Valtuusto päätti myydä Teboilin tontin ja määräalan Mussalon satamasta

Julkaistu 14.12.2020

Kotkan kaupunginvaltuusto päätti kahdesta maakaupasta vuoden viimeisessä kokouksessaan 14.12.

Etäyhteyksin pidetyssä kokouksessa päätettiin myydä ns. Teboilin tontti Kotkan Opiskelija-asunnot Oy:lle ja Kymen Seudun Osuuskaupalle, jotka toteuttavat yhteistyössä uudisrakennushankkeen Koulukadun ja Rautatienkadun risteykseen sijoittuvaan kortteliin.
Paikalle rakennetaan opiskelija-asuntoja ja päivittäistavarakauppa. Korttelin asemakaava mahdollistaa 9300 kerrosneliömetrin suuruisen rakennuskokonaisuuden toteuttamisen.

Kortteli suunnitellaan yhtenä kokonaisuutena, joka muodostuu kolmesta asuintalosta ja päivittäistavarakaupasta. Rakennusten alle sijoitetaan kaupan tarvitsemaa pysäköintitilaa. Korttelin Kotkankadun puoleiselle sivulle jäävä puistoalue muodostaa kokonaisuuden vastapäisen Vuorelankulman edustalla olevan puiston kanssa.

Yhtiöt ostavat Kotkan kaupungilta tontin noin 2,3 miljoonalla eurolla. Rakennushankkeiden alustavasti suunniteltu aikataulu mahdollistaa rakentamisen käynnistämisen vuonna 2021 ja käyttöönoton vuosien 2022 ja 2023 aikana siten, että uudet opiskelija-asunnot ja kauppa ovat käytössä ammattikorkeakoulun kampuksen auetessa syyslukukauteen 2023.

Kaupunginvaltuusto päätti myös myydä lähes 50 000 neliömetrin suuruisen määräalan Mussalon satamasta HaminaKotka Satama Oy:lle.
Määräala sijoittuu vuonna 2019 HaminaKotka Satama Oy:lle myydyn alueen lounaispuolelle. Valtaosa myytävästä alueesta on voimassa olevassa asemakaavassa osoitettu satamatoimintojen alueeksi LS, jolle saa rakentaa satamatoimintoihin liittyviä teollisuus- ja varastorakennuksia. Loppuosa on osoitettu teollisuus- ja varastorakennusten korttelialueeksi T.

HaminaKotka Satama Oy:llä on tarkoitus vuokrata alue ja näin ollen se on tarpeen saada yhtiön omistukseen, jotta tulevalla vuokralaisella on mahdollisuus saada tarvitsemansa kiinnitykset vuokraoikeuteen.

Kauppahinta, runsaat 2,6 miljoonaa euroa, on tarkoitus maksaa viiden vuoden kuluttua kaupanteosta, mutta se kirjautuu kuitenkin kaupantekovuodelle.

Osallisuusohjelma ja ilmasto-ohjelma hyväksyttiin

Kaupunginvaltuusto hyväksyi lisäksi kaksi kaupungin tulevaisuuden kannalta merkittävää ohjelmaa eli Kotkan osallisuusohjelman vuosille 2021-2025 ja ilmasto-ohjelman vuosille 2021-2030.

Osallisuusohjelma 2021-2025

Ilmasto-ohjelma 2021-2030

Kaupunginvaltuusto päätti myös myöntää 11,78 miljoonan euron lainan sekä 10,2 miljoonan takauksen Kymenlaakson Kampuskiinteistöt Oy:lle, joka tarvitsee rahoitusta uuden kampuksen rakentamiseen Kotkan kantasatamaan.

Takaus liittyy 20 miljoonan euron rakennuslainaan, josta omistusosuuden mukaan Kotkan kaupungin lainatakaus on 10,2 miljoonaa euroa (51 %) ja Kouvolan kaupungin osuus 9,8 miljoonaa euroa (49 %).

Valtuuston esityslista on luettavissa tästä