Kotkan taidepalkinto 2022 tekstiilitaiteilija Helena Paakkiselle

Julkaistu 31.10.2022

Kotkan kaupunginhallitus päätti kokouksessaan hyvinvointilautakunnan esityksestä myöntää Kotkan kaupungin vuoden 2022 taidepalkinnon tekstiilitaiteilija Helena Paakkiselle. Päätös tehtiin kaupunkilaisten lähettämien ehdotusten pohjalta.
Yhteensä ehdotettiin 13:a eri palkinnonsaajatahoa. Palkinnonjakotilaisuus järjestetään erikseen ilmoitettavana ajankohtana marraskuun aikana.

Palkitsemisperusteluiksi kaupunginhallitus kirjaa, että Helena Paakkinen on monipuolinen taiteilija, kuvataidealan vaikuttaja ja laaja-alainen verkostoissa toimija. Tekstiilitaiteilijana Paakkisen viimeisimpiä töitä ovat muun muassa Langinkosken kirkkotekstiilien suunnittelu ja toteutus sekä näyttelyt Kotkassa ja Virossa.

Paakkinen on edistänyt kuvataiteen asemaa Kotkassa toimimalla pitkään erilaisissa luottamustehtävissä kuten Kotkan Taiteilijaseuran puheenjohtajana sekä Kotka Art- kesänäyttelyn ideoijana, koordinoijana ja kehittäjänä. Kotka Artia hän on ollut nostamassa viime vuosina Kymenlaakson merkittävimpien kuvataidetapahtumien joukkoon.

Kotkan kaupungin taidetoimintaa Paakkinen edistää asiantuntijajäsenenä kaupungin julkisen taiteen työryhmässä sekä uudisrakennusten taidehankintatyöryhmässä.

Kotkan kaupungin taidepalkinto myönnetään vuosittain joulukuussa hyvinvointilautakunnalle tulleiden kaupunkilaisten ehdotusten perusteella. Taidepalkinnon suuruus on 1 000 euroa, ja se myönnetään tunnustukseksi merkittävästä taiteellisesta saavutuksesta tai toiminnasta.

Palkinto voidaan myöntää Kotkassa syntyneelle tai Kotkassa asuvalle henkilölle, Kotkassa toimivalle järjestölle, yhteisölle, työryhmälle tai yhtyeelle, joka on erityisen ansiokkaasti toiminut jollakin kulttuurin alalla. Hyvinvointilautakunnan tulee tehdä kaupunginhallitukselle ehdotuksensa palkinnon jakamisesta vuosittain lokakuun loppuun mennessä.

Kaupunginhallitus päättää palkinnon saajan lautakunnan esityksen perusteella. Palkinto jaetaan kulttuuri- ja tapahtumapalvelujen sopivaksi katsomassa tilaisuudessa.