Puheena jälleen sairauspoissaolot

Julkaistu 17.04.2023 Kirjoittajalta Minna Uusitalo

(Kirjoittaja: Minna Uusitalo, henkilöstöjohtaja)

Vuonna 2022 Kotkan kaupungissa tehtiin lähes ennätys sairauspoissaolojen osalta.

Poissaoloja oli keskimäärin 22,2 kalenteripäivää/työntekijä. Siinä on neljän päivän kasvu edellisvuoteen verrattuna. Olemme nousseet (tai vaipuneet) lähes vuoden 2012 tasolle. Kotkan kaupungin sairauspoissaolojen määrät ovat olleet aina keskimääräisesti melko korkeita. Viimeksi olen kirjoittanut aiheesta blogin kesäkuussa 2022. Asiaa on hyvä pitää esillä!

 

Kymmenen vuoden sairauspoissaolojen trendissä näkyy aaltoliikettä. Nousua ja laskua. Siinä näkyy työhyvinvointijohtamisen kaari. Pitkiä poissaoloja pyritään ennaltaehkäisemään, tuetaan työssä oloa ja esimerkiksi kevennetään työtä. Kunnes tilanne eskaloituu ja työn tekeminen ei enää onnistu, edes kevennettynä. Silloin etsitään ratkaisuja esimerkiksi vanhuuseläkkeestä, työkyvyttömyyseläkkeestä tai uudelleen kouluttautumisesta. Trendin aaltoliike tulee toimista, joita tehdään jatkuvasti ja toistuvasti, jotta työssä olo mahdollistuisi mahdollisimman pitkään. Työtä tehdään yksilötasoisesti, jokaisen työntekijän ja työn lähtökohdista käsin.

Vuoden 2022 osalta koronainfektioiden lisäksi suurimmat sairauspoissaolojen syyt ovat tuki- ja liikuntaelindiagnoosit ja mielenterveysdiagnoosit. Huolestuttava tietoa on se, että kaupungin henkilökunnasta lähes 30 % ovat merkittävästi ylipainoisia (painoindeksi yli 30). Nämä kaikki kolme tekijää – tuki- ja liikuntaelinsairaudet sekä mielenterveysongelmat että ylipaino – ruokkivat toinen toisiaan. Ja me ruokimme itseämme. Liikaa. Yhtälö johtaa sairastumiseen. Sen me tiedämme.

Monen mielestä elämän tärkein arvo on terveys. Onko elämämme tärkein tehtävä siis pysyä terveenä? Näin se voi olla. Ja silloin ennaltaehkäisy on keskeinen osa elämäämme. Kaikkiin sairastumiseen ei voi vaikuttaa omilla valinnoilla, ja elämämme eri käänteisiin emme aina voi vaikuttaa. Omilla valinnoilla voi kuitenkin vaikuttaa joihinkin tekijöihin. Ja niiden valintojen tekeminen on vaikeaa!

Mutta KUN näissä vaikeissa valinnoissa onnistuu, palkintona on isoja asioita.

 

Kirjoittaja Minna Uusitalo on Kotkan kaupungin henkilöstöjohtaja.