Reilu ja rohkea henkilöstöpolitiikka uskaltaa ratkaista myös vaikeat asiat

Julkaistu 16.09.2021 Kirjoittajalta Anna Vanhala

(kirjoittaja: Minna Uusitalo, henkilöstöjohtaja)

Henkilöstöpolitiikka toisinaan puhuttaa, herättää tunteita ja joutuu ajoittain myös arvostelun ja kritiikin kohteeksi. Henkilöstöpolitiikka on iso kokonaisuus ja tärkeä asia. Kotkan kaupungin henkilöstöpolitiikkaa on rakennettu pitkään ja systemaattisesti. Se on luotu vahvalle pohjalle ja kestää kovemmankin merituulen. Kivijalkoina ovat kaupunkistrategian arvot: reiluus, rohkeus ja rakkaus.

Kannatan reilua ja toista osapuolta kunnioittavaa henkilöstöpolitiikkaa. Kotkan kaupungin henkilöstö- ja työnantajapolitiikkaan kuuluu toimia aina lakien sekä virka-ja työehtosopimusten mukaisesti noudattaen yhteistoiminnassa laadittuja ohjeita. Olisi todella lyhytnäköistä toimia toisin. Vaikeissakin tilanteissa on kunnioitettava toista osapuolta, pitäydyttävä tosiasioissa, eikä ainakaan tahallisesti saa vetää toista osapuolta lokaan.

Terve henkilöstöpolitiikka uskaltaa ratkaista myös vaikeat asiat, jotka elävä työelämä tuo tullessaan. Rohkea työnantajapolitiikka pyrkii ratkaisemaan ongelmat, vaikka se vaatisi vaikeita päätöksiä. Työnantajalla on oikeuksia ja isoja velvollisuuksia, mutta samoin myös työntekijöillä. Jos vaikeissa tilanteissa ajaudutaan ristiriitaan, osapuolia on aina kaksi.

Kotkan kaupungin kokoinen organisaatio ei tee henkilöstöön liittyviä vaikeita päätöksiä ohuin perustein. Kaupungilla on vahvaa asiantuntemusta henkilöstöasioihin liittyen niin työnantajan kuin ammattijärjestöjen edustajien osalta. Riski virheratkaisuihin minimoidaan. Varsinkin vaikeat päätökset harkitaan ja valmistellaan huolella noudattaen tarkkaan valtakunnan lainsäädäntöä ja virka- ja työehtosopimuksia. Perusteettomien päätösten tekeminen johtaisi huonoon henkilöstöpolitiikkaan ja siihen Kotkan kaupungilla ei ole varaa. Työantajan roolin hankaluus on, että ei voi tuoda keskusteluihin omaa kantaansa esille julkisuuteen avoimesti. Se olisi huonoa, jopa laitonta, työnantajakäytöstä ja henkilöstöpolitiikkaa.

On kovin inhimillistä tuntea itsensä petetyksi ja loukkaantuneeksi, kun kohtaa työelämässä hankalia haasteita. Ymmärrän hyvin näissä tilanteissa turhautuman ja katkeruuden. Tunnen itse niissä tilanteissa samoin. Ristiriidat kertovat aina molempien osapuolten epäonnistumisesta ja eteenpäin pääseminen vaatii kasvamista. Jos osaa kääntää vaikeudet voitoksi, tuloksena saattaa muodostua jotakin parempaa, reilumpaa ja rohkeampaa.

 

Kirjoittaja Minna Uusitalo on Kotkan kaupungin henkilöstöjohtaja.