Kotka International Film Festivalin teoshaku alkoi – elokuvatarjouksia jo 14 eri maasta

Julkaistu 02.11.2020

Suomen uusin elokuvatapahtuma Kotka International Film Festival (KIFF) järjestetään 9.-13.6.2021.
Ohjelmiston kansainvälinen teoshaku on käynnistynyt vauhdikkaasti, sillä elokuvaehdotuksia on saapunut jo 14 eri maasta, muun muassa USA:sta, Ranskasta, Intiasta, Japanista, Unkarista, Saksasta, Kiinasta ja Kanadasta.
Tapahtuman tänään julkistettavat verkkosivut www.kotkaiff.com tarjoavat tietoa niin itse tapahtumasta kuin sen kotikaupungistakin Kotkasta.

Pääosin Kotkan Kantasatamassa sijaitsevaan Merikeskus Vellamoon keskittyvän tapahtuman tavoitteena on tarjota suomalaisille yleisöille taiteellisesti korkeatasoisia elokuvia ja monodraamaesityksiä, jotka tarjoavat näkemyksiä tämän hetken polttavista aiheista kuten tasa-arvosta, rasismista, naisen asemasta, kulttuurien välisestä vuorovaikutuksesta, ilmastonmuutoksesta ja muista maailmaa mullistavista kriiseistä.

”Olemme hyvin liikkeellä ja kansainvälinen kiinnostus uutta tapahtumaa kohtaan on ollut elävää jo ennen kuin olemme edes ehtineet tapahtumaa kunnolla julkistaa”, iloitsee tapahtuman taiteellinen johtaja, elokuvaohjaaja Ghatfan Ghanoom.
”Tulossa on paljon aivan uusinta uutta elokuvaa maailmalta. Valitsen tarjotuista elokuvista ohjelmistoon 40-50 teosta. Tehtävä on haastava, mutta erittäin mielenkiintoinen”, Ghanoom jatkaa.

Erityisenä kohderyhmänä nuoret

KIFF-ohjelmisto koostuu lyhytelokuvista ja pitkistä fiktioelokuvista, dokumenteista ja animaatioista. Mukana on myös Kotkan Nelosteatterilla nähtävät kaksi monodraama-teatteriesitystä sekä Monikulttuurikeskus Myllyyn koottava valokuvanäyttely. Luennot ja keskustelut sekä ohjaajatapaamiset täydentävät kokonaisuutta.
Festivaali on suunnattu kaikille 16 vuotta täyttäneille. Erityinen kohderyhmä ovat nuoret, joille tapahtuma tarjoaa laajan kattauksen tietoa ja tunteita maailmasta ja ihmisyydestä. Saavutettavuuskin on huomioitu, sillä tapahtuman kaikki tilaisuudet ovat maksuttomia.

”Kokoamme parhaillaan kilpailuosuuden tuomaristoa”, Kotkan kulttuurijohtaja Tomi Purovaara toteaa.
”3-5-henkisen juryn tehtävä on päättää eri kategorioiden palkinnonsaajat. Iloksemme olemme saaneet mukaan jo pitkänlinjan dokumentaristi-elokuvavaikuttaja Jouko Aaltosen sekä Academy of Moving Image -projektin taiteellisen johtajan, elokuvaohjaaja Erol Mintaşin”, Purovaara kertoo.

Tapahtuma toteutetaan verkostomaisella yhteistyöllä, jonka avaintekijä on helsinkiläinen Emissa ry. Yhdistys on elokuvatapahtumien tuottamiseen erikoistunut ryhmä, jonka työtä ovat mm. Helsingissä 2016-2020 järjestetty Scandinavian International Film Festival (SCIFF) sekä ryhmän tuottamat kaksi dokumenttielokuvaa.

Tapahtuman onnistumiseksi Kotkassa Emissa-tiimi hyödyntää SCIFF-tapahtuman kautta saavuttamiaan laajoja kansainvälisiä elokuva-alan verkostoja. Paikallisia yhteistyökumppaneita ovat kaupungin kulttuuri- ja tapahtumapalvelut, kaupunkikehitys ja viestintä sekä maahanmuuttopalvelut. Tiiviisti mukana ovat myös Monikulttuurikeskus Mylly ja Kotka-Kymin seurakunta.

Tapahtuma jalkautuu Kotkaan seuraavaksi 7.-8.11., jolloin Merikeskus Vellamon monitoimitila Ruumassa (Tornatorintie 99, ensimmäinen kerros) järjestetään KIFF:in vapaaehtoistyöntekijöiksi haluaville nuorille kaksipäiväinen työpaja. Siinä tutustutaan elokuvafestivaalin järjestelyihin liittyviin asioihin sekä mm. osallistutaan valokuvaustyöpajaan.