Osa palveluista otettu takaisin käyttöön

Julkaistu 05.06.2020

Osa kaupungin palveluista, jotka olivat koronaepidemian vuoksi suljettuina, on otettu jälleen käyttöön kesäkuun alussa.
Ovensa avasivat mm. kirjastot, Merikeskus Vellamo, Ohjaamo ja Akvaariotalo Maretarium. Myös Katariinan uimala avautui kesäkuun alussa.

Kirjastoissa aluksi rajoitetut palvelut

Kotkan kaupunginkirjastot avautuivat maanantaina 1. kesäkuuta normaalein kesäaukioloajoin. Myös kirjastoauto Ilona lähti reitille rajoitetuin palveluin maanantaina – ensimmäisen viikon aikana voi ainoastaan noutaa varauksia ja palauttaa lainoja. Karhuvuoren ja Karhulan kirjastojen omatoimiset kirjastopalvelut pidetään vielä toistaiseksi suljettuina.

Katso https://www.kotka.fi/2020/05/nopeaa-asiointia-turvavalein-kotkan-kirjastot-avautuvat-1-6/

Vellamon uusi näyttely avautuu 9.6.

Merikeskus Vellamo ja museojäänmurtaja Tarmo avautuvat yleisölle tiistaina 2.6. klo 10. Vellamon uusi Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttely avautuu 9.6.

Vellamo on koonnut verkkosivuilleen tärkeää museokäyntiin liittyvää tietoa, jotta vierailu olisi kaikille miellyttävä ja turvallinen.
Ohjeet löytyvät täältä: https://www.merikeskusvellamo.fi/merikeskus-vellamo-avautuu-2-6-2020/

Maretarium avasi 1.6.

Akvaariotalo Maretarium avattiin 1.6. jonka jälkeen Maretarium on avoinna joka päivä klo 10-19, paitsi juhannusaattona 19.6. klo 10-14.

Urheilu- ja liikuntatilat avautuvat vaiheittain

Kaupungin liikuntapalveluyksikkö on avannut koronaviruspandemian vuoksi suljettuja liikuntatiloja asiakaskäyttöön kesäkuun alusta lähtien. Käyttöönotossa noudatetaan aluehallintoviraston ohjeistusta sekä kaupungin valmiusjohtoryhmän hyväksymää 5-vaiheista käyttöönottosuunnitelmaa.

Suunnitelman mukaan Katariinan maauimalan ulkoallas ja kaupungin kuntosalit avatttiin maanantaina 1.6. Tämän jälkeen Katariinan sisäallas ja kuntosalit otetaan asiakaskäyttöön kesäkuun puolivälissä 15.6.

Karhulan uimahalli avataan puolestaan asiakaskäyttöön heinäkuun alussa 1.7.

Lisää liikuntatilojen vaiheittaisesta avautumisesta https://www.kotka.fi/2020/05/maauimala-ja-kuntosalit-avataan-1-kesakuuta/

Kaikilla liikuntapaikoilla noudatetaan erillisesti tiedotettavaa hygieniaohjeistusta.

Puistojumpat alkoivat

Kaupungin järjestämät kaikille avoimet ja maksuttomat puistojumpat ovat alkaneet myös kesäkuun alussa.

Jumpat järjestetään tiistaisin klo 10 Karhulan keskuskentällä, keskiviikkoisin klo 10 Kotkansaarella Isopuistossa ja torstaisin klo 10 Karhuvuoressa, Ututien tekonurmialueella.

Jumpan kesto on 45 minuuttia ja jumpissa huolehditaan ohjeeksi annetusta kahden metrin turvavälistä ja 50 henkilön maksimimäärästä.

Koulujen lukuvuosi päättyi

Peruskoulut palasivat lähiopetukseen 14.5. mutta Kotkan lukiot jatkoivat etäopetuksessa lukuvuoden loppuun. Lukiolaisten todistukset lähetettiin postitse.
Lukuvuosi päättyi lauantaina 30.5. ja koululaiset pääsivät kesälomalle.

Lähes kaikki päiväkodit auki

Lähes kaikki Kotkan kaupungin päiväkodit ovat avoinna koko kesän.
Heinäkuussa ovat suljettuna ainoastaan Pihkoon ja Otsonkallion päiväkodit niiden pihoilla tapahtuvien purku-urakoiden vuoksi. Myös yksityiset päiväkodit ovat avoinna.

Avoin varhaiskasvatus on kiinni, joten myös avoimessa järjestetyt kerhot ovat tauolla, mutta jatkavat toimintaa taas kesän jälkeen.
Varhaiskasvatuksen asiakasmaksutoimiston asiointi hoidetaan sähköpostin ja asiakaspalvelunumeron välityksellä.

Nuoriso toimii verkossa

Ohjaamo avasi ovensa 2.6. ja on avoinna tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin klo 13 -17, maanantaisin toimii etäpäivystys. Perjantaisin Ohjaamo on kiinni. Kesäkuussa jatketaan ryhmätoimintaa verkossa.

Nuorisonohjaajia on tavattavissa ulkona. Kannattaa seurata nuorisotyön sosiaalista mediaa, josta näkee missä mennään ja mihin aikaan. Somen kautta voi kutsua ohjaajia juttuseuraksi. Kesäkuun ajan jatketaan edelleen myös verkossa työskentelyä.

Lasten kulttuurikeskuksen taidepihatoiminnot pidetään pieninä rastitehtävinä ja työpajoina.

Kulttuuripalvelut järjestää koulutusta tapahtumajärjestäjille

Kulttuuripalvelujen osalta toiminta avautuu hallituksen linjausten suuntaisesti tarkentuen aluehallintoviraston ja Museoviraston antamien ohjeiden perusteella.

Kulttuuri- ja tapahtumapalvelut järjestää kesän aikana mm. maksuttoman tapahtumajärjestäjien verkkokoulutuksen. Koulutus on suunnattu kotkalaisille tapahtumajärjestäjille, jotka kaipaavat lisäoppia tapahtumajärjestämisen tueksi.
Kulttuuri- ja tapahtumapalvelut valmistelee kesälle myös muuta verkossa tapahtuvaa toimintaa, ja pyrkii aloittamaan normaalitoimintaa kesän jälkeen.

Ruori avattiin 14.5. – muuten asioidaan sähköisesti

Asiakaspalvelupiste Ruori avattiin 14.5. käyntiasiakkaiden osalta. Asiakkaiden toivotaan kuitenkin ostavan esimerkiksi Waltti-kortit ensisijaisesti internetin kautta nettilataukset.waltti.fi. Jos asiakaspalvelupisteessä on ruuhkaa, tulee asiakkaiden toimia turvallisesti, mm. turvavälit ja käsihygienia muistaen.

Kaupungintalon asiointia ei toistaiseksi muuten laajenneta. Asiakirjoja voi jättää kaupungintalon virastomestareille esim. kaavoitusta ja rakennusvalvontaa koskien. Tapaamiset pyritään sopimaan etukäteen, koska etätyötä tekevää henkilöstöä on paljon.

Kaupungin puhelinneuvonnan palveluajat ovat arkisin 9-11 ja 13-15.
Ruorissa normaalisti toimiva venelaitureiden avainten myyntipiste on siirtynyt Maretariumin Meri Café Kristinaan.

Keskusarkiston asiakaspalvelu on suljettuna käyntiasioinnin osalta. Asiakirjapyyntöihin vastataan puhelimitse ja sähköisesti.

Epäselvissä tilanteissa voi soittaa kaupungin puhelinvaihteeseen, joka palvelee numerossa 05 2341 arkisin klo 9-11 ja 13-15.

Kaavoitus-, tontti- ja kiinteistöpalveluissa voi olla viiveitä

Kaavoitus-, tontti- ja kiinteistöpalvelut toimivat normaalisti, mutta joihinkin toimiin voi aiheutua viiveitä.

Yhteydenpidon toivotaan tapahtuvan pääsääntöisesti puhelimitse ja sähköpostilla. Tapaamisista henkilökunnan kanssa tulee sopia ennakkoon, yhteystiedot löytyvät nettisivuilta.

Kaupunkisuunnittelun yksiköihin sähköpostia voi lähettää myös osoitteeseen kaupunkisuunnittelu@kotka.fi josta ne toimitetaan oikeille vastaajille.

Joukkoliikenteessä taas kesäaikaan

Seudun bussiliikenteessä siirryttiin kesäajan aikatauluihin uudestaan 1.6. Kesäajan kausikortin myyntikausi jatkuu aina 14.6. asti.
Ajantasaista aikataulutietoa löytyy sivustolta www.kotkanaikataulut.fi

Busseissa suositaan Waltti-kortilla tai mobiililipulla maksamista. Joukkoliikenteen Waltti-kortin tilaukset tehdään osoitteessa nettilataukset.waltti.fi ja lataukset osoitteessa kauppa.waltti.fi

Kun hankit Waltti-kortin netistä, muista myös ladata kortille kausilippu tai arvoa.

Walttikortin voi myös käydä ostamassa seuraavista paikoista:

  • Kotka: Karhulan R-Kioski, Eteläinen Karjalantie 3 ja asiakaspalvelupiste Ruori, Kustaankatu 2 (kaupungintalon alakerta, käynti Keskuskadun puolelta).
  • Hamina: Linnoituksen uimahallin kahvio, avautuu tiistaina 2.6.
  • Pyhtää: Huutjärven kirjasto

Waltti-kortti on edullisin tapa matkustaa. Matkustajia pyydetään välttämään käteismaksua.

Jäikö kysyttävää? Waltti-asioissa palvelee Waltti-puhelin 05 234 4444.

Kotkan Asunnot palvelee ajanvarauksella

Kotkan Asunnot palvelee ainoastaan ajanvarauksella. Asiakkaan on otettava ensisijaisesti yhteyttä toimiston asiakaspalveluun, p. 05 234 5407 tai kotkanasunnot@kotka.fi

Nettisivuilta www.kotkanasunnot.fi on löydettävissä tulostettava asuntohakemus ja asunnon irtisanomislomake. Täytetyn lomakkeen voi halutessaan pudottaa Kotkan Asuntojen oven viereiseen postilaatikkoon. Irtisanomisen voit tehdä myös sähköpostitse.

Keskusvarasto ja hoitotarvikejakelu suljettu

Kaupungin keskusvaraston hoitotarvikejakelu on suljettu toistaiseksi ja hoitotarvikejakelun piiriin kuuluvat asiakkaat voivat tilata tuotteet kotiin sähköpostilla hoitotarvikejakelu@kotka.fi tai puhelimitse 040 716 9842.

Maksuton asiointiapu yli 70-vuotiaille päättyi 15.5.

Kotkan kaupungin tarjoama maksuton asiointipalvelu yli 70-vuotiaille päättyi 15.5. kun asiointia hoitaneet kaupungin työntekijät palasivat omien töidensä pariin.

Kaupunki on ollut yhteydessä kaikkiin vakioasiakkaisiin ja kertonut heille erilaisista mahdollisuuksista turvalliseen asiointiin kaupungin palvelun päätyttyä.

Teknisten palvelujen kaupungin ylläpitotoimet jatkuvat

Kaupungin rakennettuun ympäristöön kohdistetaan pitkän tähtäimen suunniteltuja hanke-, huolto- ja ylläpitotoimenpiteitä henkilöstön maksimi ryhmäkoko- ja suojautumisohjeita noudattaen.

Kuntouttava työtoiminta laajenee vähitellen

Kuntouttavaa työtoimintaa järjestetään koko Kymsoten alueella STM:n ohjeistuksen mukaisesti koronarajoitukset huomioiden.
1.6. alkaen toimintaa on laajennettu hallitusti ja asteittain valtioneuvoston päätöksen mukaisesti.

Kotkan kaupungin henkilöstön ohjeistusta päivitetty

Kotkan kaupungin henkilöstö on edelleen etätöissä niiden työtehtävien osalta, jossa se on mahdollista.

Päätöksenteko etänä

Kaupunginhallitus ja lautakunnat ovat kokoontuneet huhti- ja toukokuun aikana sähköisinä kokouksina ja etäkokoukset jatkuvat myös kesäkuussa. Mm. valtuuston kokous järjestetään 8.6. skype-kokouksena, jota kuntalaiset voivat seurata kaupungin YouTube-kanavalla.

Neuvostojen kokouksia ei järjestetä kevään aikana.

Valmiusjohtoryhmä kokoontuu tarpeen mukaan

Kotkan koronavirustilanteen johdosta perustama valmiusjohtoryhmä, johon kuuluvat kaupunginjohtaja, kansliapäällikkö, vastuualuejohtajat sekä hallintopäällikkö, riskienhallintapäällikkö, viestintäpäällikkö ja yhteyspäällikkö, kokoontuu edelleen tarpeen mukaan.