Sopeutuminen – reitti hyvään elämään

Julkaistu 25.01.2021 Kirjoittajalta Anna Vanhala

Elämä on täynnä yllättäviä käänteitä. Osa niistä on positiivisia, osa negatiivisia. Työelämäkin on täynnä muutoksia. Niistäkin osa onnistuu paremmin ja osa heikommin. Varsinkin viime kuukausina meille on selvinnyt, että elämä voi muuttua toisenlaiseksi, jopa kaaokselliseksi, yllättävän nopeasti. Miten tästä kaikesta voi selvitä?

Miksi yksi kestää muutoksia ja yllättäviä tilanteita paremmin kuin toinen? Oli kyse yksityiselämän tai työelämän tilanteistä, toisilla on kyky nousta pintaan paremmin kuin toisilla. Mikä antaa voimaa ja auttaa selviämään tai jopa menestymään? Yksi vastaus voisi olla sopeutumiskyky ja tietynlainen nöyryys.

En tarkoita tässä sitä, että pitäisi nöyristellä tai sopeutua mihin tahansa. Enkä tarkoita menestymisellä sitä, että tienaa miljoonia ja asuu Piilaaksossa. Tarkoitan sitä, että löytää muuttuvissa tilanteissa oman paikkansa ja tehtävänsä, löytää niistä itselleen tärkeät elementit ja pääsee toteuttamaan itseään ja pärjää. Tarkoitan, että löytää omaan elämäänsä sopivan tavan elää ja on tyytyväinen itseensä ja omaan elämäänsä. Tarkoitan sitä, että murskaavienkin takaiskujen ja vastoinkäymisten jälkeen jaksaa nähdä maailman positiivisesti ja toiveikkaasti. Sellaiset ihmiset ovat minusta menestyjiä!

Sopeutumiskyky luo valmiuden kuunnella ja soveltaa tietoa. Enää ei voi tehdä työelämässä töitä samalla tavalla 40 vuotta. Jos ei suostu sopeutumaan uusiin työtapoihin, putoaa auttamattomasti kehityksen vaatimuksista. Sopeutuminen voisi siis tarkoittaa myös jatkuvaa oppimista, oman taidon ja tiedon jalostamista tilanteeseen ja samalla itselle sopivaksi.

Asiaa pohdiskellessa nousee mieleen ajatus, onko sopeutumattomuus sittenkin myös pelkoa. Ja onko kyse ehkä myös itseluottamuksesta ja rohkeudesta. Uuteen heittäytyminen on aina haaste. Uuteen sopeutuminen on myös aina haaste. Varsinkin, jos haasteet annetaan ulkopuolelta ja niitä ei saa itse valita.

Sopeutuva ei taistele muutosta tai elämän haastavia tilanteita vastaa. Hän ei ryhdy taisteluun tilanteissa, joille ei voida mitään. Haasteet ja ongelmat on otettava vastaan ja ratkaisukeinoksi valitaan sopeutuminen. Sen myöntäminen, ettei kaikkiin asioihin voi vaikuttaa, antaa lähtökohdan sopeutumiselle ja selviytymiselle ja sille, että selviää eteenpäin ja nousee pintaan. Ja luottaa siihen, että omat taidot kantavat ja että elämä, jopa työelämä, kantaa.

 

Kirjoittaja Minna Uusitalo on Kotkan kaupungin henkilöstöjohtaja.