Ole (edes suunnilleen) sellainen ihminen kuin haluat olla

Julkaistu 07.06.2022 Kirjoittajalta Anna Vanhala

Olen viime aikoina saanut opiskella psykologisen joustavuuden vahvistamista. Psykologisen joustavuuden käsite nojaa hyväksymis- ja omistautumisteoreettiseen taustaan. Melko yksinkertaisin periaattein ja harjoituksin on mahdollista elää vahvemmin omien arvojensa ja tavoitteidensa mukaista elämää.

Millainen ihminen sinä haluat olla? Meillä jokaisella on jonkinlaisia käsityksiä tavoitellusta minuudesta. Haluat kenties olla henkilöstöään kannustava ja rauhallinen esihenkilö; luova ja kehittyvä työntekijä; inspiroiva yhteistyökumppani; luotettava asiakaspalvelija; rakastava ja kärsivällinen vanhempi; kuunteleva ja kunnioittava puoliso tai vaikkapa aktiivinen ja säännöllinen kuntoilija.

Näistä arvokkaista tavoitteista ja toivetiloista huolimatta tunteet ja ajatukset kehottavat meitä usein toimimaan toisella tavalla. Silloin saatamme tehdä arjen valintoja vastoin sitä, miten oikeasti haluaisimme toimia. Toisinaan ajatukset ja tunteet ohjaavat toimimaan tavalla, joka ei vie kohti tuota tavoitetilaa.

Esimerkiksi työntekijänä haluan olla luova ja kehittyvä, mutta tilanteessa, jossa kiire ja stressi tuntuvat painavan niskassa, on helppoa tehdä myönnytys ja kääntyä rutinoituneen, vanhan tavan tielle – sen sijaan että hieman opiskelisi tai testaisi uutta, kokeilisi vaikkapa uutta ohjelmaa tai menetelmää. Tai jos haluan olla puolisona kuunteleva ja kunnioittava, mutta puoliso on mielestäni tehnyt jotain vähemmän järkevää – reaktioni ei välttämättä ole sellainen, että yritän kysyä lisää ja kuunnella lisää ymmärtääkseni toisen motiivit paremmin.

Olennaista psykologisen joustavuuden vahvistamisessa:

  • Ole tietoisesti läsnä nykyhetkessä – älä murehdi tulevia tai menneitä, vaan keskity tähän hetkeen.
  • Havainnoi itseäsi ja ympäristöäsi – myös tunteitasi ja ajatuksiasi.
  • Ole salliva näille havainnoille, riittää että huomaat ne – älä esimerkiksi yritä väkisin muuttaa tunteitasi muunlaisiksi.
  • Kun huomaat mielessäsi stressaavia ajatuksia tai tunteita, ota etäisyyttä näihin: ”tältä minusta tuntuu – ja nyt annan tämän tunteen olla” – anna tunteiden ja ajatusten tulla ja mennä, älä anna niille ylivaltaa.
  • Voit myös kirjoittaa haastavia ajatuksia tai tunteita paperille ja näin tarkastella niitä hieman etäämmältä.
  • Kysy itseltäsi, voisitko toimia arvojesi ja tavoitteidesi mukaisesti, vaikka samanaikaisesti kokisit ikäviä tuntemuksia jotka kehottavat sinua toimimaan toisin. Voit silti kenties valita tarkoituksenmukaisemmin, olla enemmän sellainen ihminen kuin haluat olla.

 

Esimerkiksi kuormittavassa ja kiireisessä työtilanteessa on tavallista kohdata voimakkaitakin negatiivisia ajatuksia ja tunteita sekä fyysisiäkin tuntemuksia; hermostuttaa, ehkä pulssi kiihtyy tai vatsaa vääntää. Ajatukset poukkoilevat: miten selviän tästä kaikesta; entä jos en ehdi kaikkea; mitä jos teen virheen?

Tällaisessa tilanteessa on hyvä hetkeksi pysähtyä ja havainnoida tilannetta sekä omaa mieltä ikään kuin hieman kauempaa. Millaisia ajatuksia tai tunteita minulla nyt on? Millainen tilanne on käsillä? Kannattaa harjoitella tiedostamaan ja hyväksymään sisäiset, joskus kielteisetkin kokemukset. Pienen pysähtymisen ja etäisyyden ottamisen avulla löytyy helpommin keinoja niiden säätelyyn.

Arvojen ja tavoitteiden mukainen elämä ei aina ole helppoa. On hyvä, jos edes välillä muistaa painaa ”pause-nappulaa” ja miettiä: lähdenkö nyt poispäin tavoitteistani vai niitä kohti.