Sataman liikenne näyttää ohittaneen pohjakosketuksen

Julkaistu 05.06.2020

HaminaKotka Sataman kautta kulki tammi-toukokuussa yhteensä 6 555 069 tonnia tavaraa, joka on 15,1 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten.
Miinus hiukan syveni, sillä viime vuoden toukokuu oli sataman historian kaikkien aikojen vilkkain. Silloin myös kaasuputkiliikenne oli suurimmillaan. Vuoden 2020 alku on ollut metsäteollisuuden lakkojen ja koronan koettelemaa. Niiden seurauksena osa HaminaKotka Sataman pääliikenteistä on kärsinyt häiriöistä.

Vienti väheni tarkastelujaksolla 14,2 prosenttia. Erityisesti laskua on näkyvissä metsäteollisuudessa, joista paperi väheni eniten (-17, 3 %). Niin ikään viennin tilastossa näkyy kaasuputkiliikenteen lakkaaminen luokassa kappaletavara (-79,8 %). Sen sijaan luokka muu tavara (+47,9 %) ja nestebulk kuljetukset kasvoivat (+ 6,3 %). Kuivabulk kuljetukset olivat edellisvuoden tasolla (+0,2 %).

Tuonti laski 18,3 prosenttia. Suurin lasku sielläkin tuli metsäteollisuudesta, nimittäin raakapuu väheni (-29,3 %). Tuonnissa olivat laskussa myös kappaletavara ( -27,7 %) ja kuivabulk (-19,1 %). Tuontipuolella nestebulk lisääntyi lievästi (+1,7 %).

Kauttakulkuliikenne kasvoi hiukan (+0,6 %). Sen sijaan kotimaanliikenne väheni (-86,4 %).
Toukokuussa konttiliikenne vilkastui ja lasku hidastui 17,5 prosenttiin.

”Liikenne tuntuu tasaantuneen nykyiselle tasolle, joka tarkoittanee, että ilman lisäyllätyksiä kokonaisliikenne alkaa hiljalleen toipua ja miinus lyhenee loppuvuotta kohti”, HaminaKotka Satama Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Naski toteaa.

Liitteenä Liikennetilasto toukokuu 2020