Kulttuuribussihankkeelle lähes 50000 dollarin avustus Googlelta

Julkaistu 02.09.2021

Kotkan kaupungin kulttuuri- ja tapahtumapalveluiden Kulttuuribussi 2021-2022 -hankkeen rahoituspohja vahvistuu Googlen myöntämän mittavan, 48 518 dollarin (41 400 €) yhteisötukiavustuksen myötä. Uudella avustuksella toteutetaan hankkeen kolme uutta osa-aluetta. Aiemmin hankkeelle on myönnetty opetus- ja kulttuuriministeriön 50 000 euron avustus.

Kulttuuribussi-hankkeen vetäjänä toimii Kotkan lastenkulttuurin kehittämispäällikkö Pia Lunkka, joka ilahtui uudesta rahoituksesta, ja sen tuomista mahdollisuuksista.
”Pääsemme tällä uudella rahoituksella vielä pidemmälle Kulttuuribussimme kanssa. Uuden hankkeen tavoitteenahan on palvella Kotkan kaupungin eri alueiden asukkaita. Hankkeen suunnittelua on tehty kesäkuukausina, ja toteutusvaiheeseen olemme siirtymässä syys-lokakuussa”, Lunkka toteaa.

Googlen avustuksella toteutetaan kolme osahanketta, joissa hyödynnetään nimenomaan digitaalisia laitteita ja kanavia.
Kulttuuribussin Digitaalinen matkapäiväkirja kertoo kulttuuribussin kyliin ja lähiöihin suuntautuvien matkojen kohtaamisista ja tapahtumista.  Kirjat puhuvat! on hanke, jonka tavoitteena on lasten lukuinnostuksen tukeminen auditiivisen kirjavinkkauksen kautta. Hankkeessa lasten kanssa valituille kirjoille (fiktio, tietokirjat jne) luodaan oma ääni/persoona, joka kertoo kirjan sisällöstä ja kutsuu tutustumaan siihen tarkemmin.
Kirjat puhuvat! -esittelyjä tehdään suomeksi sekä muilla, kirjaston kokoelman mahdollistamilla kielillä. Digitaalinen Lönnrotin reppu on toimintamalli, jossa kohdataan Kulttuuribussin reittien kautta lapsia, ja kootaan heidän elämästään kertovia tarinoita, juttuja ja tapoja. Syntyneestä kokonaisuudesta työstetään uutta taiteellista materiaalia, joka voi olla esimerkiksi näytelmä, lauluja, pelejä jne.

”Työsarkaa on siis paljon ja on onnellista, että saamamme mittava avustus antaa meille tarvittavat resurssit. Kulttuuribussi-hankkeen toteutuksessa kokoamme tekijöiksi paikallisia kulttuurialan toimijoita ja yhdistyksiä. Siten hankkeen tarjoamat hyödyt leviävät eri kaupunginosien asukkaista koko kaupungin kulttuurin ja myös koronan vaivaaman kulttuurialan talouden hyväksi. Valmistelu on nyt käynnissä, ja Kulttuuribussi starttaa ensimmäisen kerran Aaltoja! -tapahtuman aikaan lokakuussa”, Lunkka linjaa.

Kotkan kulttuuribussi-hankkeessa hyödynnetään kaupungin kirjastoautoa, joka muuttuu joka toinen keskiviikko kulttuuritoiminnan alustaksi. Kaupungin sisällä hanketta toteutetaan kulttuuri- ja tapahtumapalvelujen, kaupunginkirjaston ja Kymenlaakson museon sekä kaupunkikonsernin kulttuurilaitosten yhteistyöllä.