Kymsote: ”Ennustevirhe ei ole vaikuttanut jäsenkuntien laskutukseen”

Julkaistu 17.12.2021

Kymsoten hallituksen joulukuun viimeisessä kokouksessa käsiteltiin selvitys siitä, mikä vaikutti Kymsoten virheelliseen tilinpäätösennusteeseen alkusyksystä. Ennustevirhe ei ole vaikuttanut jäsenkuntien laskutukseen.

Kymsoten talousarvion laatimiseen vaikutti kuluneen syksyn aikana se, että Kymsoten ennuste koko vuoden jäsenkuntalaskutuksesta oli loppukesällä laaditussa puolivuosikatsauksessa virheellinen. Vuoden ensimmäinen ennuste jäsenkuntalaskutuksen toteumasta esitettiin tammi-kesäkuun osavuosikatsauksen yhteydessä. Vuoden 2021 tilinpäätösennuste muodostettiin Kymsoten toiminnan ja talouden raportointijärjestelmän antaman alkuvuoden toteuman perusteella. Loppuvuoden arvioitiin toteutuvan laskutustoteumaltaan samankaltaisesti kuin alkuvuosi, ja koronapandemian arvioitiin hiipuvan rokotuskattavuuden kasvun myötä. Samalla korostettiin ennusteen epävarmuutta, koska koronapandemian vaikutuksia loppuvuoteen oli vaikea arvioida.

Syyskuun jälkeen huomattiin kuntayhtymän käyttämän raportointijärjestelmän tuottaman jäsenkuntalaskutustiedon vaikuttavan epäilyttävän pieneltä. Tämän vuoksi jäsenkuntalaskutuksen määrä tarkistettiin kirjanpidosta. Raportointijärjestelmän ja kirjanpidon välillä havaittu ero jäsenkuntalaskutuksessa oli syyskuussa 3,6 miljoonaa euroa. Puolivuotiskatsauksen laadinnassa raportointijärjestelmän ja kirjanpidon tietoja ei vielä vertailtu, sillä raportointijärjestelmän antama alkuvuoden toteutuma ei poikennut vertailussa edelliseen vuoteen.

Virheen havaitsemisen jälkeen Kymsote tuotti uuden ennusteen perustuen tammi-syyskuun kirjapidosta tarkistettuun jäsenkuntalaskutuksen toteumaan. Samalla aikaisempi raportointijärjestelmä korvatiin kirjanpitojärjestelmään muodostetulla jäsenkuntaraportoinnilla. Ennustetta korjattiin paitsi huomioimaan toteutunut jäsenkuntalaskutuksen määrä, myös syksyllä kasvanut palvelujen käyttö, johon suurin yksittäinen syy oli koronapandemian kiihtyminen aiemmin ennustetun hiipumisen sijaan.

Virheellisellä ennusteella ei ole ollut vaikutusta jäsenkuntien laskutukseen, ja laskut ovat lähteneet kunnille säännöllisesti kuukausittain oikeilla tiedoilla koko vuoden ajan, eikä virheen vuoksi jäsenkunnille ole tiedossa lisälaskua. Suurin osa Kymsoten laskutuksesta on tuotelaskutusta, eli jäsenkuntia laskutetaan näiden asukkaiden käyttämien palvelujen mukaan.