Etätyö ei välttämättä kerro hyvinvoinnista

Julkaistu 15.08.2022 Kirjoittajalta Anna Vanhala

Monella työpaikalla mietitään hybridi- ja etätyön tekemisen pelisääntöjä. Myös Kotkan kaupungin etätyöohjetta on päivitetty hiljattain. Meillä on lisätty merkittävästi mahdollisten etätyöpäivien määrää, mutta 100 % etätyötä ei sallita. Ja tietenkin on muistettava – monessa kunta-alan tehtävässä etätyö ei ole lainkaan mahdollista.

Tälläkin kuluvalla viikolla totesin kiitollisena ääneen: korona-aika toi paljon hyvää Kotkan kaupungin etätyökäytäntöihin. Mahdollisuutta etätyöhön pidetään henkilöstön näkökulmasta pääsääntöisesti myönteisenä. Siitä on katsottu aiheutuvan monia hyötyjä myös työnantajalle.

Näiden myönteisten näkökulmien ohella kannattaa kuitenkin vilkaista Työterveyslaitoksen uutta tutkimusta aiheesta.

Tutkimuksesta ilmenee, että työpaikkojen ongelmat lisäävät työntekijöiden halua tehdä etätöitä. Jos työssä on haasteita esimerkiksi johtamisessa ja työhyvinvoinnissa, työntekijä haluaa mieluummin pysytellä kotona.

Etätyö näyttäytyy myös osittain sellaisena selviytymiskeinona, millä pyritään selviämään kaikista työn rasitustekijöistä vähän paremmin, sanoo Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Jari Hakanen.

Kun työssä on kuormittavaa, voi syntyä vetäytymisreaktio. Yksin neljän seinän sisällä on helpompi puurtaa tauotta. Välillä kuuleekin jonkun sanova: ”jään tänään etätöihin, kun työpäivä on niin täynnä kokouksia ja muuta kiireistä tehtävää.”

Sen sijaan hyvinvointi työssä oli yhteydessä siihen, että työntekijällä oli vähemmän halua tehdä etätöitä. Jos työporukan yhteishenki on hyvä, töihin on kiva tulla.

Suurin osa tutkimukseen osallistuneista koki hybridityön mielekkääksi. Etätyö lisää arkeen joustavuutta ja monesti työhön tehokkuutta. Silti myös työpaikalle tulemisella on merkityksensä.