Kotkan kaupungin sitkeä työ vieraslajien poistamiseksi jatkuu

Julkaistu 26.06.2023

Kotkan kaupunki on tehnyt eri vieraslajien poistamiseksi töitä pitkäjänteisesti. Kahden viimeisen vuoden aikana erityisinä kohteena ovat olleet kurtturuusu, jättiputki ja jättipalsami. Näihin kaupunki on saanut myös ELY-keskuksen myöntämän avustuksen ja osa kustannuksista katetaan sen kautta.

Vieraslajit vievät elintilan kotoperäisiltä kasveilta ja yksipuolistavat kasvi- ja eläinlajit alueella. Poistamalla vieraslajeja turvaamme luonnon monimuotoisuutta.

Jättipalsamin osalta Ruonalan lammasaitauksen ympäristössä oli yksi Kotkan suurimmista esiintymistä. Jättipalsamin kasvu jatkuu lammasaitauksen läpi kulkevaa ojaa pitkin kohti ylös mannerta ja myös meren suuntaan. Kasvi hyödyntää siementen leviämisessä vettä ja siksi esiintymän voi paikallistaa seuraamalla hulevesiojia.

Kahden perättäisen vuoden niittämisen ansiosta karkeasti arvioiden 90 % kasvustosta on saatu hävitettyä. Siksi kaikki toimenpiteet ovat tärkeitä ja tuloksia saadaan aikaan muutaman vuoden sitkeällä työllä, eikä peli ole menetetty. Torjuntatyötä tehdään vielä tulevaisuudessakin, kun vanhoja alueita seurataan ja uusia valitettavasti ilmestyy. Lisäämällä asukkaille tietoa vieraslajeista saamme yhdessä torjuttua kasveja koko Kotkan alueelta.

Kaupunki kutsuu kaikki asukkaat mukaan talkoisiin kitkemään jättipalsamia

Vieraslajien torjumiseksi kaupunki järjestää vieraslajitalkoita tänäkin kesänä. Kannustamme kaikkia kuntalaisia osallistumaan. Heinäkuussa keskitytään erityisesti jättipalsamin torjuntaan ja kaikille avoimia talkoita järjestetään eri puolilla Kotkaa.

Paikalla talkoissa on viherympäristön osallisuuskoordinaattori, joka opastaa talkoolaisia torjuntatyössä. Siimaajat kulkevat alueet edeltä ja talkoolaisten työnä on poistaa pensaiden ja puiden lähellä olevat jättipalsamikasvit sekä muun kasvillisuuden seassa olevat yksittäiset kappaleet. Siimauksessa keskitytään isoimpiin esiintymiin ja siksi kannattaa silmäillä aluetta laajemminkin, kun oppii tunnistamaan kasvin.

Kuntalaisilta toivotaan myös omatoimisuutta vieraslajien torjunnassa. Esimerkiksi jättipalsamin kitkeminen on helppoa. Torjunnaksi riittää, että nykäisee kasvin juurineen maasta ja kääntää vähän vartta rullalle. Siemeniä sisältämättömän kasvijätteen voi jättää maahan kasoille. Jättipalsami leviää siemenistä ja kitkeminen tulisi aloittaa ennen kukinnan alkamista tai ennen siemenkotien muodostumista. Kun kasvi lennättää jo siemeniä, on se parempi jättää rauhaan, ettei levitä entisestään siemeniä isommalle alueelle. Vieraslajihavainnot tulee ilmoittaa kansalliselle vieraslajit-verkkosivustolle Vieraslajit.fi.

Jättipalsamin kitkentätalkoot ja tapaamispaikat

  • Lankila la 1.7 klo 12–15, Myllymatintien leikkipaikka.
  • Ruonala ke 5.7 klo 17–19, Ruonalanraitti 58, hiekkatien varressa.
  • Turvala ma 10.7 klo 17–19, Turvalan lampipuiston itälaidalla olevan puron varsi kävelysillan molemmin puolin.
  • Hirssaari la 15.7 klo 12–15, Madesalmentie 5:n vieressä tien varresta alkavalla metsäpolulla.
  • Korela ke 19.7 klo 17–19, Ryhmäpuutarhojen takana kävelytiellä joen rannassa.

Talkoisiin on hyvä varustautua suojaavalla ja säänmukaisella vaatetuksella sekä työhanskoilla. Muista ottaa myös vesipullo mukaan. Kaupunki tarjoaa pientä purtavaa.

Kaupungin toiveena on, että kitkentää jatkettaisiin myös myöhemmin tänä kesänä sekä tulevina vuosina. Aluetta voi käydä talkoiden jälkeen katsomassa ja ottaa vaikka ystävän mukaan ja käydä taistoon luonnon monimuotoisuuden puolesta. Jokainen kitketty jättipalsami antaa muille kasveille tilaa kasvaa.

Vieraslajitalkoot ovat osa Kotkan kaupungin organisoimaa puistokummitoimintaa. Puistokummitoiminta on kaupungin viheralueilla tapahtuvaa jatkuvaa lähiympäristön hoitamista, kuten roskien keräämistä ja vieraslajien torjuntaa. Puistokummitoimintaan on jatkuva haku.

Lue lisää puistokummitoiminnasta: Kotka.fi/asuminen-ja-ymparisto/puistot-ja-viheralueet/puistokummitoiminta

Talkookohteiden tapaamispaikat kartalla: Lankila, Turvala, Ruonala, Hirssaari, Korela.

Hirssaaren karttakuva