Kotka ei lähde mukaan osakkuusyhtiöön vastaanottopalveluiden tuottamiseksi

Julkaistu 22.08.2022

Kotkan kaupunki ei perusta eikä lähde mukaan osakkuusyhtiöön vastaanottokeskuspalveluiden tuottamiseksi. Kaupunginhallitus päätti asiasta 22.8.

Kotkan kaupunginhallitus ei ehdota kaupunginvaltuustolle tässä vaiheessa perustettavaksi kaupungin 100-prosenttisesti omistamaa yhtiötä vastaanottokeskuspalveluiden tuottamiseen, koska yhtiö olisi tulossa kilpailuille markkinoille ja kokonaisuuteen liittyy vielä paljon epävarmuustekijöitä, joihin tehdyt selvitykset eivät anna kaikkia vastauksia.

Asiaa valmistelleiden virkamiesten mukaan perustelluinta olisi ollut perustaa 100-prosenttisesti kaupungin omistama tytäryhtiö. Kunnan omistaessa yhtiön, kunnalla on mahdollisuus käyttää omistajaohjausta täysimääräisesti yhtiöön. Tällöin perustaminen ei edellytä myöskään osakassopimusta koskevia neuvotteluja, vaan yhtiöjärjestys ja yhtiön toiminta voidaan suunnitella nopealla aikataululla täysin omistajan (kaupungin) tahdon mukaisesti. Tämä tukee yhtiön osallistumista syksyn kilpailutukseen. Tytäryhtiö voidaan pääomittaa markkinataloussijoittajaperiaatteen mukaisesti.

Kotkan vastaanottokeskuksen toiminta on tällä hetkellä osana Kotkan kaupungin toimintaa. Maahanmuuttovirasto korvaa täysimääräisesti toiminnasta syntyvät kulut ja maksaa kaupungille viiden prosentin hallintokulukorvauksen.

Hankintalain edellyttämät kilpailutukset tulevat vaikuttamaan turvapaikanhakijoiden vastaanottopalveluiden järjestämiseen tulevaisuudessa. Tämä tuo velvoitteen yhtiöittää Kotkan vastaanottokeskuksen toiminta.

Jatkossa Kotkan vastaanottokeskuksen toiminta ja talous eriytetään Kotkan kaupungin talousarviosta.

Kotkan vastaanottokeskuksessa työskentelee tällä hetkellä 23 työntekijää. Vakituisia vakansseja on 16. Henkilöstömäärä vaihtelee asiakasmäärien mukaan.

Neljä haastatteluun liikuntajohtajan virkaan

Kotkan avoinna olevaan liikuntajohtajan virkaan tuli määräaikaan mennessä 22 hakemusta.

Kaupunginhallitus päätti kutsua haastateltaviksi hakuasiakirjoista ilmenevien tietojen perusteella Anu Koistisen, Tommi Lankin, Marjo Rantalan ja Timo Toivosen.

Liikuntajohtajan viran kelpoisuusvaatimuksena on soveltuva ylempi korkeakoulututkinto ja että hän on käytännössä hyvin perehtynyt tehtäväalueeseensa. Hakukuulutuksessa on lisäksi ilmoitettu, että eduksi katsotaan kokemus kunnallishallinnosta, taloudesta, esimiestyöstä ja seuratyöstä. Tehtävän hoitaminen edellyttää lisäksi hyviä yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja.

Kaupunginhallitus päätti nimetä liikuntajohtajan valinnan haastatteluryhmään kaupunginhallituksen puheenjohtajiston, kaupunginjohtajan, kansliapäällikön ja henkilöstöjohtajan. Hyvinvointilautakunnan puheenjohtajalle varataan mahdollisuus olla läsnä haastatteluissa.

Kansliapäällikön virka haettavaksi

Kaupunginhallitus päätti myös julistaa kansliapäällikön viran julkisesti haettavaksi.

Kansliapäällikön virka vapautuu 1.6.2023 alkaen, kun sen nykyinen haltija Marianna Ruonala jää eläkkeelle.

Sitä ennen tarvitaan vuosilomasijainen arviolta ajalle 19.1. – 31.5.2023. Uusi vakituinen kansliapäällikkö pyritään rekrytoimaan siten, että rekrytoitu henkilö toimii määräaikaisessa palvelussuhteessa kansliapäällikön viransijaisena ennen vakituisen virantoimituksen alkua.

Kansliapäällikön tehtävä on keskeinen kaupungin johtamisen ja hallinnon toteutumisen kannalta. Tehtävässä toimitaan vastuualueiden ja toimintayksiköiden johtajien henkilöstöhallinnollisena esihenkilönä. Tehtävässä johdetaan konsernipalvelualueen alaisten yksiköiden hallintoa ja toimintaa. Tehtävään liittyy hallinnollista valmistelua sekä valmistelua luottamustoimielimille. Tehtävässä huolehditaan mm. hallintosäännön ja konserniohjeen ajantasaisuudesta.

Tehtävään kuuluu osallistuminen eri johto- ja työryhmien toimintaan ja tehtävänä on valtuuston kokousten sihteerin tehtävät. Tehtävään sisältyy keskeisesti omistajaohjaukseen liittyviä valmistelu-, kehittämis-, toimeenpano- ja edunvalvontatehtäviä. Tehtävään kuuluu neuvonta hallinnon juridisissa kysymyksissä sekä juridiset asiantuntijatehtävät.

Kansliapäällikön valitsee kaupunginvaltuusto.

Kaupunginhallituksen esityslista on luettavissa osoitteessa www.kotka.fi/esityslistat