Tupakointi on kielletty uimarannoilla ja leikkipuistoissa

Julkaistu 15.06.2023

Ilmat lämpenevät ja lomat valtaosalla alkavat, joten on syytä mustuttaa kuntalaisia siitä, että tupakointi uimarannoilla on ollut tupakkalain nojalla kiellettyä toukokuusta syyskuuhun vuoden 2022 kesäkuusta alkaen. Lisäksi leikkipuistot ovat savuttomia tupakkalain nojalla. Tupakointikielto koskee kaikkia tupakkatuotteita, mukaan lukien sähkösavukkeet.

Ennen lainsäädännön uusimista Kotkan kaupungilla on ollut suositus olla tupakoimatta uimarannoilla, mutta nyt se on laitonta edellä mainitulla aikavälillä.  Näillä toimenpiteillä (uimarantojen tupakointikielto ja leikkipuistojen tupakointikielto) on pyritty erityisesti suojaamaan lapsia ja muita kanssaihmisiä haitalliselta tupakansavulta. Siksi myös monissa muissa julkisissa paikoissa tupakointia rajoitetaan ja esimerkiksi autossa tupakointi on lain nojalla kiellettyä, jos kyydissä istuu alle 15-vuotias lapsi.

Toukokuun alusta 2023 tupakka-askien ulkonäkö on muuttunut. Vähittäiskaupoissa ei enää myydä tupakka-askeja, joissa olisi tuotteen nimi, logo tai muu brändin tunniste. Tupakka-askit ovat kaikki saman näköisiä.

Nikotiinipussien saatavuus on hetkellisesti vapautunut. Tämä johtuu siitä, että Fimean huhtikuussa tekemä uudelleenarviointi nikotiinipusseista johti tilanteeseen, jossa niitä säädellään vain tupakan vastikkeina. Toukokuussa lausunnoilla ollut tupakkalain lakimuutos tähtää nikotiinipussien myynnin kieltoon ja rajoittaisi niiden maahantuontia. Samaan suuntaan ollaan menossa jo joissakin EU-maissa.

Jo tällä hetkellä tupakkalain mukaan nikotiinipussien mainonta ja esilläpito myyntipaikassa sekä myynti alle 18-vuotiaille on kiellettyä. Tästä syystä on hyvä muistaa, että tilanne tulee olemaan vain hetkellinen ja nikotiinipussien saatavuuteen saattaa jatkossa tulla totaalinen muutos, kunhan tupakkalain seuraava vaihe saadaan maaliin.

Kaikissa olosuhteissa tupakan tumpit kuuluvat roskikseen, eivät kaduille ja maastoon. Ne ovat ympäristölle vaarallisia ja maastopalon vaara on niissä aina korostunut.