Kunnan tärkein voimavara

Julkaistu 28.05.2020 Kirjoittajalta Anna Vanhala

Muutin Kotkasta Pertunmaalle. Nuorisotoimenjohtajasta kunnanjohtajaksi. Pienen ja suuren kunnan ilot ja surut ovat lähellä toisiaan. Pienessä kunnassa ne tulevat iholle suoraan ja suuremmassa kunnassa kiertoteitä. Koolla ei ole väliä kun syntyy väärinymmärryksiä, epärealistisia odotuksia ja erilaisia tulkintoja. Avoimuus ja dialogi mahdollistavat asioiden keskustelemisesta niiden oikeilla nimillä ja sisällöillä.

 

Välillä, kun ehdin, ikävöin Kotkaan. Erityismaininnan ansaitsee henkilöstöpalvelut. Vaikka Helmeriin joskus hukkui, ovat henkilöstöasiat kohdallaan. Muistan lämmöllä avuliasta ja huumorintajuista kolmikkoa Raijaa, Riittaa ja Teijaa. Kaksikko Anna ja Tommy ovat ideointipankkeja ja hommat sujuvat kuin tanssi. Ikävöin lakimies Mariannaa ja hänen neuvojaan. Ylimpänä työkaverina ja tukijana toimi heimopäällikkö, henkilöstöjohtaja Minna. Lähetän myös erityisterveiset Laivurinkadun ykköskerroksen luottohenkilölle Päiville.

 

Toimin Pertunmaalla kunnanjohtajan tehtävien lisäksi henkilöstöpäällikkönä ja työturvallisuuspäällikkönä. Ikävä Helmeriin iski kuitenkin kuin salama kirkkaalta taivaalta. Pertunmaalla on valitettavasti monet henkilöstöön liittyvät suunnitelmat ja ohjelmat retuperällä. Syyttämättä ketään, sanon, että miehet eivät ole hoitaneet hommiaan. Suunnitelmien ja ohjeiden puutteen lisäksi hallinnossa ei ole toteutettu kehityskeskusteluja eikä työnkuvia ole kuvattu. Pääsin aloittamana monista ihan perusasioista.

 

Olen kuitenkin iloinen, että Pertunmaan henkilöstö on ottanut minut hyvin vastaan. Ilman heidän avuliaisuuttaan en olisi selvinnyt. Hommia riittää edellä mainittujen lisäksi tilinpäätöksessä, talouden tasapainottamisohjelmassa, erilaisissa paikallisissa ja seutukunnallisissa yhteistyökuvioissa, Kuntaliiton, Kuntatyönantajien, valtioneuvoston ja ministeriöiden ohjeissa. Samalla haluan verkostoitua vaikka kaupan kassalla asukkaiden ja vapaa-ajanasukkaiden kanssa sekä alueen toimijoiden kuten yhdistysten ja yritysten kanssa. Oma tietoinen ratkaisuni on, että ymmärrän roolini kunnanjohtajana. Olen siellä missä asukkaat ja Pertunmaalla viihtyvät ihmiset ovat. Ainut asia mitä olen toivonut: please, älkää soittako yöllä. Silloin nukutaan.

 

Koronavirus iski myös Pertunmaalle. Tartuntoja ei onneksi ole. Toimimme etunojassa ensimmäisten kuntien joukossa mm. panostus viestintään, yli 70-vuotiaiden ja riskiryhmissä olevien kauppa-apuun yhdessä paikallisten elintarvikeliikkeiden kanssa, kouluruokajakeluun kahdessa pisteessä ja yksinyrittäjien tuen organisoinnissa.

 

Kunnan (kaupungin) tärkein voimavara on henkilöstö. Samalla jokainen työntekijä on kunnan kasvot. Vuorovaikutus asukkaiden, kollegoiden, vierailijoiden ja erilaisten porukoiden kanssa on tärkeä osa jokaisen työntekijän tehtävää. Meistä jokaisesta välittyy kunnan koko kuva. Jokaisen pitäisi tiedostaa mitä puhuu, välittää tai tiedottaa omasta työstään kunnan työntekijänä. Kaikesta jää jälki.

 

Kunnan kokonaisuus on yhteinen kuva kunnan toiminnasta, keskinäisistä riippuvuussuhteista ja yhteisistä tavoitteista ja päämääristä. Jokainen osasto tai yksikkö on osa kokonaisuutta. Kuntastrategia antaa yhteiset askelmerkit yhteiseen tekemiseen ja mahdollistaa linkittymisen toiseen osastoon, yksikköön tai ammattiryhmään. Hyvinvoiva ja elinvoimainen kunta ja henkilöstö kykenevät katsotaan kokonaisuutta.

 

Blogitekstin kirjoittaja Leena Ruotsalainen on Kotkan kaupungin entinen nuorisotoimenjohtaja. Nykyään hän toimii Pertunmaan kunnanjohtajana.