Työyhteisöstä voimaa

Julkaistu 23.09.2020 Kirjoittajalta Anna Vanhala

Olin palaamassa lomareissulta, kun sain yllättävän puhelun. Minut oli valittu yhdeksi Kotkan Vuoden 2020 esimiehistä. Olin iloisesti yllättynyt ja oli liikuttavaa lukea henkilöstön kommentit, jotka toimivat valinnan perustana.

Toimin esimiehenä neljässä eri yksikössä ja näissä työskentelee 27 erilaista persoonaa. Myös jokaisella yksiköllä on omat ominaispiirteensä. Yksi perusteluista valinnalle oli, että henkilöstön mielestä osaan kohdata heidät persoonallisesti. Kaikki eivät tarvitse samanlaista esimiehisyyttä, mutta elämässä tulee hetkiä, kun jokainen meistä tarvitsee tukea ja kannustusta. Usein riittää kuin toinen kuuntelee ja saa purkaa sydäntään. Uskon, että myös minua kunnellaan ja tuetaan, kun siihen tulee tarvetta.

Kun aloitin johtajan tehtävässä, kohtasin usein riittämättömyyden tunnetta, koska yritin ratkaista asioita yksin. Nykyään osaan toimia henkilökunnan perusteluissa esiin tulleella ”kyllä tästä selvitään”-mentaliteetilla. Yhdessä miettimällä löydämme ratkaisun, johon jokainen meistä sitten sitoutuu. Näen joka päivä ympärilläni ihmisiä, joille perustehtävä on kirkas ja lapsen ja perheen hyvinvointi keskiössä. Nämä asiat tekevät minut erityisen iloiseksi.

Jos tulee haastavia tilanteita, yritän aina kysyä miksi ja nähdä asioiden taakse. Mietimme asiaa työyhteisössä. Mikä muutos toiminnassa helpottaisi tilannetta, mikä asia omassa ajattelussa tekisi meistä armollisempia, itselle ja toiselle. Kokeillaan, muutetaan, hylätään ja kokeillaan uudestaan. Yritetään ottaa muutos vastaan avoimin mielin ja toista tukien.

Kaikki ei mene aina kuin Strömsössä. Virheet sallitaan myös minulle.

Pienetkin onnistumiset huomataan ja niistä osataan iloita ja kiittää. Isommista riemuitaan joukolla. Mahtavaa! Kaikilla on taitoja, joita voidaan hyödyntää yhteiseksi hyväksi. Henkilökunnan mukaan minulla riittää huumoria ja pilkettä silmäkulmassa hektisissä ja haastavissakin tilanteissa. Kun katsoo asioita tarkemmin, niissä usein näkee pieniä humoristisia pirskahduksia ja se tekee arjesta hauskempaa. Haasteetkaan ei tunnu enää niin ylitsepääsemättömiltä.

Oma työhyvinvointini on suorassa yhteydessä työyhteisön hyvinvointiin. Siksi omaa esimiehisyyttäni tukee juuri tämä voimaannuttava työyhteisö.

Kirjoittaja Anu Korjus on päiväkodinjohtaja. Hän on yksi kolmesta Kotkan kaupungin Vuoden esimiehestä 2020.