Koulut alkavat keskiviikkona – hellitä kaasujalkaa!

Julkaistu 09.08.2021

Koulut alkavat Kotkassa keskiviikkona 11. elokuuta. Heti ensimmäisenä koulupäivänä halutaan kiinnittää huomiota lasten koulumatkan turvallisuuteen. Kaupungin ja yhteistyötahojen järjestämä suojatietempaus muistuttaa aikuisten vastuusta lasten kouluteiden turvallisuudessa. Liikenneturvan kyselyssä seitsemän kymmenestä kuljettajasta kertoo pyrkivänsä huomioimaan lapset tavallista paremmin suojatiellä.

Suojatietempaus keskiviikkona 11.8.

Kotkassa järjestetään 11.8. kaupungin kaikkien 13 alakoulun läheisyydessä suojatietempaus. Oranssiin, Kotkan kaupungin logolla varustettuun heijastinliiviin pukeutuneet aikuiset päivystävät koulujen lähellä olevilla suojateillä, ovat turvallisina aikuisina läsnä lasten koulumatkassa, näyttävät itse hyvää esimerkkiä liikenteessä ja auttavat tarvittaessa.

”Tempausten tarkoituksena on herätellä autoilijoita siihen, että koululaiset ovat jälleen liikenteessä. Autoilijoiden toivotaan olevan tarkkaavaisia ja varovaisia erityisesti koulujen läheisyydessä – paitsi koulun alkaessa, myös ympäri vuoden. Lapsilla on oikeus liikkua turvallisesti liikenteessä”, painottaa hyvinvointikoordinaattori Johanna Sipari Kotkan kaupungilta.

Liikenneturvan kyselyssä* kesällä kuljettajilta kysyttiin tien antamisesta suojatiellä eri tilanteissa. Seitsemän kymmenestä kertoi antavansa tietä tavallista useammin, jos näkee suojatielle tulevan olevan lapsi.

”Lapsi liikenteessä on aina huomiomerkki, jolloin autoilijan on syytä valpastua. Se, onko suojatie koululaiselle turvallinen paikka ylittää tie, riippuu meistä aikuisista auton ratissa. Autoilijan kannattaa hidastaa hyvissä ajoin ennen suojatietä ja pysähtyä, jotta koululaiselle – ja toki muillekin jalankulkijoille – kerrotaan, että tämä on huomattu ja tätä väistetään, kuten kuuluukin. Kun oma ajonopeus on riittävän alhainen, ehtii suojatielle tulevat havainnoimaan ajoissa, eikä lapsia säikytellä äkkijarrutuksin”, evästää Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tarja Korhonen.

Tempaukseen osallistujat tulevat kouluille noin kello 8.30 alkaen ja päivystävät kunnes koululaiset ovat menneet sisälle luokkiin eli noin kello 9.30 asti. Tempauksessa jalkaudutaan koulujen lähialueen suojateille ja tienylityspaikoille. Tempaus päättyy koulupäivän alkaessa.

Suojatietempauksen järjestää Kotkan kaupunki yhdessä Liikenneturvan, kaupungin vammaisneuvoston, koulujen vanhempainyhdistysten, Monikulttuurinen toimintakeskus Myllyn Kotkas liikutaa yhes -hankkeen, Hovinsaari-seuran ja SPR:n Karhulan paikallisosaston kanssa.