Kotkan joukkoliikenne muuttuu sähköiseksi vuonna 2023

Julkaistu 21.09.2021

Kotkan kaupunkibussilinjoja sekä Kotkan ja Haminan väliä liikennöivä Pohjolan Liikenne päivittää linja-autokalustonsa kokonaan sähköiseksi.

”Kaupunkiliikennettä tullaan ajamaan kaikkiaan 25:llä uuden sukupolven sähköbussilla. Kalusto hankitaan Hollannista, jossa sähköbussivalmistus on eurooppalaista huipputasoa”, kertoo Pohjolan Liikenteen toimitusjohtaja Heikki Alanko.

Uusien VDL-merkkisten bussien tuotanto käynnistyy vuoden 2022 loppupuolella ja ne tulevat käyttöön Kotkassa vuoden 2023 aikana.

VR Groupiin kuuluvalla Pohjolan Liikenteellä on tällä hetkellä käytössä jo noin 85 sähköbussia pääkaupunkiseudulla. Yhtiö on liikennöinyt sähköbusseilla Espoossa ja Keravalla vuodesta 2019 ja kokemukset ovat olleet erinomaisia.

”Saamme paljon hyvää palautetta sähköbusseista niin matkustajilta kuin henkilökunnaltamme. Matkustaminen on hiljaisempaa ja mukavampaa, ja bussit eivät tuota lainkaan pakokaasuja liikenteessä”, Alanko kertoo.

”Olemme jo vuosia panostaneet vahvasti ympäristöystävälliseen ja vähäpäästöiseen liikennöintiin. Tavoitteemme on olla vastuullisen linja-autoliikennöinnin edelläkävijä Suomessa”, Alanko jatkaa.

Liikenteen kilpailutus tuotti entistäkin kestävämpää joukkoliikennettä

Kotkan paikallisliikenne yhdessä muun Kotka-Hamina-Pyhtää -alueen joukkoliikenteen kanssa kilpailutettiin keväällä 2021.

”On hienoa, että Pohjolan Liikenne Oy ottaa näin rohkean askeleen kohti sähköbusseja. Se on koko seudun joukkoliikenteen kehittämisen kannalta ensiarvoista”, kertoo Kotkan kaupungin vs. joukkoliikennepäällikkö Esa Partanen.

”Kilpailutuksen pisteytyksissä puhtaista käyttövoimista sai laatupisteitä, ja myös valtaosassa seudun palvelulinjoista sekä Pyhtään ja Haminan bussiliikenteessä tulee olemaan fossiilisen dieselin sijasta käyttövoimana vähäpäästöinen, uusiutuvista raaka-aineista valmistettava uusiutuva diesel”, Partanen kertaa.

Paikallisliikenteen ilmastopäästöjen vähentäminen on myös yksi Kotkan ilmasto-ohjelman 2021 – 2030 toimenpiteistä.

”Nyt tulossa oleva muutos Kotkan paikallisliikenteen käyttövoimissa on todella tärkeä ja näkyvä askel liikenteen ilmastotoimissa”, iloitsee Partanen, joka toimii myös kaupungin kestävän kehityksen asiantuntijana.

 

Kts. myös uutinen kilpailutuksen tuloksesta 23.4.2021:  Etelä-Kymenlaakson paikallisliikenne vähäpäästöiseksi

https://www.kotka.fi/2021/04/etela-kymenlaakson-paikallisliikenne-vahapaastoiseksi/