksi. Suunnitelman tavoitteena on liikenteen turvallisuuden ja sujuvuuden parantaminen, mikä tarkoittaa raskaan satamaliikenteen sekä paikallisliikenteen erottamista toisistaan.

Vuonna 2020 valmistuvassa yleissuunnitelman päivityksessä on huomioitu alueella tehdyt tarkentavat selvitykset sekä myös hankkeen aikana saatu palaute.

Suunnitelmiin on lisäksi sisällytetty Väyläviraston suunnitelma Kouvola-Kotka -ratayhteyden parantamisesta ja kaksoisraiteen rakentamisesta.

Yleissuunnitelman mukainen tiejärjestely edellyttää voimassa olevan asemakaavatilanteen ajantasaistamista. Kaavaa laadittaessa pyritään luomaan sujuvaa ja turvallista liikenneympäristöä sekä mahdollistamaan elinkeinoelämän kehittymismahdollisuudet. Samalla pyritään minimoimaan uusien yhteyksien haittavaikutuksia olevaan yhdyskuntan ja ihmisten hyvinvointiin sekä luonnonympäristöön ja maisemaan.

Suunnitelmien esittely virtuaalisesti

Asemakaavaluonnosta ja päivitettyä Merituulentien yleissuunnitelmaa esitellään vallitsevan koronatilanteen johdosta virtuaalisesti videotallenteen muodossa osoitteissa:

Lisäksi hanketta havainnollistetaan oheisessa merituulentien_asemakaavamuutos -diaesityksessä.

Palaute Merituulentien yleissuunnitelmasta

Mielipiteitä Merituulentien yleissuunnitelmaluonnoksesta voi lähettää 28.10.2020 mennessä osoitteeseen Kaakkois-Suomen ELY-keskus, Kirjaamo, PL 1041, 45101 KOUVOLA tai kirjaamo.kaakkois-suomi@ely-keskus.fi. Palautteeseen merkintä ”Mt355 Merituulentie”.

Lisätietoja antaa vesa.koistinen@ely-keskus.fi, p. 0295 029 179.

Palaute Merituulentien asemakaavaluonnoksesta

Merituulentien asemakaavaluonnos on nähtävänä 29.9.2020 – 28.10.2020 kaupungintalolla kaavoitusosastolla ja sivulla www.kotka.fi/asemakaavat.

Luonnoksesta, selostusluonnoksesta sekä päivitetystä osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta voi antaa palautetta ja mielipiteitä 28.10.2020 mennessä osoitteeseen Kotkan kaupungin kirjaamo, Kustaankatu 2, 48100 Kotka tai kirjaamo@kotka.fi. Palautteeseen merkintä ”0119 Merituulentie”.

Lisätietoja asemakaavaluonnoksesta sekä osallistumis-ja arviointisuunnitelmasta antaa kaavoitusarkkitehti Jarkko Puro, p. 040 642 9010, jarkko.puro@kotka.fi. Mikäli haluat asioida kaavoituksessa paikan päällä, sovi tapaamisesta etukäteen kaavoituksen henkilökunnan kanssa.