Yritetään pärjätä toistemme kanssa

Julkaistu 19.06.2023 Kirjoittajalta Minna Uusitalo

(Kirjoittaja: Minna Uusitalo, henkilöstöjohtaja)

Seuraan työssäni paljon ihmisten käyttäytymistä ja usein päädyn kummastelemaan samaa asiaa. Miksi ihmiset käyttäytyvät huonosti toisiaan kohtaan?

Meille opetetaan päiväkodista ja esikoulusta saakka, että ota muut huomioon ja käyttäydy muita kohtaan ystävällisesti. Työpaikoilla tarjotaan vuosittain työyhteisötaitojen koulutuksia, ja hyvistä vuorovaikutustaidoista puhutaan paljon. Miksi emme opi? Suurin osa meistä on järkeviä ja fiksuja ihmisiä, joiden pitäisi ymmärtää. Tiedon puutteesta asia ei ole kiinni. Mistä sitten? Asenteestako?

Uskon, että monikaan meistä ei ole ilkeä tarkoituksella. Emme me suunnittele, että pilaanpas tänä aamuna puolison tai työkaverin päivän vastaamalla töykeästi. Asiat vain tapahtuvat emmekä välttämättä edes huomaa, millaista ilmapiiriä ympärillemme luomme. Kyse voi olla toimintatavasta, huonosti nukutusta yöstä, raskaasta perhetilanteesta tai muusta haasteesta. Selityksiä löytyy aina, ja osa niistä on ihan relevantteja. Aina ei tarvitsekaan jaksaa. Mutta onko meille oikeus levittää omaa pahaa oloamme myös muihin?

Itsekään en ole tässä hyvä. Usein hermot menevät ennen kuin ehtii painamaan jarrua ja tunnetila purkaantuu ulos ennen kuin ehtii suodattamaan omia ajatuksiaan. Tunnustan pilanneeni käytökselläni ympäristöni hyvän ilmapiirin. Se on väärin!

On kuitenkin olemassa ihmislaji, joka osaa aina ottaa muut huomioon ja jaksaa aina olla ystävällinen muita kohtaan. Tämänkin lajin ihmisiä on onneksi paljon. Tavatessani mukavan ja ystävällisen ihmisen, yritän tarkkailla, miten hän sen tekee. Hän ei ole lipevä tai korostuneen miellyttämisen haluinen. Usein hän on vain ystävällinen ja tavallinen. Ja hän on sellainen kaikkia kohtaan aina. Hänen käytöksensä ei muutu yhteistyökumppanin aseman, iän, sukupuolen tai muun ulkoisen piirteen vuoksi. Hänen kanssaan on helppo olla, hoitaa asioita, neuvotella ja tehdä työtä. Ja hän osaa varmasti riidelläkin ystävällisessä hengessä. Tällaiselle ihmiselle pitäisi antaa mitali!

Itse olen päättänyt tehostaa oman asenteeni tarkkailua ja tutkin tarkemmin, minkälaista ilmapiiriä ympärilleni luon. Ystävällinen käytös tuo myös itselle paremman mielen ja auttaa myös minua itseäni jaksamaan paremmin. Näillä ajatuksilla aion jatkaa kohti heinäkuussa alkavaa kesälomaa.

Hyvää kesää!

 

Kirjoittaja Minna Uusitalo on Kotkan kaupungin henkilöstöjohtaja.