Kotka International Film Festivalin ohjelma julkaistiin

Julkaistu 05.04.2022

Toista kertaa Kotkassa, 19.-22.5. järjestettävä kansainvälinen elokuvafestivaali Kotka International Film Festival (KIFF) on julkaissut tämän vuoden ohjelmistonsa.
Luvassa on elokuvanäytöksiä sekä laaja erikielisen kirjallisuuden Sanavana-tapahtuma. KIFF:in teemat ovat mitä ajankohtaisimpia: ohjelmiston kotimaisissa ja kansainvälisissä elokuvissa käsitellään ihmisoikeuksia, ilmastonmuutosta, pakolaisuutta, sotaa ja muita maailman kriisejä.
Monikielinen Sanavana -tapahtuma esittelee erikielistä runoutta ja kirjallisuutta, lavarunouden, kirjanäyttelyn, paneelikeskustelun ja lastentapahtuman kautta.
Kaikkiin tapahtuman esityksiin on ilmainen sisäänpääsy.

”Sotien ja suurten kriisien aikana elokuvataiteella on edelleen ensisijainen rooli erilaisten visioiden ja ratkaisujen esittäjänä”, sanoo KIFF:n taiteellinen johtaja, elokuvaohjaaja Ghatfan Ghanoom.
”KIFF tarjoaa tässä ajassa eläville independent-elokuville suoran tien katsojien luo ja sydämiin”, hän jatkaa.

KIFF:in elokuvatarjonta on laajaa. Elokuvateatteri Kinopalatsissa esitetään yhteensä 18 elokuvaa 13:sta eri maasta.
Kotimaiset elokuvat ovat voimakkaasti läsnä tänä vuonna. Erkki Perkiömäen ohjaama Suo on suomalainen elokuva, joka kertoo sisällissodan jälkeisestä elämästä Suomessa. Miikka Petteri Poutiaisen dokumentti Kapinalliset pohtii nuorten sitoutumista Elokapina-liikkeeseen, joka toteuttaa ilmastonmuutoksen vastaisia toimia monella eri tavalla.

Äiti menee nyt roskiin
”Äiti menee nyt roskiin” -elokuvassa nähdään myös kotkalaisille tuttu Jaana Saarinen.

Kansainvälisessä ohjelmistossa nousee esiin muun muassa Covid 19 -teema. Sveitsiläisen Daniel Maurerin pysäyttävä dokumentti The Beyond kuvaa korona-aikaa uudenlaisesta perspektiivistä. Armenialaisen Arman Chilingaryan pitkä fiktio Light Drops puolestaan käsittelee ihmisen sietokykyä ja sinnikkyyttä isojen traumojen jälkeen.

Kotkan pääkirjastossa järjestettävä Sanavana-kirjallisuustapahtuma täydentää globaaleja KIFF-teemoja kielen moninaisuuden kautta. Erikielisen kirjallisuuden näyttely tuo maailman kielet Kotkaan koko tapahtuman ajaksi.
Sanavanan tapahtumapäivänä 21.5. kuullaan ja nähdään viiden erikielisen runoilijan tekstejä kirjaston Stage-lavan lavarunoustilaisuudessa – runoja esitetään sekä alkukielisinä että käännöksinä. Paneelikeskustelussa pohditaan kirjallisuuden roolia ihmisoikeuksien edistäjänä. Satuhuoneessa järjestettävä Kiffkatti- lastentapahtuma kutsuu eri kulttuureista tulleita ihmisiä yhteisille mielikuvitusmatkoille.

Pääsemme nyt ensimmäisen kerran kokemaan KIFF:in livenä, viime vuonnahan tapahtuma toteutettiin verkossa”, muistuttaa Kotkan kulttuurijohtaja Tomi Purovaara.
”KIFF:in pääjärjestäjä Emissa ry tekee hienoa työtä alueellamme. Tapahtuman laajeneminen kirjallisuuteen mahdollistuu uusien kumppanien, Sivuvalo Platformin ja Finnish-African Societyn kautta”, hän jatkaa tyytyväisenä.

KIFF-elokuvanäytökset järjestetään Kotkan Kinopalatsissa 19.-22.5.
Tapahtuman pääjärjestäjä on kotkalaistunut Emissa ry kumppaneinaan Kotkan kaupungin kaupunkikehitys ja viestintä, kulttuuri- ja tapahtumapalvelut, maahanmuuttopalvelut, kaupunginkirjasto sekä Kotka-Kymin seurakunta, Sivuvalo ry ja Finnish-African Society.

www.kotkaiff.com