Meripäivät alkoivat komealla paraatilla

Julkaistu 20.07.2023

Keskiviikkona alkaneiden Kotkan Meripäivien avajaisparaati oli tänäkin vuonna yksi tapahtuman odotetuimmista ohjelmanumeroista. Sateinen sää verotti hieman katsojia, mutta tunnelma oli iloinen ja katsojia kerääntynyt runsaasti kadun varsiin seuraamaan tapahtumaa. Osallistujaryhmiä oli jälleen runsaasti, yhteensä yli 50 kappaletta.

Paraatin voittajaksi valittiin Kotkan ja Haminan Nuoriso-orkesteri. Voittajan valitsi Meripäivien yhteistyökumppani Kymen Seudun Osuuskauppa. Kymen Seudun Osuuskauppa palkitsee voittajan 1000 euron palkintosummalla. Voittaja julkistettiin Meripäivien avajaistilaisuudessa heti paraatin jälkeen.

Kotkan Meripäivät kestää neljä päivää, aina lauantain ja sunnuntain väliseen yöhön asti. Tapahtuma-alue on auki avajaispäivänä keskiviikkona klo 12–03 ja torstaista lauantaihin klo 10–03.

Viime vuoden tapaan Meripäivien tapahtuma-alue sijoittuu keskustaan Sibeliuksenpuiston ympärille, Lehmuskujalle ja Keskuskadulle, ulottuen aina Ruotsinsalmenkadulle ja siitä Sapokan suuntaan. Lasten Meripäiviä juhlitaan Yhteisötalo Messillä, kesäravintolat sijoittuvat Lehmuskujalle ja Tivoli sekä saaristolaismarkkinat sijaitsevat Sapokassa. Vierailevat alukset saapuvat Kantasatamaan.

Ohjelma

Meripäivien ohjelma on perinteinen sisältäen vähän jokaiselle jotakin.

Kotka-lava sijaitsee Kotkan Kaupunginteatterin pihalla. Kotkan Energian tarjoamalla Kotka-lavalla nähdään runsaasti pääosin kymenlaaksolaista ohjelmaa jokaisena tapahtumapäivänä. Kotkan kaupunginteatterilla kuullaan myös Yleisessä Saunassa -viihdekonsertit torstaina ja perjantaina. Konserteissa esiintyvät Maria Lund, Mikko Töyssy ja Arja Saijonmaa.

Lasten Meripäivillä on jälleen paljon koko perheen toiminnallista tekemistä ja erilaisia esityksiä. Lisäksi Itämerikylä työpajat ovat tänä vuonna Lasten Meripäivien yhteydessä. Lasten Meripäivien ohjelmasta voi nauttia myös Kotka-lavalla lauantaina klo 11 alkaen.

Osallistuvan budjetoinnin kautta järjestettävä nuorten meripäiväkonsertti järjestetään Meripäivä Areenan alueella keskiviikkona klo 20.30. Konsertti on 12–17-vuotiaille ja sen tähtenä nähdään Käärijä. Käärijä esiintyy myös Meripäivä Areenalla torstaina 27.7. Käärijän lisäksi Meripäivä Areenalla kuullaan lukuisia muita tähtiartisteja torstaista lauantaihin.

Keskiviikkona järjestetään myös legendaarinen meripäiväparaati, joka viime vuoden tapaan kulkee Kymenlaaksonkatua. Meripäivien avajaiset järjestetään paraatin jälkeen Meripäivä Areenan lavalla. Avajaisten jälkeen konserttialue tyhjennetään ja suljetaan ennen nuorten konsertin alkua.

Ympäri Kotkaa järjestetään Meripäivien aikaan myös paljon oheisohjelmaa, kuten Meripäiväjuoksu ja -koris, sekä erilaisia veneilytapahtumia. Arto Tolsa -areenan viereisellä hiekkakentällä järjestetään kaksipäiväinen The Day Events Meripäivät -tapahtuma.

Poikkeavat liikennejärjestelyt

Meripäivät aiheuttaa poikkeusjärjestelyjä kaupunkialueella. Seuraavat katualueet ovat suljettuja.

Keskustan alue

  • Alkaen pe 21.7. klo 8.00 ja päättyen su 30.7. klo 21.00

Mariankatu välillä Kaivokatu – Ruotsinsalmenkatu (vinoparkkialue ja Lehmusbulevardi)

  • Alkaen ma 24.7. klo 8.00 ja päättyen su 30.7. klo 21.00

Ruotsinsalmenkatu välillä Kirkkokatu – Keskuskatu

  • Alkaen ti 25.7. klo 10.00 ja päättyen su 30.7. klo 21.00

Keskuskatu välillä Kaivokatu – Kauppakatu

Ruotsinsalmenkatu välillä Keskuskatu – Gutzeitintie

Sapokan alue

  • Sapokan tori ja pysäköintialue alkaen pe 21.7. klo 6.00 ja päättyen ma 31.7. klo 16, Tallinnankadulta tivolin puoleinen parkkikaista.
  • Sapokankatu välillä Tallinnankatu – Juha Vainion katu alkaen ke 26.7. klo 04.00 ja päättyen su 30.7. klo 16.00, huoltoajo- ja taksiliikenne sallittu.

Lasten Meripäivät Yhteisötalo Messissä

  • ke 27.7. klo 04.00 alkaen ja päättyen su 31.7.22 klo 16.00

Korkeavuorenkatu 1–3 välillä Kapteeninkatu – Kaivokatu, Kotkan kaupunginkirjaston takainen parkkialue

Kaivokatu välillä Kirkkokatu – Korkeavuorenkatu, Messin puoleiset parkkiruudut

Meripäivien avajaisparaati

Seuraavat katualueilla on pysäköintikielto Meripäivien avajaisparaatin johdosta keskiviikkona 26.7. klo 07.00–19.30 ja ajokielto ke klo 17–19

  • Eteläpuistokatu välillä Kymenlaaksonkatu-Keskuskatu
  • Heikinkatu välillä Kymenlaaksonkatu-Keskuskatu
  • Kymenlaaksonkatu välillä Koulukatu-Opintie.

Kymenlaaksonkadulla pysäköintikielto välillä Koulukatu – Ruotsinsalmenkatu Papinkadulle välillä Ruotsinsalmenkatu – Itäkatu 27.7. klo 07.00-19.30

Avajaisparaatin reitti kulkee pitkin Kymenlaaksonkatua Papinkadulle ja Itäkadulle klo 18.00–noin klo 19.30. Reitti on tällöin suljettu muulta ajoliikenteeltä.

Lisäksi alueella on väliaikaisia taksipaikkoja, invaparkkipaikkoja, huoltoparkkeja, viranomaisparkkeja sekä tilapäisiä bussipysäkkejä.

Kotkan kauppatorilla järjestetään Meripäivä Areenan konsertit ke–la, joten tori, Kustaankatu, Keskuskatu ja Kauppakatu torin kohdalta ovat suljettu.

Paikallisliikenteen bussit ja lähijunat

Meripäivien aikaan paikallisliikenteen busseihin sekä lähijunaliikenteeseen on lisätty vuoroja.

  • Kotkan keskustassa paikallisliikenteessä on poikkeusreitti keskustaan saapumisessa voimassa välillä maanantai 24.7. – sunnuntai 30.7. Tuona aikana bussit saapuvat keskustaan Satamakatua pitkin, jossa on kaksi jättöpysäkkiä. Pysäkeistä jälkimmäinen, Laivurinkadun risteyksessä oleva pysäkki, on väliaikainen lisäpysäkki.
  • Nuorten konsertti on huomioitu paikallisliikenteessä lisäämällä kapasiteettia klo 23 vuoroihin. Lisäksi tapahtuman aikana on väliaikainen taksipysäkki Juha Vainion kadulla, ylimääräinen maksullinen pysäköintialue VR-makasiinilla, invaparkkipaikkoja, sekä tilapäisiä pyöräparkkeja.

Keskustan alueella liikkuvia pyydetään kiinnittämään erityistä huomioita liikennemerkkeihin ja erilaisiin opasteisiin.

Järjestäjä suosittelee käyttämään julkista liikennettä, taksia, pyörää tai saapumaan tapahtumaan jalan.

Vieraile Meripäivien omilla verkkosivuilla Meripäivät.com

Tiedot joukkoliikenteen vuoroista Meripäivien aikana: Jonnejaminne.fi