Tulkitsinko oikein?

Julkaistu 26.01.2023 Kirjoittajalta Anna Vanhala

”Hei Anna, minua jäi mietityttämään…” esihenkilöni aloitti puhelunsa. ”Kun tänään puhuimme tiimissä siitä yhdestä työtehtävästä, sinulla oli ilme, jota en osannut tulkita. Mitä ajattelit tuosta asiasta?”

Suunnilleen näin keskustelumme lähti liikkeelle. Kerroin esihenkilölle, että ilmeeni oli kummunnut tunteesta, että työkaveri hoiti isomman osuuden yhteisestä työstä. Olin asiasta ihan mielissäni mutta samalla mietin, kuormittuuko tämä työkaveri sittenkin liikaa ja onko tilanne epäreilu hänen kannaltaan.

Ilmeeni oli kuitenkin ollut vaikea tulkita. Jonkinlaisia kielteisiä tuntemuksia se kaiketi oli ilmentänyt. Arvostan suuresti, että esihenkilö näki tämän vaivan. Hän kysyi minulta sen sijaan, että olisi arvaillut itsekseen, missä ongelma mahtoi olla.

Jokin aika sitten minulta kyseltiin, olinko epähuomiossa siirtänyt erään laitteen väärään osoitteeseen. En ollut siirtänyt. Ihmettelin mielessäni asiasta noussutta kysymystä. Hieman myöhemmin sain taas uuden aiheeseen liittyvän viestin. Täytyy myöntää – ärsyynnyin. Eikö tämän asian pitänyt jo olla selvä.

Noh, sittemmin ilmeni, että vaikka mielestäni TIESIN, mitä tässä jälkimmäisessä viestissä tarkoitettiin, olin kuitenkin ymmärtänyt sen täysin väärin. Kyllä meni ”hyvä hermostuminen” aivan hukkaan. Asiasta keskusteleminen selvitti tilanteen.

Työyhteisöjen ristiriitatilanteita selvitellessä kuulee usein tapahtumista ja puheista, jotka ovat jääneet painamaan mieltä. Päivittäisessä kanssakäymisessä tehdään toisten toiminnan tarkoitusperistä mielenkiintoisia – ja samalla myös vääriä – tulkintoja. Vaikka ilmiön olemassaolon tunnistaa, tämä tietoisuus ei välttämättä suojaa itseä tulkintojen tekemiseltä, kuten edeltävästä omakohtaisesta esimerkistä ilmenee.

Samat tilanteet ja sanomiset näyttävät usein erilaisilta eri suunnista havainnoituina. Joskus väistämättä jonkun käytös tai puheet vaikuttavat omituisilta. Silloin ainakin itseäni auttaa vanha viisaus: jokaisella on hyvä alkuperäinen tarkoitus toiminnassaan. Jos asia silti jää vaivaamaan, kannattaa toimia kuten esihenkilöni teki. Kysyä, mitä toinen oikeasti tarkoitti.