TULE JOULU KULTAINEN

Julkaistu 22.12.2022 Kirjoittajalta Anna Vanhala

(Kirjoittaja: Esa Sirviö, kaupunginjohtaja)

Vanhaa sanontaa mukailen, joulu on vain kerran vuodessa, mutta juhannus puolestaan on joka kesä. Nyt vuoden kierto on taas siinä mallissa, että tämä kerran vuodessa ilmaantuva joulu lähestyy vääjäämättä kovalla vauhdilla. Samalla se merkitsee sitä, että kuluva vuosi alkaa olla lopuillaan ja askellamme kohti uutta vuotta.

Usein tässä vaiheessa on tapana käydä läpi kuluvan vuoden asioita ja maalailla kuvia sekä ajatuksia tulevaisuuteen. Tässä blogissa en kuitenkaan lankea aivan perinteiseen tyyliin, vaan ajattelin leikitellä ja peilata niin mennyttä kuin vähän tulevaakin tuttujen joululaulujen kautta. Näin rohkenen tehdä, koska joulun alla voinee kaupunginjohtajakin hieman tonttuilla. Toisaalta ehkä jo tunnette ja tiedätte minut liiankin hyvin ymmärtäen, ettei tonttuilu allekirjoittaneen osalta jää pelkästään tähän vuoden aikaan, vaan allekirjoittaneelle tonttujen juhlayö voi olla milloin tahansa. Kun tuo jouluyö, juhlayö lähestyy ja joulupukki jo matkaan käy, niin meidän perheessämme tuskin tänä vuonna pukki ovella kolkuttaa. Tulkoon joulu nyt vain tonttuilun merkeissä ja lahjojen puuttuessa en itsekään voisi olla missään tapauksessa joulupukki tuo vanha ukki. Sitten kun soihdut sammuu, niin joitain pukin tehtäviä voi hoitaa kotipiirissä, mutta vain kotona. Vaikka Sinivuorten yö voisikin houkutella juoksemaan niin, että kilisee, kilisee kulkunen, mutta kotona on rauhaa vain rauhaa. Näin ei myöskään joulupäivän aamuna tarvitse täristä niin kuin varpunen jouluaamuna.

Kun joulu on, niin haluan tässä toivottaa Teille kaikille joulurauhaa ja todeta, että nyt arkihuolesi kaikki heitä. Kuluneen vuoden aikana meillä kaikilla lienee riittänyt työtehtävissämme huolia ja haasteita ihan riittävästi niin koronan kuin myös muiden asioiden ympärillä. Nyt me käymme joulun viettohon ja sen myötä pieni rauhoittuminen on varmaankin kaikille meille paikallaan. Siis tulkoon joulu ja sen myötä pieni hengähdyshetki, ja toivottavasti se itse kullekin on mahdollista. Toivon myös, että Teillä kaikilla on haasteiden lisäksi vuoden ajanjaksolle mahtunut myös ilon ja onnistumisen hetkiä siten, että vuoden mittainen rekiretki on tuntunut onnistuneelta.

Kun pohdin meidän yhteistä työyhteisöämme sekä koko kaupunkikonserniamme, niin jokainen Teistä on tähti, tähdistä kirkkain. Tänäkin vuonna on jälleen kerran ollut upeaa tehdä yhteistyötä juuri Teidän kaikkien kanssa ja vaikka en ole Marian poika, niin Teidän avullanne välillä tuntuu niin kuin minulla olisi taivas sylissäni ja samalla kuulen kuinka kauniit kellot soi.

Tulevan vuoden puolella meillä jatkuu muutokset vastuualueiden ja toimintayksiköiden johdossa. Vaikuttaakin siltä, että kolmen kuninkaan marssi on toteutumassa, kun nyt jo aloittaneen uuden liikuntajohtajan lisäksi saamme uuden kansliapäällikön ja kehitysjohtajan. Ei kuitenkaan liene joulun suuri salaisuus, että näissä vaihdoksissa meiltä poistuu samalla iso määrä kokemusta sekä osaamista ja siitä tuleekin mieleeni taas kaikki kauniit muistot. Toisaalta on luonnollista, että ajansaatossa jokainen organisaatio elää sekä muotoutuu ja ennemmin tai myöhemmin näemme sen toimivan uudessa valossa aivan kuin näin joulun alla huomamme, että joulupuu on rakennettu.

Kuluvan vuoden aikana olemme yhdessä valmiusjohtoryhmän kanssa toimineet ja varautuneet monenlaisiin ongelmatilanteisiin. Valmiusjohtoryhmän jäsenten sitoutuneisuus ja ratkaisukyky ovat toimineet erinomaisella tavalla, eikä puheenjohtajan ole tarvinnut huutaa Hoosiannaa kulkuset kilisten. Kun olemme yhdessä sekä yhteisöllisesti keskustellet, toimineet ja asioita ratkaisseet, niin kokouksien jälkeen on itselle tullut rauhoittunut olo. Hyvällä mielellä on voinut todeta, että taas kuului laulu enkelten, kun osaavat ammattilaiset linjasivat vakavia asioita. Vaikka kukaan meistä ei sinällään ole enkeli taivaan, niin jokainen Teistä on kuitenkin toiminut enkelin lailla kaikkea hyvää tahtoen ja mielenrauhaa lisäten.

Vuodenvaihteessa meillä aloittaa virallisesti toimintansa Kymenlaakson hyvinvointialue, aivan kuten 20 muuta vastaavaa aluetta. Uudistuksen yhteydessä voimme todeta, että oi sä riemuisa Kymsote, joka omalta osaltaan kuin kautta vienon, tyynen yön olet tasoittanut uudistuksen polkua täällä Kymenlaaksossa.  Valtakunnan tasolla on uskomus, että sosiaali- ja terveyspalveluiden haasteet olisi tällä uudistuksella voitettu, mutta rohkenen kysyä retorisesti, että no onkos tullut kesä nyt talven keskelle. Aika näyttää ja vuoden päästä, kun on ensimmäinen joulu uudistuksen jälkeen, niin olemme viisaampia ja nähneet miten tämä uusi tonttuparaati on toiminut. Luonnollisesti itse toivon menestystä tälle uudistukselle niin, että sote-palvelut olisivat jatkossa toimivat ja hoivapaikkoja olisi kaikille niitä tarvitseville riittävästi, ettei kenenkään tarvitsisi etsiä paikkaa heinillä härkien kaukalon.

Ensi vuoden elokuussa meillä on edessämme tapahtumakeskuksen, Satama Areena Oy:n, avajaiset ja voimme huutaa kaikille, että hei tonttu-ukot hyppikää. Kaikille toivotan, että juhlimaan tulkaa, kun järjestämme avajaisia, avoimia ovia ja hyvinvointimessuja sekä muita tapahtumia. Uusi tapahtumakeskus on lähes kuin joulumaa, ja siellä voi esiintyä niin pieni rumpalipoika kuin vaikka Pyhä Lucia. Toivon, että jatkossa myös Satama Areenan voi jokainen löytää omasta sydämestään nyt ilovirttä veisaten. Tiedä vaikka ensi vuoden joulua odotellessa Sylvian joululaulu ja kaikki kauneimmat joululaulut soivat tapahtumakeskuksessa niin, että koko avaruus raikuu. Kun vielä saamme askeleet uudelle Satama Areenan viereen tulevalle hotellille, niin silloin voimme sanoa, että joulu saapuu jokaiselle.

Tulevana keväänä meillä on eduskuntavaalit edessä ja vaikka itse en etsi valtaa, loistoa, niin toivon kaikille meidän alueemme ehdokkaille menestystä, jotta pystymme yhä edelleen vahvistamaan edunvalvontaamme. Mutta tulkoon joulu nyt vielä ensin ennen kevään vaaleja. Joka tapauksessa toivon, että kaikki me lapset pienet riennämme äänestämään omia ehdokkaitamme. Kun saamme hyvän edustuksen eduskuntaan, niin silloin meille hyvät kellot soi ja enkellaulu kajahtaa.

Lopuksi vielä katsaus yhteen ensi vuoden kehityshankkeeseemme. Vaikka uudesta akkuteollisuusalueesta on monenlaisia mielipiteitä, niin minusta maa on niin kaunis Keltakallion uudella kaava-alueella myös sen jälkeen, kun tehdaskombinaatit alkavat sinne rakentumaan. Alan toimijat toivotamme luonnollisesti nyt riemuiten tänne. Vaikka juuri nyt on hanget korkeat nietokset, niin tietojeni mukaan suunnittelijoilla reippahasti käypi askelet erilaisten selvitysten osalta. Akkuklusterin kehittyminen on koko valtakunnallamme iso juttu ja ilouutinen. Hankkeen lähtiessä konkreettisesti liikkeelle, voimme kyllä todeta, että riemuitse maa ja nyt syttyy valot tuhannet, koska tästä hyötyy koko Suomi.

Yllä olevassa enemmän tai vähemmän epämääräisessä kertomuksessa on tarinaa liitetty useamman joululaulun ympärille, joista toiset ovat hyvin tuttuja ja toiset ehkä hieman tuntemattomampia. Laulut ovat perusmuodossaan niillä otsikoilla, joilla ne löytyvät laulukirjoista ja yksi laulu löytyy vain kertaalleen. Jouluisena aivojumppana jokainen voi laskea montako laulua tarinasta löydätte. Täsmälleen oikein laskeneet voidaan palkita myöhemmin loistavilla palkinnoilla. Tällä tarinalla ja esitetyllä haasteella vielä kerran myös viralliset kiitokset yhteistyöstä kaikille kaupunkikonsernimme ihmisille. Teidän ansiostanne kaupunginjohtajalla voi olla joulu ainainen.

 

Esa Sirviö

tonttuileva kaupunginjohtaja