Kotkan taidepalkinto 2023 Kustantamo etc:lle

Julkaistu 27.11.2023

Kaupunginhallitus on päättänyt myöntää kaupungin vuoden 2023 taidepalkinnon 1 000 euroa Kustantamo etc:lle.

Kotkassa vuonna 2022 perustettu Kustantamo etc. on lyhyessä ajassa noussut kotkalaisen ja alueellisen kirjallisuusalan merkittäväksi ammatilliseksi toimijaksi. Vuoden sisällä Kustantamo etc. on julkaissut yhdeksän teosta, proosasta sarjakuvaan ja tietokirjoihin.
Kustantamo etc. pitää yllä kotkalaisen kirjallisuuden vahvaa perinnettä tuomalla näkyväksi ajassa liikkuvia uusia ideoita, tarinoita ja kokonaisia maailmoja, sekä mm. jalkautuen lukuisiin alueellisiin ja valtakunnallisiin sanataidealan tapahtumiin. Vuonna 2024 Kustantamo etc. julkaisee mm. kotkalaisten kirjallisuusalan toimijoiden järjestämän valtakunnallisen esseekirjoituskilpailun finalistiesseet.

Kustantamo etc:n julkaisut vuosina 2022–2023:

  • Annukka Järvi: Kuin sinikellojen sylissä
  • Turkka Kaarto: Nuo hetket
  • Kari Karppanen: Yksityisetsivä Kojamo
  • Mika Kempas & Vesku Lanki: Musta Kotka
  • Mika Kempas: Kaiadas
  • Marja Kytömäki & Eeva-Riitta Piispanen: Pöytä puhtaaksi
  • Rauni Lintula: Kaija
  • Juha Mattila: Krypto
  • Mika Sivonen: Contra normas – Historian näkymättömät

Täyttölupakäytäntö jatkuu

Kaupunginhallitus päätti myös hyväksyä täyttölupakäytännön vuodelle 2024.

Täyttölupamenettely on ollut käytössä Kotkan kaupungilla jo useita vuosia. Sen tarkoituksena on rekrytointien keskitetympi hallinta.
Vakinaisesti täytettävien palvelussuhteiden täyttölupahakemukset viedään kaupunginhallituksen päätettäväksi. Määräaikaisten palvelussuhteiden täyttöluvat myöntää henkilöstöjohtaja. Täyttölupa myönnetään perustellusta syystä.

Kaupunginhallitus päättää lisäksi hyväksyä henkilöstöä koskevan yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelman 2024.

Naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta annetun lain tarkoituksena on estää sukupuoleen perustuva syrjintä ja edistää naisten ja miesten välistä tasa-arvoa sekä tässä tarkoituksessa parantaa naisten asemaa erityisesti työelämässä. Lain tarkoituksena on myös estää sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun perustuva syrjintä.

Yhdenvertaisuuslain tarkoituksena on edistää yhdenvertaisuutta ja ehkäistä syrjintää sekä tehostaa syrjinnän kohteeksi joutuneen oikeusturvaa. Laki edellyttää, että työnantaja, jonka henkilöstön määrä on säännöllisestivähintään 30 työntekijää, laatii yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelman.

Suunnitelman tulee sisältää selvitys työpaikan tasa-arvotilanteesta ja sen osana on oltava erittely naisten ja miesten sijoittumisesta eri tehtäviin sekä kartoitus naisten ja miesten tehtävien luokituksesta, palkoista ja palkkaeroista.

Työnantajan on arvioitava myös yhdenvertaisuuden toteutumista työpaikalla ja työpaikan tarpeet huomioon ottaen kehitettävä työoloja sekä niitä toimintatapoja, joita noudatetaan henkilöstöä valittaessa ja henkilöstöä koskevia ratkaisuja tehtäessä. Edistämistoimenpiteiden on oltava toimintaympäristö, voimavarat ja muut olosuhteet huomioon ottaen tehokkaita, tarkoituksenmukaisia ja oikeasuhtaisia. Edistämistoimia ja niiden vaikuttavuutta on käsiteltävä henkilöstön tai heidän edustajiensa kanssa.

Kotkan kaupungin tasa-arvotilannetta selvitettiin henkilöstölle keväällä 2023 tehdyllä kyselyllä, jossa pyydettiin arvioimaan naisten ja miesten väliseen tasa-arvoon liittyviä kokemuksia työpaikalla. Kyselyllä kartoitettiin myös yhdenvertaisuuteen laajemmin liittyviä kokemuksia.

Tulosten perusteella päivitettiin kaupungin yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma.

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmaan on kirjattu kaupungin yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämiseen liittyvät tavoitteet ja toimenpiteet sekä vastuutahot.

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma liitteenä.

Tasa_arvo_ja_yhdenvertaisuussuunnitelma_2024

Kaupunginhallituksen esityslista on luettavissa osoitteessa www.kotka.fi/esityslistat