Hirssaaren asuntomessuista 20 vuotta – kaupunki juhlii kesätapahtumalla

Julkaistu 24.01.2022

Kotkan kaupunki aikoo järjestää tapahtuman, jossa juhlitaan 20 vuotta sitten, kesällä 2002 Hirssaaressa järjestettyjä valtakunnallisia asuntomessuja. Jos suunnitelmat toteutuvat, kesätapahtuma järjestetään torstaista lauantaihin 30.6.-2.7.

”Kotkan asuntomessut olivat 20 vuotta sitten yleisömenestys 200 138 kävijällään ja kaiken kaikkiaan Hirssaarta pidetään yhtenä viime vuosien hienoimmista asuntomessualueista. Kotkan jälkeen yksikään messualue ei ole saavuttanut 200 000 kävijän rajaa”, toteaa kaupungin yhteyspäällikkö Kari Makkonen.

”Halusimme muistella hienoa 20 vuoden takaista tapahtumaa ja ensimmäisenä ajatuksena oli jonkinlaisen juhlajulkaisun tekeminen. Sen jälkeen tuli idea myös muutaman päivän mittaisen kesätapahtuman järjestämisestä entisellä messualueella”.

Tapahtuma keskittyy Hirssaaren torille, jonne varataan noin muutaman sadan neliömetrin suuruinen tila kahvila-ravintolalle ja sen sisään sijoittuvalle esiintymiskorokkeelle. Lisäksi telttaravintolan yhteyteen tulee ulkoterassi.
”Pyrimme saamaan kahvila-ravintolan pitäjäksi jonkun paikallisen alan yrittäjän tai toimijan. Ravintolayrittäjä valitaan tarjouskilpailulla”, Makkonen kertoo.

”Kaupungin puistotoimen osalta katsotaan Hirssaaren juhlavuotta siitä näkökulmasta miten alueen asuinviihtyvyyttä parannetaan. Avataan ainakin saaren ympäri kiertävältä kävelyreitiltä näkymiä merelle ja mahdollisesti istutetaan toisaalle puita”, kertoo Kotkan uusi kaupunginpuutarhuri Mari Nenonen.

Kaupunki on käynyt keskusteluja tapahtumasta myös Hirssaaren asukasyhdistyksen kanssa ja tarkoituksena on tehdä yhdistyksen kanssa yhteistyötä sekä ideoida tapahtumaviikonlopun ohjelmaa.

”Alustavasti on puhuttu siitä, että tapahtuman aikana vieraat pääsisivät tutustumaan joihinkin asuntomessujen aikana rakennettuihin taloihin tai ainakin pihoihin. Lisäksi suunnitelmissa on järjestää tapahtuman aikana alueella myös muuta ohjelmaa. Lisäksi selvitämme mahdollisuutta järjestää tapahtumaviikonlopun aikana Hirssaareen kuljetuksia joko veneellä tai bussilla”, Makkonen toteaa.

Yhdeksi tapahtuman teemaksi on kaavailtu korjausrakentamista ja etenkin kiinteistöjen ylläpitoon liittyviä asioita.

”Hirssaaren alueen talot eivät ole vielä kovin vanhoja, mutta kyllä niissäkin on jatkuvasti panostettava ylläpitoon. Ajatuksena on esimerkiksi pitää kahvila-ravintolassa teemaan liittyviä maksuttomia yleisöluentoja”, suunnittelee Kotkan kaavoitusarkkitehti Jarkko Puro.

Tapahtuman yhteydessä kaupunki julkaisee 8-12-sivuisen tabloidlehden ”Hirssaaren asuntomessuista 20 vuotta”, jossa mm. on tarkoitus haastatella alueella 20 vuotta asuneita perheitä sekä asuntomessujen järjestäjiä. Lisäksi liitteessä esitellään Kotkan nykyistä tonttitarjontaa ym. Kotkan kaupunkisuunnitteluun liittyviä hankkeita.