Joulupukki matkaan jo käy

Julkaistu 21.12.2023 Kirjoittajalta Esa Sirviö

(Kirjoittaja: Esa Sirviö, kaupunginjohtaja)

Rakkaat ihmiset, olemme jälleen kerran siinä vuoden kierron vaiheessa, jossa monissa perheissä valmistaudutaan vastaanottamaan tämä vaaleapartainen veitikka. En siis puhu itsestäni vaan Korvatunturin isännästä, kaikkien tonttujen esihenkilöstä, joka tekee töitä yhtenä päivänä vuodessa. Tässä on muuten myös selitys sille, miksi joulupukki ei ole vieläkään päässyt eläkkeelle. Yhden vuotuisen työpäivän perusteella eläkekertymä ei välttämättä ole kovin suuri, joten hänen on pakko painaa pitkää päivää jouluaattona vielä useamman vuoden tai vuosisadan ajan.

Olen tässä pitkin syksyä miettinyt mitä ja millaisia lahjoja sitä voisi kaupunginjohtajan roolissa toivoa joulupukilta. Joku voi ajatella, kunpa johtajalla olisi edes jonkinlaisia lahjoja, niin sekin auttaisi konserniamme menestymään vielä paremmin. Mutta ei huolta, kyllä omasta takaa löytyy ainakin hyvät unenlahjat, joten aivan täysin lahjaton en tunne olevani.

Joka tapauksessa mitä enemmän lahjaideoita mietin, niin aina ajaudun siihen lopputulokseen, että meidän kaupunkikonsernimme on kokonaisuudessaan suuri lahja. Konsernimme muodostuu monista eri osista, joista jokainen on oma pakettinsa, mutta yhdessä niistä muodostuu valmis ja koottu enkelikello, joka soittaa vain, kun kaikki osat ovat paikoillaan. Konserniyhteisömme ovat kuin enkeleitä, jotka kiertävät emokaupunkia kuvaavan keskiosan ympärillä. Konsernimme vahvaa ja osaavaa henkilöstöä kuvaavat kynttilät, jotka saavat liikkeen aikaan enkeleissä.

Tuli kynttilöissä kuvaa sitä intohimoa, jolla upea henkilöstö tekee työtään. Innokkuus ja intohimo saavat aikaan liikkeen oikeaan suuntaan. Enkelikellon keskiosan yläpuolella on usein joko torvea soittava enkeli tai tähti. Jos olisi pelkkä torvi, niin jokaisella on varmaan mielessä mitä se kuvastaisi, mutta ei siitä sen enempää.

Hienona lahjana näen myös mainiosti toimivan yhteistyön päättäjäjoukkion kanssa. Kotkassa päättäjät eivät ole tonttuja edes joulun aikaan, vaan enemmänkin porojoukko, joka vetää Kotka-rekeä yhdessä eteenpäin. Toki joskus joku poro voi ”vikuroida” toiseen suuntaan, mutta yhdessä joukko löytää joka kerta sen yhteisen suunnan. Ja meidän päättäjämme ymmärtävät, että heidän vedettävänään ei ole mikään kivireki, vaan täynnä lahjoja oleva kokonaisuus. Näistä lahjoista pääsevät nauttimaan kaikki kaupunkilaiset. Tietysti välillä tapahtuu niin, että kaikki lahjat eivät täydellisesti miellytä saajiaan, mutta lahjojen perimmäinen tarkoitus on varmasti hyvä sekä vilpitön.

Entäpä jos muutankin lahja-ajatuksen mittakaavaa suurempiin kokonaisuuksiin. Omaan mieleeni tuleekin heti meidän suuret ja pienemmät näköpiirissä olevat hankkeet. Voisikohan niistä lähettää toiveen joulupukille niin, että hän tai hänen tonttunsa paketoisivat niistä edes osan valmiiksi? Mikäli ei jouluksi vielä ennätä, niin voisikohan joulupukin kutsua viettämään kiinalaista uutta vuotta, jos se vaikka edistäisi asiaa. Joka tapauksessa näen erityisesti nuo suurimmat hankkeet kuin joulukuusen koristelun.

Tarvitaan paljon yhteistyötä, että kuusi saadaan koristeltua riittävillä ja riittävän kirkkailla valoilla, värikkäillä nauhoilla sekä palloilla ja muilla koristeilla, jotta lopputulos olisi kaunis. Näissä hankkeissa koristelijoita on runsain mitoin kaupunkikonsernimme ulkopuolelta ja heidän pitää tuoda tullessaan omat koristeensa. Toisaalta kuusen koristelu alkaa sillä, että joku hankkii kuusen. Tämä kuusen kaataminen taitaa nyt olla kaupungin tehtävä ensimmäisenä.

Itse asiassa toivon kuitenkin lopulta voimia sekä jaksamista meidän koko työyhteisöllemme sekä konserniyhteisöillemme. Näitä asioita on joulupukin vaikea paketoida lahjakääreisiin, ja tontutkaan eivät tässä välttämättä onnistu. Niinpä lähetän tämän blogin myötä Teille kaikille rauhallisen joulun toivotuksen. Lähetän kaikille myös virtuaalisen halauksen, joka toivottavasti tuo Teille menestyksellisiä tuulia tulevalle vuodelle 2024 niin itsellenne kuin läheisillenne. Samalla ne tuulet auttavat Kotkaa korkeampaan lentoon.

Esa Sirviö

Päätonttu, kaupunginjohtaja