Rajoitukset jatkuvat monissa kaupungin palveluissa ainakin helmikuun puoliväliin asti

Julkaistu 05.01.2021

Kymenlaaksossa joulukuun alussa voimaan tulleet uudet rajoitukset ja suositukset, joilla pyritään estämään koronaepidemian leviäminen, ovat Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmän tuoreen linjauksen (20.1.) perusteella voimassa 14. helmikuuta asti ja vaikuttavat myös Kotkan kaupungin palveluihin.

Lisäksi Aluehallintovirastolle annettiin suositus jatkaa leviämisvaiheen rajoitusten mukaista päätöstä tapahtumista ja yleisötilaisuuksista 28.2. asti. AVI valmistelee määräystään annettavaksi ensi viikolla. (päivitetty 21.1.).

Varhaiskasvatuksen asiakaspalvelussa, osoitteessa Laivurinkatu 4, on henkilökohtainen asiointiaika varattava ennakkoon.

Avoin varhaiskasvatustoiminta ja vauvatapaamiset toteutuvat ulkotoimintana 14.2. saakka.

Avoimen varhaiskasvatuksen kerhot toimivat normaalisti.

Katariinan päiväkodissa avoimen varhaiskasvatuksen tilassa kokoontuva maahanmuuttajaäitien kielikurssi käynnistyy lähiopetuksena 14.2. jälkeen, mikäli tilanne niin sallii.

Perusopetus jatkaa lähiopetuksessa aiemman mukaisesti.

Kotkan opetustoimi suosittaa vahvasti kasvomaskin käyttöä perusopetuksen 6.-9. vuosiluokkien oppilaille 14. helmikuuta asti. Kunta tarjoaa kertakäyttömaskit maksutta kaikille niille oppilaille, jotka nyt ovat laajentuneen kuntakohtaisen maskisuosituksen piirissä.

Kaupungin lukiot siirtyivät etäopetukseen 2.12. ja etäopetus kestää 14.2. saakka.

Kotkassa on päätetty siirtää penkkarit pidettäväksi 9. huhtikuuta ja vanhojen tanssit 7. toukokuuta.

Etäopetuksessa olevien lukioiden opiskelijoita koskeva ateriakassijako jatkuu toistaiseksi tiistaisin ja toteutetaan seuraavan kerran 26.1. Ateriakassi koostuu koulupäivien valmisaterioista ilman lisukkeita.

Kotkan opiston etäopetus jatkuu pääsääntöisesti 14.2. saakka. Lasten ja nuorten taidekoulun opetus jatkuu lähiopetuksena niissä ryhmissä, joiden kaikki osallistujat ovat alle 15-vuotiaita ja osallistujia on alle 10.

Tammikuussa käynnistyviksi suunniteltujen uusien kurssien aloitus siirretään helmikuun loppupuolelle.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkin Kotkan kampuksen kaikki opiskelijat, siis myös tammikuussa aloittavat uudet opiskelijat, ovat etäopetuksessa 11.1. – 31.1. Simulaatiot, laboraatiot ja pajatyöskentelyt järjestetään suojauksesta huolehtien. Opiskelijat saavat tarkemmat ohjeet etäopetuksesta opintojaksojen opettajilta.

Nuorisotyön yksikössä Liikkuvan nuorisotyön Wauton (Walkers auto) toiminta jatkuu kolmella avoimella Wauto- toimintaillalla viikkoa kohden. Päivät ovat maanantai, tiistai ja perjantai. Kaikki nuoret kohdataan ulkona.

Yhteisötalo Messissä (Kirkkokatu 22 A-talo) on pienryhmätoimintaa torstaisin ja perjantaisin;

 • kello 15-16.30 alle 6lk,
 • kello 17.30-19 6lk-alle 15-vuotiaille

Kohtaaminen ja pelaaminen verkossa;

 • kello 19.30-21  Discord

Nuorisotila Welhossa (Tarinatie 1) on pienryhmätoimintaa maanantaisin, torstaisin ja perjantaisin;

 • kello 15-16.30 alle 6lk,
 • kello 17.30-19 6lk-alle 15-vuotiaille
 • kello 19.30-21  jalkaudutaan alueella

Nuorisotila Kulmassa (Karhunkatu 2) on pienryhmätoimintaa maanantaisin, torstaisin ja perjantaisin;

 • kello 14.00-15.30 ja 16.00-17.30 alakoululaisille

Kohtaaminen ja pelaaminen myös verkossa Discord -palvelimella

Ohjaamon (Kirkkokatu 22 B-talo) toimipiste palvelee 4.1.-14.2.

 • maanantai -perjantai kello 13.00 – 17.00 etänä. Mikäli ohjausta ei voida toteuttaa etänä , tapaaminen tapahtuu tarvittaessa paikan päällä ajanvarauksella (ajanvaraus tehtävä edellisenä päivänä) puh. 040 184 2845, ohjaamo@kotka.fi, facebook @OhjaaamoKotka, Instagram @ohjaamokotka
 • keskusteluja käydään myös Ohjaamon Discord -palvelimella  ma-to kello 13.00 – 16.00. Linkki palvelimelle: discord.gg/ZTA87Uy

Kirjastoissa on 14.2. asti voimassa seuraavat rajoitukset:

 • Kirjastojen tapahtumat perutaan
 • Kirjastoissa voi edelleen lainata ja palauttaa, asiointiaika enintään 15 minuuttia / käyntikerta
 • Kirjastojen kokoontumis-, oleskelu- ja ryhmätilat sekä tutkijanhuoneet suljetaan, istumapaikat ovat pois käytöstä
 • Sanomalehdet ovat pois käytöstä, aikakauslehdet ovat lainattavissa
 • Asiakastietokoneet ovat käytössä välttämätöntä asiointia ja tulostusta varten, käyttöaika enintään 15 minuuttia
 • Lasten- ja nuortenosaston pelikoneet ovat pois käytöstä
 • Asiakkaille annetaan lähiopastusta edellyttäen, että asiakas käyttää kasvomaskia
 • Omatoimikirjastot suljetaan ajalla  
 • Kirjastoauto on pois reitiltä ajalla 

Merikeskus Vellamon aukioloaikoja supistetaan keskiviikko-illan osalta, jolloin museot sulkeutuvat muiden päivien tapaan klo 17.

Lisäksi:

 • Vellamon museoiden kävijämäärää rajoitetaan maksimissaan 10 henkilöön kerrallaan
 • Museokauppa Plootu on auki normaalisti museoiden aukioloaikana
 • Ravintola Laakonki on avoinna ti-su klo 11-16

Kulttuuri- ja tapahtumapalveluissa Nelosteatterin ja konserttitalon tapahtumat perutaan 14.2. asti.

Kotkan kaupunginteatterin ja Kymi Sinfoniettan kaikki esitykset ja konsertit perutaan 14.2. asti.
Lisätietoa www.kotkanteatteri.fi ja www.kymisinfonietta.fi

Maahanmuuttajien ohjaus-ja neuvontapiste Moona (os. Karhulantie 46) on auki arkipäivinä. Asiakkaita palvellaan turvaetäisyyksin ja maskeja on tarjolla ohjaus- ja neuvontapisteessä. Sekä asiakkaat että palveluneuvojat käyttävät maskeja paikan päällä tapahtuvassa asiakaspalvelutilanteessa.

Liikuntapalveluiden hallinnoimat urheilu- ja sisäliikuntatilat pysyvät suljettuina  14.2. asti poikkeuksena seuraavat toiminnat:

Liikuntatilojen käyttö, huippu-urheilutoiminta:

 • Sisäharjoittelu sulkuaikana sallitaan koronaohjeistuksia noudattaen pääsarjatason ja 1.divisioonatason joukkueille sekä yksilötason maajoukkue- ja SM-tason urheilijoille jo aiemmin myönnetyillä vakiovuoroilla pienryhmissä (korkeintaan 10 henkeä).

Liikuntatilojen käyttö, alle 15-vuotiaat:

 • Alle 15-vuotiaiden sisä- ja ulkoliikuntatiloissa tapahtuva urheiluseurojen harjoittelutoiminta sallitaan 11.1. alkaen jo aiemmin myönnetyillä liikuntatilojen vakiovuoroilla (liikuntahallit ja -salit, koulujen liikuntasalit, Karhulan uimahalli & jäähalli) pienryhmissä (korkeintaan 10 henkeä). Sisäliikuntatiloissa toteutettava alle 15-vuotiaiden ottelu- ja kilpailutoiminta tulee keskeyttää.

Erityisesti pienryhmäharjoittelu on herättänyt kysymyksiä Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmän suositukseen liittyen. Tässä kaikille seuroille tarkennus pienryhmäharjoitteluun: henkilömäärä pienryhmäharjoittelussa saa olla korkeintaan 10. Tähän määrään luetaan mukaan kaikki harjoituksessa mukana olevat, pelaajien lisäksi siis myös valmentajat.

Ohjeistus tilojen käyttöön:

 • Harjoitellaan pienryhmissä (alle 10 henkeä)
 • Jokaisen harjoitusvuoron aloitusaikaa ja päättymistä porrastetaan: Harjoitusvuoro tulee lopettaa aikaisemmin ja tilasta on poistuttava 5 minuuttia ennen oman harjoitusvuoron päättymistä. Tilaan tulee saapua vain juuri ennen oman vuoron alkua (5 min).
 • Huolehditaan hyvästä hygieniasta (käsienpesu, varusteiden ja välineiden puhdistus)
 • Ei sairaana paikalle
 • Pukutilojen käyttöön tulee kiinnittää erityistä huomioita ja rajoittaa sekä porrastaa pukutilojen käyttöä harjoituksiin saavuttaessa ja sieltä lähdettäessä. Yli 5 hengen ryhmiä ei pukutiloissa suositella ilman kasvomaskien käyttöä tai turvavälien noudattamista.
 • Vältetään lähikontaktia muihin tilojen käyttäjiin
 • Hallille saapuessa ja hallilta poistuttaessa on suosituksena käyttää kasvomaskeja

Uimahallit ja kuntosalit pysyvät suljettuina yleisöltä. Poikkeuksena alle 15-vuotiaiden seuratoiminta sekä huipulle tähtäävä ammattimainen harjoittelu.

Määräyksestä johtuen peruuntuvista harjoitusvuoroista tai ottelu-, tapahtuma-, näytös- tai muista vastaavista tilavarauksista ei peritä maksua. Kuntosali- ja uimahalliasiakkaiden menettämä käyttöaika hyvitetään jatkamalla kuntosalin tai uimahallin käyttöön oikeuttavan kulkukortin tai rannekkeen voimassaoloaikaa.

Tilojen asianmukaista käyttöä valvotaan.

Asiakaspalvelupiste Ruori kaupungintalon pohjakerroksessa palvelee asiakkaita tällä hetkellä normaalisti.
Kaupungintalon muuta asiointia on rajoitettu ja asiakkaita pyydetään ottamaan yhteyttä ensisijaisesti puhelimitse ja sähköpostilla.

Tavallinen torikauppa jatkuu normaalisti sekä Kauppatorilla että Karhulan torilla. Myyjiä on pyydetty hankkimaan myyntipisteisiin käsidesiä ja asiakkaita pyydetään välttämään kokoontumisia.

 

Huom! Tätä uutista täydennetään tilanteen muuttuessa.