Kotkan nuorisovaltuusto antoi lausunnon Kotkan ilmasto-ohjelman luonnoksesta

Julkaistu 08.10.2020

Kotkan nuorisovaltuusto kokoontui keskiviikkona 7.10.2020 Kotkan kirjaston Mediatilaan pitämään lokakuun kokousta, jonka tärkeimpinä asioina olivat ilmasto-ohjelman lausunnon kirjoitus ja uuden puheenjohtajan valinta.

Nuorisovaltuusto valitsi uuden puheenjohtajan

 

Kotkan nuorisovaltuuston uudeksi puheenjohtajaksi nuorisovaltuusto valitsi yksimielisesti Olivia Lahtisen. Aiemmin nuorisovaltuuston puheenjohtajana toimi Mira Rannanjärvi, joka jatkaa edelleen nuorisovaltuuston jäsenenä. Nuorisovaltuuston 1. varapuheenjohtajana jatkaa edelleen Tia Räihä ja 2. varapuheenjohtajana Emma Saarelainen.

Lahtinen oli otettu valinnasta nuorisovaltuuston puheenjohtajaksi ja kommentoi asiaa seuraavasti: ”Tällä porukalla pystytään mihin tahansa!”

Kuvassa Emma Saarelainen ja Oliva Lahtinen istuvat sinisillä tuoleilla.
Emma Saarelainen ja Olivia Lahtinen.

Nuorisovaltuusto käsitteli ilmasto-ohjelmaa monipuolisesti lausunnossaan

 

Kotkan nuorisovaltuuston puheenjohtaja Olivia Lahtinen ja nuorisovaltuuston ympäristölautakunnan edustaja Elli Putkonen valmistelivat lausunnon Kotkan ilmasto-ohjelman luonnoksesta, jota käsiteltiin keskiviikon kokouksessa.

Nuorisovaltuusto kiittää lausunnossaan ohjelman laajuutta ja sen selkeälukuisuutta. Nuorisovaltuusto haluaa erityisesti nostaa esiin, että ilmastotyön näkyvyyttä on lisättävä eikä ilmasto ole pelkästään nuorten vaan kaikkien asia.

Nuorisovaltuusto pitää myös tärkeänä, että kouluruuassa kasvisruuan osuutta on lisättävä ja vähennettävä hävikkiä esim. tarjoamalla ruokaa vähävaraisille.

Nuorisovaltuusto huomauttaa, että myös taloudellisia hyötyjä on korostettava, ja yritysyhteistyötä on lisättävä ilmastonäkökulmasta. Lisäksi jo asuntojen rakennusvaiheessa on kiinnitettävä huomiota veden ja energian käytön tehokkuuteen sekä käytettävä ympäristöystävällisiä materiaaleja.

Nuorisovaltuuston mielestä paikallisliikenne kaipaa parannuksia, jotta paikallisliikenne olisi helpommin käytettävissä ja saavutettavissa. Paikallisliikennettä on pystyttävä seuraamaan reaaliajassa, ja oikean bussilinjan löytämisestä on tehtävä vaivatonta.

”Mielestäni oli erittäin hyvä päätös pyytää asiasta myös nuorisovaltuuston näkemystä. Me nuoret olemme tulevaisuus – kirjaimellisesti – joten on tärkeää saada meidän oma kädenjälkemme näkyviin.” kommentoi tuore nuorisovaltuuston puheenjohtaja Olivia Lahtinen ilmasto-ohjelman tärkeyttä.

”Kotkan ilmasto-ohjelman pitäisi olla tärkeä meidän nuorten lisäksi kaikille kotkalaisille, sillä kyseessä on koko Kotkan sekä sen asukkaiden tulevaisuus ja nykyisyys.” täydentää nuorisovaltuutettu Elli Putkonen.

Nuorisovaltuuston Kotkan ilmasto-ohjelman 2021-2030 lausunto täältä: ilmastomuutosohjelmanlausunto_kotkannuva_valmis_saavutettava

 

Kuvassa nuorisovaltuuston jäseniä maskit päällä.

Nuorisovaltuusto haluaa myös muistuttaa, maskien käytöstä sekä turvavälien ylläpitämisestä. ”Pysytään yhdessä terveinä!”