Kotkan lyseo palkittiin ympäristötyöstään Vihreällä lipulla

Julkaistu 17.12.2021

Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomi on myöntänyt Kotkan lyseolle Vihreän lipun osoitukseksi korkeatasoisesta, suunnitelmallisesta ja osallistavasta ympäristökasvatustyöstä.
Vihreä lippu on kansainvälinen kasvatusalan ympäristöohjelma ja sertifikaatti, jossa lapset ja nuoret muuttavat toimintayksikkönsä arkea kestävämmäksi teema kerrallaan, yhdessä opettajien ja kasvattajien kanssa.
Samalla he saavat kokemusta yhteisiin asioihin vaikuttamisesta, kestävän tulevaisuuden rakentamisesta ja ympäristöongelmien ratkaisuista. Vihreä lippu on osa kansainvälistä Eco-Schoolsohjelmaa, maailman suurinta koulujen ja päiväkotien kestävän kehityksen verkostoa, joka toimii 68 maassa.
Suomessa Vihreässä lipussa on mukana jo 95 000 lasta ja nuorta sekä 11 000 opettajaa ja kasvattajaa.

Kotkan lyseossa Vihreän lipun -teemana on ollut vahvasti sosiaalinen kestävyys, mutta korkeana tavoitteena on ollut myös pienentää ympäristökuormitusta. Yhtenä isoimmista onnistumisen kokemuksista lyseon opiskelijat nostivat raportissaan esille Artofest-tapahtuman.
Artofestissa opiskelijat pääsivät itse suunnittelemaan päivän yhteisöllisen ohjelman, sekä toteuttamaan tapahtuman koristelut kierrätysmateriaaleista. Kyseiset koristeet ovat edelleen käytössä koululla.
Vihreä lippu -toiminnasta Kotkan lyseolla vastaa opiskelijoista ja opettajista koostuva ympäristöraati, joka suunnittelee ja toteuttaa erilaisia ympäristöön liittyviä toimintatapoja, sekä tapahtumia.

“Opiskelijoilla on raadissa enemmistö ja raati toimii aktiivisesti ideoiden ja toteuttaen. Raadin toimintaa ohjaamme tiiminä useamman eri oppiaineen opettajan kanssa. Vihreä lippu työskentely on selkeästi yhdistänyt meitä. Ympäristöraadissamme toimii opiskelijoita niin opiskelijakunnan hallituksesta, ympäristöopinnoista kuin myös tutoreista. Lisäksi raadin toimintaan saavat osallistua kaikki Kotkan lyseon opiskelijat. Tärkeää on, että teemme yhdessä. On ilo huomata, että raadin kokouksiin tulee kerta toisen jälkeen uusia lyskalaisia. Yhdessä olemme saaneet paljon aikaan!”, kertoo ympäristöraadin perustamisesta lähtien mukana ollut opettaja ja ympäristökasvattaja Jenni Salmi.

”Rehtorina olen todella ylpeä opiskelijoiden panoksesta Vihreä lippu -työssä. On ollut hieno huomata, innostus lukiomme kehittämisessä. Erityiskiitos kuuluu opiskelijoiden ohella myös osaaville ja sitoutuneille opettajille ja muulle henkilöstölle. Vihreä lippu on osoitus Kotkan lyseon pitkäjänteisestä kestävän kehityksen työstä”, toteaa rehtori Mette Godenhjelm.