Huippuhienot megabileet!

Julkaistu 10.05.2024 Kirjoittajalta Minna Uusitalo

8.5.2024 pidetyt kaupungin henkilöstön megabileet onnistuivat yli odotusten. Oli hienoa nähdä, että lähes 1400 henkilöä saapui juhlimaan. Elastinen soitti loistavan keikan ja juhlijoiden tunnelma oli katossa.

Vastaavanlainen juhla on edellisen kerran järjestetty lähes kuusi vuotta sitten, vuonna 2018. Silloin juhlimme Ruonalan hallissa ja esiintymässä oli Anna Puu. Juhlamme syy oli Kymsotelle siirtyvän henkilöstön läksiäiset.

Nyt juhlamme puitteet olivat hieman hienostuneemmat ja juhlamme syynä olimme me itse. Kotkan kaupungin työntekijät olivat illan kunniavieraita. Olimme ansainneet nämä juhlat! Ja me vietimme hienon illan yhdessä.

Kaupunkimme henkilökunta osaa juhlia ja pitää hauskaa yhdessä. Se on erinomainen asia. Positiivisuutta, iloa ja jopa riehakkuutta oli ilmassa. Yhteisöllisyyden ilmapiiri oli tunnistettavissa. Myönteiset kokemukset ja yhteisöllisyys luovat voimaa, jota kaupunki tarvitsee. Yhteisesti koetut hienot hetket kantavat arjessa.

Olen todella iloinen, että saimme järjestää juhlat kaupungin henkilökunnalle. Siitä iso kiitos kaupungin johdolle ja päättäjille. Oli loistavaa kokea, miten tilaisuus sykki positiivisuutta ja osallistujat juhlivat koko sydämellään!

Alla kaupunginjohtajamme Esa Sirviön juhlatunnelmaa nostattava avauspuhe Kotkan kaupungin henkilöstöjuhlassa 8.5.2024:

 

Kaupunginjohtaja Esa SirviöRakkaat työyhteisömme jäsenet, arvoisat päättäjät ja hyvät avecit!

Sydämellisesti tervetuloa tähän Kotkan kaupungin henkilöstöjuhlaan eli ”Megabileisiin”. Nimenähän tämä ”Megabileet” syntyi osittain kansalaispalautteen perusteella, kun some- ja tiedostusvälineiden palstoilla todettiin kaupungin järjestävän nämä megamaaliset juhlat henkilöstölleen ja työntekijöilleen, vaikka rahalle olisi muitakin kohteita. Minulle suoraan tulleiden viestien perustella näihin juhliin osoitetut varat olisi pitänyt käyttää tieväylien kunnossapitoon; korvaamalla eläkeläisten uimahallin vuosirannekkeiden hinnan nousu 60 eurosta 75 euroon; katuvalojen sytyttämiseen; joukkoliikennemaksujen alentamiseen tai poistamiseen jne. Kaikki ehdotukset koskivat sinällään erittäin tärkeitä kohteita sekä asioita, eikä niitä kannata yhtään väheksyä, mutta ne myös kuvastavat osaltaan sitä, että olemme julkinen työyhteisö ja sen vuoksi saamme palautetta monelta taholta.

Ajatus tähän henkilöstöjuhlaan kuitenkin syntyi aidosti siitä, että erityisesti viime vuoden kaupungin ja koko kaupunkikonsernin tulokset olivat erittäin hyviä. Hyvällä omallatunnolla voin sanoa, että niin viime vuoden kuin muutaman sitä edeltäneen vuoden osalta olemme onnistuneet yhdessä joukkueena saavuttamaan mainioita tuloksia monesta eri näkökulmasta. Ja olemme tehneet sen nimenomaan yhdessä työyhteisön sekä päättäjien kesken. Ilman yhteistä ymmärrystä ja yhteisiä tavoitteita emme varmuudella olisi tähän päässeet ja julkinen palaute olisi todennäköisesti ollut vielä edellä mainittua karumpaa.

Hyvät ystävät!

Tämä henkilöstöjuhla on järjestetty nimenomaan kiitoksena Teille kaikille, jotka olette päässeet tänään paikalle ja myös kaikille niille, jotka eivät juuri nyt ole mukana tässä tilaisuudessa. Olette tehneet kertakaikkisen hienoa työtä vaikeassa toimintaympäristössä ja kaikkien ympärillä olevien haasteiden keskellä. Tämän kaupungin ja kaupunkikonsernin virkajohdon kapellimestarina en voi olla muuta kuin ylpeä Teistä kaikista. Samoin olen erittäin ylpeä myös meidän päätöksentekijöiden joukosta: ilmapiiri on mainio ja voimme keskustella kaikista asioista avoimesti. Toki aina on erilaisia näkökulmia ja lähestymistapoja asiaan kuin asiaan, mutta päätöksien jälkeen olemme operatiivisella puolella voineet suurelta osin luottaa siihen, että voimme edetä asioissa demokraattisesti tehtyjen linjausten mukaan. Arvoisat ystävät, tämä toimintatapa ei toteudu joka paikassa eikä jokaisessa Suomen kunnassa, ja emme voi ottaa sitä missään tapauksessa itsestään selvänä asiana. Minun mielestäni jokainen päättäjä voi taputtaa joko päättäjäkollegaansa tai itseään olalle tahi selkään hyvästä onnistumisesta päätöksenteossa. Mikäli taputatte selkään, niin katsokaa, että ennen taputusta käsi on tyhjä eikä siinä ole puukkoa.

Hyvät megabilettäjät!

Tässä juhlatilaisuudessa haluan kuitenkin ennen kaikkea kiittää kaupungin työntekijöitä ja henkilöstöä. Olette osoittaneet erinomaista sitoutumista ja olette pystyneet vastaamaan niihin haasteisiin, joita eteemme on tullut niin sisäisistä kuin ulkoisista paineista. Se, että erityisesti viime vuoden kaupungin hyvä taloudellinen tulos syntyi suurelta osin toimintakatteen kautta jokaisella vastuualueella ja toimintayksiköissä, kuvastaa tätä yhteistä sitoutumistanne erityisen hyvin. Tiedän, että tämä on vaatinut varmasti paljon pohdintaa, vaikeita ratkaisuja sekä luovia toimintamalleja, joilla on ollut monenlaisia vaikutuksia Teidän arkiseen työhönne. Tämänkin vuoksi arvostan todella korkealle panostanne, joka on ollut äärimmäisen tärkeä meidän yhteisessä kokonaisuudessamme sekä mahdollisuudessamme menestyä.

Osakeyhtiöissä usein tulosta mitataan omistajien saamilla tuotoilla verrattuna siihen, mitä omistajat ovat siihen sijoittaneet. Mikäli tulos ei pitkällä aikajänteellä tyydytä omistajia, niin silloin he yleensä tekevät omia johtopäätöksiään. Kaupunki ei tietenkään ole yhtiö, mutta pitäisikö meidän joskus ajatella niin, että me kaikki olemme jollakin tapaa kaupungin veronmaksajien sijoituksia Kotkan kokonaisuudessa. Tässä ajattelumallissa kaupunkilaiset voivat siis veronmaksajien roolissa odottaa jonkinlaista tuottoa sijoitukselleen. Tällöin tuotto tulee tietysti palvelujen kautta. Niidenkin suhteen itse arvioin meidän onnistuneen varsin mainiosti. On luonnollista, että emme koskaan saavuta tilannetta, jossa kaikki olisivat tyytyväisiä niin kauan kun elämme demokratiassa. Ja toivottavasti nautimme demokratiasta ikuisesti. Demokratian voisi voittaa vain sofistikoitunut diktatuuri, mutta diktatuurilla on se paha piirre, ettei se kovin kauan pysy sofistikoituneena ja tästä löytynee maailmalta useitakin esimerkkejä.

Rakkaat työyhteisön jäsenet!

Vaikka nyt juhlistamme menestystä iloisissa merkeissä, niin meidän on syytä aina varautua myös tulevaisuuteen. Mikään ei ole niin pysyvää kuin muutos, ovat viisaammat sanoneet. Isossa kirjassa puhutaan seitsemän lihavan vuoden jälkeisistä seitsemästä laihasta vuodesta. Eihän meillä todellisuudessa ole seitsemässä vuodessa muuta lihonutta kuin kaupunginjohtaja. No itse asiassa onhan kaupungin taseeseen kertynyt ylijäämä kasvanut ja lihonut myös tällä ajanjaksolla. Toivottavasti näistä edellä mainituista ensimmäinen laihtuu seuraavan seitsemän vuoden aikana. Mutta voihan tässä käydä myös niin, että kaupunginjohtaja laihtuu vain, jos hän vaihtuu. Joka tapauksessa meidän yhteisetkään haasteet eivät katoa tämän juhlimisen aikana, vaan ne kuuluisat ”normipäivät” odottavat meitä heti juhlinnan lakattua. Toivotan Teille kaikille voimia sekä jaksamista näissä haasteissa, koska olen varma, että monenlaisia muutoksia on edessämme, jotta pärjäämme joukkueena myös jatkossa. Mehän emme koko työyhteisönä kokoonnu yhteisiin juhliin useasti, edellisestä kerrasta on jo liki kuusi vuotta ja nyt sitten joidenkin mielestä taas juhlimme.

Hyvät ystävät!

Nyt on kuitenkin juhlan aika ja olkaamme ylpeitä työyhteisöstämme. Pohjalaista sanontaa mukaillen, hyviä koetamme olla, mutta priimaksi muodostumme. Lopuksi haluan kuitenkin nostaa yhden Juice Leskisen kirjoittaman kappaleen, jossa hän antaa palautetta virkamiehelle. Juicehan on tai oli tunnettu siitä, että hän osasi palautteen antamisen taidon eli toisin sanoen ”savolaistyyppisen vittuilun” monissa sanoituksissaan. Tämän kappaleen perusteella hän on kokenut jotain turhauttavaa joltain virkamieheltä. Ja älkää pelätkö en laula (vielä) vaan lausun kappaleen ”Pikku nilkki”:

”Kun on virka, kun on palli, niin et poikkeuksia salli. Olet ihmisyyden malli, toivo Suomen maan. Vanha kunnon tuplapläsi, sull’ on oikeus käsissäsi. Paljasta et itseäsi, vahingossakaan.

Sull’ on asema ja laki, jota moni turhaan haki. Kuinka paljon sinun takiasi kärsitään. Sun on pykälät ja valta, sinä katsot korkealta. Suojaan vedit maailmalta, oman pikku pään.

Pikku nilkki, pikku nilkki. Mieti mitä susta teen, et saa musta kosketusta silkkikäsineen. Pikku nilkki, pikku nilkki. Olet nainen taikka mies, yhtälainen, vittumainen olet kukaties.

Sull’ on avain arkistoihin, moni muu ei pääse noihin. Sinä toisten asioihin, heität kommentin. Sinä tarraat minun hihaan, jalkapuuhun kiskot pihaan. Mutta tuskin sua vihaan, minä halveksin.

Sun on valta, sun on vaali, olet toiveittesi maali. Looginen kuin kriminaali, lanttuvikainen. Myrkyttikö totuus karu, vai se karmeampi taru. Ei vaan sehän olkii naru, löysä, likainen.

Pikku nilkki, pikku nilkki. Mieti mitä susta teen, et saa musta kosketusta silkkikäsineen. Pikku nilkki, pikku nilkki. Olet nainen taikka mies, yhtälainen, vittumainen olet kukaties.”

 

Rakkaat ihmiset!

Siinäpä meille virkamiehille palautetta ja pureskeltavaa. En tiedä millaiseen ja minkä organisaation virkamieheen Juice oli tätä kappaletta sanoittaessaan kyllästynyt, mutta teksti kuvastaa, ettei kaikki ole mennyt Juicen toivomalla tavalla. Mutta nyt loppuvat tämän illan jäykät virkamiespuheet ja kohta saamme lavalle elastisuutta, kun illan solistimme Elastinen saapuu hetken päästä esiintymään. Vielä kerran tervetuloa, nauttikaa illasta, rentoutukaa sopivasti ja kiitos menestymisestämme sekä voimia ja jaksamista tulevan.

Esa Sirviö, kaupunginjohtaja

Megabileet Satama Areenalla