Valtuusto hyväksyi Kaukola Pohjoinen -asemakaavan

Julkaistu 14.02.2023

Kotkan kaupunginvaltuusto on hyväksynyt Kaukolan kaupunginosaan syntyvän, ns. Kaukola Pohjoinen -asemakaavan.

Asemakaavaa on laadittu kaupungin aloitteesta. Kaupungilla on tällä hetkellä varattavissa Kaukola – Pihkoon alueelta kaksi omakotitonttia Luokkipolun varrelta. Länsi-Kotka on kiinnostanut rakentajia luonnon ja palveluiden läheisyyden takia. Pihkoon uuden koulun rakentamispäätöksen vuoksi kaupunkisuunnittelu on tutkinut mahdollisia uusia rakentamisalueita Kaukolan ja Pihkoon alueilla.

Kriteereinä aluevalinnoissa ovat olleet asemakaavoja ohjaavat yleiskaavat, maanomistus sekä olemassa olevan infran läheisyys. Rakentaminen yksityisille maille vaati maanhankintaa ja sopimusta maanomistajan kanssa. Kaupungin maanomistuksen lisäksi kaava-alueella oli yksi yksityinen maanomistaja, jonka kanssa tehtiin kaupat alkuvuonna 2021 noin kahden hehtaarin määräalasta.

Asemakaavoitetun alueen kokonaispinta-ala on 4,73 ha, josta 1,25 ha on erillispientaloaluetta ja 0,87 ha asuinpientaloaluetta. Lisäksi kaava-alueella on yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevaa aluetta, lähivirkistysaluetta sekä katualuetta. Kaava-alueen kokonaisrakennusoikeus on 6 147 k-m2.

Kaavalla muodostuvan uuden kadun nimeksi on esitetty Päkkipolku. Asemakaavalla syntyy 12 kappaletta erillispientalojen tontteja. Tonttien koot vaihtelevat vajaasta 1 000 m²:stä noin 1 150 m²:iin. Länteen suuntautuvat rinnetontin on käytännössä rakennettava rinneratkaisuna, kaksikerroksisina rinnetaloina.

Päkkipolun muut tontit kaavoitetaan puolitoistakerroksisia rakennuksia varten. Kaavaan on merkitty määräys, jonka mukaan tonttien luontaista ympäristöä, puustoa ja louhikoita tulee säilyttää. Luonnon ominaispiirteiden säilyttäminen on keskeisessä asemassa alueen identiteetin luomisessa. Uusien rakennuspaikkojen sijoittelu pyrkii huomioimaan luonnon ominaispiirteiden säilymisen lisäksi tonttien rakennettavuuden, maaperän, maastonmuodot, avautuvat maisemat sekä valon ja ilmansuunnat.

Kaupunginvaltuuston esityslista on luettavissa osoitteessa www.kotka.fi/esityslistat