Älä heitä roskaa katukaivoon – roska voi päätyä lähimpään vesistöön

Julkaistu 16.08.2022

Suurin osa vesistöjen roskista on peräisin kaupungeista. Ne kulkeutuvat sinne joko suoraan ihmisen kädestä tai esimerkiksi hulevesijärjestelmää pitkin. Pidä Saaristo Siistinä ry:n Mahanpuruja muovista -viestintäkampanjassa tarroitetaan kaupunkien katukaivoja näyttävillä värikkäillä tarroilla 15.–29.8.

Kotkan kaupunki on mukana nyt neljättä kertaa käynnistyvässä kampanjassa. Muut mukana olevat kaupungit ovat: Espoo, Helsinki, Kauniainen, Joensuu, Jyväskylä, Lahti, Oulu, Pori, Rauma, Salo, Savonlinna, Tampere, Turku, Vantaa ja Vihti.

Kampanjan tarkoituksena on lisätä tietoisuutta roskien reiteistä vesistöihin ja korostaa kuluttajan omaa vaikutusta ongelman kitkemiseen. Kadulle tai katukaivoon ei tule heittää roskaa, sillä ne voivat päätyä sade- ja sulamisvesien mukana kaivosta suoraan lähimpään vesistöön. Useimmissa katukaivoissa ei ole suodattimia, joihin roskat kerääntyisivät.

”Kesällä asensimme myös muutamiin katukaivoihin suodattimet ja tutkimme pienimuotoisesti hulevesikaivoihin päätyvää roskan laatua ja määrää.  Alustavien tulosten mukaan roskat ovat päätyneet kaivoihin tavallisten ihmisten käsistä. Kaivoista löytyi muun muassa tupakantumppeja, take away -tuotteiden kääreitä sekä muuta muoviroskaa. Kaikkein helpoin, tärkein ja tehokkain keino onkin, että jokainen huolehtii, että omat roskat päätyvät roskikseen”, Pidä Saaristo Siistinä ry:n meriasiantuntija Jutta Vuolamo kertoo.

Kampanjaan liittyen Kotkan keskustan muutama kaivonkansi saa näyttävän tarran tämän päivän aikana. Lisäksi eri kaupunkien näyttötauluilla ja somekanavissa voi kampanjan ajan bongata animaatiovideota, jossa kala hotkaisee kitaansa tupakantumpin luullessaan sitä ruoaksi ja sylkäisee sen heti pois. Tupakantumppi onkin yleisin rannoilta löytyvä roskatyyppi. Tupakan filtteri on muovinkaltaista ainetta, jonka maatuminen voi kestää olosuhteista riippuen yli 10 vuotta. Lisäksi tumppi sisältää vaarallisia kemikaaleja, jotka leviävät vesistöön ja ovat eläimille haitallisia.

Ympäristöministeriö on rahoittanut Mahanpuruja muovista -kampanjaa 74 564 eurolla Vesiensuojelun tehostamisohjelmasta.