Jokipuisto

Urheilukatu 2

Uusi puistokohde Karhulassa

 

Jokipuisto on palkittu Vuoden Ympäristörakenteena 2015. Kilpailun tavoitteena on tehdä tunnetuksi tasokkaita ympäristökokonaisuuksia, joissa hyvällä suunnittelulla ja toteutuksella on luotu esteettisesti ja toiminnallisesti kestävä, hyvä ympäristö.

Palkinto jaettiin 25. kerran. Tuomaristossa olivat edustettuina Rakennustuoteteollisuus RTT:n, Puutarhaliiton, Kiviteollisuusliiton, Viherympäristöliiton, Suomen Maisema-arkkitehtiliiton, Suomen Arkkitehtiliiton, ympäristöministeriön ja lehdistön edustajat.

Vuonna 2019 Jokipuistolle myönnettiin Green Flag -tunnus.

Komeat graniittimuurit

Jokipuisto sijaitsee Kymijoen Korkeakosken haaran eteläpäässä Urheilukadun varella. Puisto on osa noin 2,5 kilometrin pituista Jokirantaa, jonka rantakaistale tulee pääosin jäämään luonnontilaan. Puisto otettiin käyttöön Kotka-päivänä 17.5.2013.

Puiston komeat graniittimuurit, lummelammet ja näyttävät istutukset muodostavat hienon kokonaisuuden. Kivetyt käytävät mahdollistavat esteettömän liikkumisen alueella.

Piknikille Jokipuistoon

Uusi puisto on tervetullut lisä Kotkan upeiden puistojen joukkoon. Usein unohdetaan, että Kotka on myös Etelä-Suomen merkittävin jokikaupunki.

Jokipuisto on mainio paikka piknikille. Graniittiset pöydät ja grillit ovat vapaasti käytettävissä. Grillin käyttäjät tuovat mukanaan omat puut tai hiilet.

 

Veistostaidetta

Jokipuiston käyttöönoton yhteydessä puistossa paljastettiin Antti Maasalon taideteos "Alkulähteellä". Veistos on sijoitettu altaaseen, josta vesi kiertää puron ja putouksen kautta lummelampeen ja sieltä takaisin jokeen.

Puistossa on myös Raimo Kuusikin graniittisia eläinveistoksia.

Uusi leikkipuisto

Jokipuistoon on valmistunut leikkipuisto, jonka suunnittelussa on ajateltu erityisesti leikki-ikäisiä lapsia. Aidatulla alueella on monenlaisia välineitä mukaviin leikkeihin.

Tukinuittaja muutti Jokipuistoon

Emil Wikströmin alkuperäinen kipsiveistos Tukinuittaja on vuodelta 1890.

Kuvanveistäjä Arttu Halosen tekemä pronssinen jälkivalos hankittiin Kotkaan vuonna 1952. Alkuperäinen sijoituspaikka oli Sibeliuksenpuisto. Kolme vuotta myöhemmin patsas siirrettiin Hovinsaarelle Kotkan sisääntulotien varrelle. Vuonna 2001 veistos siirrettiin tien toiselle puolelle Hovinsaaren rantapuistoon.

Syksyllä 2014 Tukinuittaja siirrettiin Jokipuiston rantapenkereelle arvoiseensa paikkaan. Kymijoen Korkeakosken haara oli 1800-luvulla Suomen vilkkaimpia uittoväyliä.