Ystävällinen esihenkilö

Julkaistu 13.04.2021 Kirjoittajalta Anna Vanhala

Hiljattain lehdessä (HS 1.4.2021) käsiteltiin esimiestyön vaikeutta. Erään henkilön näkemyksen mukaan esimiehisyys ”ei sovi murehtijalle ja huolehtijalle. Esimiehen pitää pystyä kovettamaan mielensä, parkita nahkansa”.

Jonkinlainen kilpi tai ”teflon” pinnassa varmasti suojaa esimiestyössä. Jämäkkyys ja päätöksentekokyky ovat niin ikään hyödyllisiä toiveominaisuuksia. Niiden rinnalla olisi kuitenkin olennaista pystyä toimimaan aidon inhimillisesti ja ystävällisesti.

Vuosien mittaan olen eri organisaatioissa kuullut lukuisia tarinoita työntekijöiltä, joiden pomo on ollut heitä kohtaan epäystävällinen tai töykeä. Tällainen kokemus nakertaa luottamusta esihenkilöä kohtaan. Ikävä muisto voi pysyä mielessä kauan. Kaikki me haluamme tulla kohdatuiksi arvostavasti, vähintäänkin neutraalisti.

Joskus kokonaisuus voi vaikuttaa esihenkilön näkökulmasta katsottuna epäreilultakin: hän on varmasti ollut kuormittunut ja kiireinen. Kenties hän on sanonut harkitsemattoman kärkevästi vain kerran tai kaksi. Aikanaan poliisiorganisaatiossa työskennellessäni törmäsin käsitteeseen ”mallikansalaisuuden paine”. Se voisi kuvata myös esihenkilön painetta. Hän on suurennuslasin alla. Hän myös omalla esimerkillään muokkaa vahvasti työyhteisön kulttuuria ja käytöstä.

Ystävällisyys on työpsykologisessa tutkimuksessa usein ohitettu tai niputettu fiinimpien käsitteiden yhteyteen. Kuitenkin suomalaisia tuomioistuimia koskeneessa tutkimuksessa huomattiin, että ystävällisyyden ilmeneminen työyhteisössä oli erillisenä tekijänä lisäämässä tuomareiden hyvinvointia ja työn imua. Vaikka työskenneltäisiin missä tahansa, kuten hyvin itsenäisessä tai yhteiskunnallisesti arvostetussa tehtävässä, toisten ystävällinen huomioiminen on aina tärkeää.

Silmiin katsominen, lauseen loppuun asti kuunteleminen, tervehtiminen, mitäkuuluun kysyminen – ystävällisyys toista kohtaan ei maksa mitään. Se usein vaatii ehkä aavistuksen enemmän aikaa ja todennäköisesti jonkinlaista omaa hyvinvointia sekä voimavaroja kohdata ja kuunnella. Ystävällisyys kuitenkin saa isoja aikaan, se voitelee yhteistyön.