Karhulan koulukeskuksen hankesuunnitelma hyväksyttiin

Julkaistu 31.01.2022

Kotkan kaupunginhallitus on hyväksynyt Karhulan koulukeskuksen hankesuunnitelman. Se hyväksyttiin siinä muodossa, jonka olivat aikaisemmin hyväksyneet hyvinvointilautakunta sekä kasvatuksen ja koulutuksen lautakunta.

Kaupunkirakennelautakunnan esitys kaupunginhallitukselle poikkesi hyvinvointilautakunnan sekä kasvatuksen ja koulutuksen lautakunnan esityksistä ja jos hanketta ryhdyttäisiin toteuttamaan kaupunkirakennelautakunnan näkemyksen mukaan, se merkitsisi kaupunginhallituksen mukaan asian palauttamista uudelleen valmisteluun ja viivästyttäisi merkittävästi hankkeen etenemistä.

Kaupunkirakennelautakunnan esityksessä liikuntasali olisi rakennettu samalle tontille kuin koulun, nuorisotoimen ja kirjaston tilat ja oppilasmitoituksessa noudatettu valtuuston hyväksymää kouluverkkoselvitystä. Lisäksi liikuntasalin rakentaminen olisi toteutetaan samassa hankkeessa ja kirjaston tilojen mitoitus olisi pohjautunut yleisten kirjastojen laatusuosituksen mukaiseen 100 hyötyneliömetriin 1000 asukasta kohden huomioiden myös asiakaskunnan lakkautettujen Otsolan ja Tavastilan kirjastojen alueilla. Nuorisotoimen käyttämien yhteiskäyttötilojen osalta olisi lisäksi tehty tilankäyttösuunnitelma.

Kaupunginhallituksen päätös syntyi äänestyksen jälkeen, kun Kokoomuksen/RKP:n ryhmä ehdotti hankesuunnitelman palauttamista uudelleen valmisteltavaksi.
Ryhmän mukaan uudelleenvalmistelussa on otettava huomioon, että koulukeskukseen sisältyvän lukion oppilasmitoituksessa tulee noudattaa kaupunginvaltuuston hyväksymää kouluverkkoselvitystä. Oppilasmitoituksessa on huomioitava Kotkan kahden lukion mallin tila- ja kustannustehokkuus 2030-luvulla. Lisäksi koulukeskuksen tilatarpeiden osalta on suoritettava kriittinen kustannuserittely ja kokonaistarkastelu, jonka päämääränä on ehkäistä kustannusten nousu hankkeen edetessä.
Palautusesitys hävisi äänestyksen lukemin 9-4.

Kaupunginhallituksen päätöksen mukaan Karhulan koulukeskus toteutetaan arkkitehtuurikilpailun ja esitetyn huonetilaohjelman pohjalta. Koulukeskus, Karhulan kirjasto ja nuorison tilat sisältyvät arkkitehtuurikilpailuun ja liikuntasali toteutetaan erillisenä hankkeena.

Kivikoulussa tehdään tarvittavat tilamuutokset ja uudisosaan sijoitetaan koulun, kirjaston ja nuorison tiloja. Hanke esitetään toteutettavaksi ns. perinteisellä mallilla ja kaupungin taseinvestointina.

Nuorisotoimen iltatoiminnassa käytetään pääosin koulun tiloja. Kirjaston monitoimitiloissa ja ryhmätyötiloissa hyödynnetään synergiaa yhdessä sovittavin tavoin. Nuorisotoimen toimisto ja varastotilat sisältyvät kirjaston tilaohjelmaan.

Asemakaavan tarkistaminen tehdään arkkitehtikilpailun jälkeen yhtäaikaisesti rakennussuunnittelun kanssa. Rakennussuunnitelmat valmistuvat vuoden 2023 loppuun mennessä. Rakentaminen aloitetaan kesällä 2024. Rakennus valmistuu keväällä 2026 ja uusi koulu on otettavissa käyttöön lukuvuoden 2026-2027 alussa.

Hankkeen tavoitehinta-arvio on yhteensä 28 420 000 €, josta Karhulan koulun ja kirjaston uudisrakennus vie 21 099 000 €, Karhulan koulu vanhaosa eli ns. kivikoulu 2 272 000 € ja uusi liikuntahalli 5 049 000 €.

Liitteenä Karhulan_koulukeskuksen_hankesuunnitelma

Nuorisovaltuusto nimettiin

Kaupunginhallitus päätti asettaa nuorisovaltuuston kaudelle 2022 – 2023 ja nimesi sen jäseniksi Tanja Järnstedtin, Pauli Särkisen, Jose Mbemban, Elli Kettusen, Elsa Rissasen, Marikki Virtasen, Elli Putkosen, Ronja Sutelan, Severi Peltosen, Tia Räihän, Helmi Peltolan, Hanna Riihelän, Onni Laptenokin, Joni Piensohon, Emma Saarelaisen, Halla Koirasen, Aino Silanderin, Neea Helysen ja Aisla Saban.

Takauksia tytäryhtiöille

Kaupunginhallitus päätti lisäksi esittää kaupunginvaltuustolle, että se myöntäisi takauksia kahdelle kaupungin tytäryhtiölle.

Hallitus esittää, että valtuusto myöntää HaminaKotka Satama Oy:lle omavelkaisen takauksen osalle Nordea Pankki Oyj:stä otettavalle 12 miljoonan euron investointilainasta seuraavin ehdoin:

  1. Kotkan kaupungin omavelkainen takaus kattaa enintään 48 prosenttia lainan pääomasta eli 5,76 milj. euroa. Vastaavasti Haminan kaupungin omavelkainen takaus kattaa 32 prosenttia lainan pääomasta eli 3,84 milj. euroa.
  2. Takaus koskee myös korkoja ja kuluja kohdassa 1. mainituin edellytyksin.
  3. Kotkan kaupungin omavelkainen takaus ei koskaan ylitä 48 prosenttia lainan tai rahoitusjärjestelyn jäännöspääomasta.
  4. Omavelkainen takaus on voimassa 31.05.2031 saakka.
  5. Omavelkaisesta takauksesta peritään vuosittain 0,4 prosentin suuruinen takausprovisio, joka lasketaan takausvastuun kohteena olevan lainan jäljellä olevasta pääomasta per 31.12 ja maksetaan määräytymisajankohtaa seuraavan tammikuun loppuun mennessä.
  6. Kaupunginhallitus oikeutetaan tarkistamaan takausprovision määrää, mikäli luokituslaitoksen arviointi tai komissoin tiedonanto 2008/C 155/02 antavat siihen aihetta takausprovision markkinaehtoisuuden säilyttämiseksi.
  7. Vastavakuutena Kotkan kaupungin omavelkaiselle takaukselle vastavakuudeksi HaminaKotka Satama Oy tarjoaa kiinnitystä Mussalon satamanosassa sijaitsevaan Kotkan kaupungilta vuokralla olevaan maa-alueeseen ja sillä oleviin vuokramiehen rakennelmiin, jotka käsittävät D-alueen kolme laituria.
  8. Kotkan kaupunki pidättää oikeiden vaatia lisävakuuksia, jos vakuuden arvo olennaisesti heikkenee tai yhtiössä tehdään omistusjärjestelyjä, jotka pienentävät Kotkan kaupungin omistusosuutta. Talousjohtaja valtuutetaan allekirjoittamaan tarvittavat takaussopimukset siten, että tässä päätöksessä todetut asiat toteutuvat.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti esittää valtuustolle, että se myöntää Kymen Vesi Oy:lle takauksen vuonna 2012 nostetulle lainalle, sen jäljellä olevalle pääomalle Kotkan kaupungin omistussuhteen mukaan siten, että:

  1. Kotkan kaupungin takaus kattaa enintään 79 prosenttia lainan pääomasta eli 1 448 333 €
  2. Takaus koskee myös korkoja ja kuluja kohdassa 1. mainituin edellytyksin.
  3. Takaus on voimassa 26.11.2026 saakka.
  4. Takauksesta on jo peritty markkinaehtoinen takausprovisio 1,5 % vuonna 2012.
  5. Vastavakuutena Kotkan kaupungin takaukselle Kymen Vesi Oy tarjoaa yrityskiinnitystä suuruudeltaan 1 448 333 €.
  6. Kotkan kaupunki pidättää oikeiden vaatia lisävakuuksia, jos vakuuden arvo olennaisesti heikkenee tai yhtiössä tehdään omistusjärjestelyjä, jotka pienentävät Kotkan kaupungin omistusosuutta. Talousjohtaja valtuutetaan allekirjoittamaan tarvittavat takaussopimukset siten, että tässä päätöksessä todetut asiat toteutuvat.

Kaupunginhallituksen esityslista on luettavissa osoitteessa www.kotka.fi/esityslistat