Kymenlaakson koronatilanne paheni entisestään pääsiäisenä

Julkaistu 06.04.2021

Kymenlaakson koronavirustilanne on pahentunut entisestään. Kahden viikon ilmaantuvuusluku on noussut tasolle, jossa se ei ole ollut koskaan aikaisemmin epidemian aikana ja herkästi tarttuvien muuntovirusepäilyjen osuus on 90 prosenttia kaikista uusista tapauksista. Tartuntaryppäitä on syntynyt erityisesti ystävien ja perheiden kokoontumisten ja juhlien seurauksena.

Pääsiäisen aikana Kymenlaaksossa todettiin yhteensä 85 uutta tartuntaa. Viimeisen kahden viikon aikana tartuntoja on todettu 229. Kymenlaakson kahden viikon ilmaantuvuusluku on noin 140, mikä korkeampi kuin koskaan aikaisemmin epidemian aikana. Positiivisten näytteiden osuus kaikista näytteistä on korkea, eli 4,3 prosenttia. Sairaalahoidossa Kymenlaaksossa on 9 koronaviruspotilasta.

Muuntovirusepäilyjä on 90 prosenttia uusista tartunnoista. Tähän mennessä tarkemmissa selvityksissä suurin osa muuntovirusepäilyistä on paljastunut brittivariantiksi, Etelä-Afrikan tai Brasilian varianttia Kymenlaaksosta ei ole löytynyt.

”Brittivariantti tarttuu hyvin herkästi, mutta tartuntariskiä voi vähentää tutuilla tavoilla. Eli huolehditaan tarkasti hygieniasta, pidetään maskia ja turvavälejä missä ikinä liikutaankin muiden ihmisten lähettyvillä ja ennen kaikkea vältetään kontakteja kasvokkain muiden kanssa”, sanoo johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

Uusista tartunnoista merkittävä osa on edelleen nuorilla ja nuorilla aikuisilla, 10–20-vuotiailla ja 20–30-vuotiailla. Tartunnanlähteinä korostuvat kaikissa ikäluokissa kontaktit lähipiirin kanssa ja yksityistilaisuudet, joihin liittyy 27 % tartunnoista. Samassa taloudessa on saatu 26 % tartunnoista. Työpaikoilla tartunnoista on saatu reilu 4 prosenttia. Lisäksi tartuntoja on nyt tapahtunut myös kuntosaleilla, mikä on merkittävä muutos aiempaan Kymenlaakson alueella.

Johtajaylilääkäri Mäntymaan erityisen huolestunut tällä hetkellä yksityisiin kokoontumisiin ja perhejuhliin liittyvästä huolettomuudesta.

”On kyllä ollut pettymys, miten huonosti jaksamme pitää kiinni kokoontumissuosituksista ja yleisestä kontaktien välttämisestä. Nuorten keskuudessa on pidetty kaverijuhlia tai kokoonnuttu muuten isommalla porukalla yhteen. Samaa on myös muissa ikäryhmissä. On kokoonnuttu perheen kanssa kahvittelemaan tai juhlimaan, ja sitten on syntynyt isojakin ketjuja. Yksityisissä tapaamisissa ei mielletä edelleenkään tartuntariskiä, ja muuntovirus leviää tehokkaasti muualle perheeseen ja lähipiiriin”.

Tartuntojen jäljitettävyys on heikentynyt edelleen aiemmasta: noin 70 prosenttia tartunnoista pystytään jäljittämään. Altistumisten määrät ovat pysyneet suurina, mikä tuo omat haasteensa tartunnanjäljitykseen. Tällä hetkellä Kymenlaaksossa on määrättynä yli 640 henkilöä karanteeniin. Karanteeniin määrätään altistuneet. Tartunnan saaneet määrätään eristykseen. Karanteenin ja eristyksen pituus vaihtelee hieman 10–14 vrk välillä.

Koronakoordinaatioryhmä kokoontuu – aluehallintovirastolle pyyntö valmistella tartuntalain 58 g -pykälän toimeenpanoa

Kymenlaaksossa ollaan nyt lähellä myös tartuntatautilain 58 g -pykälän käyttöönotossa. Kymsote on jo lähettänyt aluehallintovirastolle pyynnön valmistella toimeenpanoa. Asiasta keskustellaan ja annetaan virallinen suositus aluehallintovirastolle huomenna Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmän kokoontumisessa. Pykälä mahdollistaa laissa mainittujen tilojen väliaikaisen sulkemisen asiakkailta ja osallistujilta koronavirusepidemian leviämisen estämiseksi.

Tällä hetkellä Kymenlaaksossa on voimassa tartuntatautilain pykälä 58 d, joka säädetään velvollisuudesta yleisölle avoimien tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitettujen tilojen käytön järjestämisestä siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa.