Yksinyrittäjien korona-avustuksen haku avautui

Julkaistu 09.04.2020

Yksinyrittäjän korona-avustuksen haku on auennut. Tukea voi hakea yksinyrittäjä, jonka yrityksen merkittävästi heikentynyt taloudellinen tilanne ja alentunut liikevaihto johtuvat koronaepidemiasta. Avustus on 2 000 euron suuruinen kertakorvaus.

Avustus on tarkoitettu yksinyrittäjän laskennallisiin, yritystoiminnasta aiheutuneisiin kustannuksiin, kuten yritystoimintaa varten hankittujen tilojen ja laitteiden kustannukset sekä kirjanpito- ja muut toimistomenot. Kertakorvausta myönnettäessä yritystoiminnasta aiheutuneena kustannuksena ei pidetä yrittäjän itselleen nostamaa palkkaa. Korvausta ei siten katsota yrittäjän yrityksestä saamaksi tuloksi. Korvauksen on tarkoitus tukea yksinyrittäjän selviytymistä koronavirusepidemian aiheuttamasta haastavasta taloustilanteesta.

Avustusta voidaan myöntää 16.3.2020 – 31.8.2020 välillä yksinyrittäjän toiminnasta aiheutuneisiin kustannuksiin yksinyrittäjän toiminnan vakauttamiseksi. Yksinyrittäjät voivat hakea avustusta 30.9.2020 saakka.

Kuntien myöntämää yksinyrittäjän korona-avustusta voivat Kotkan, Haminan, Pyhtään, Virolahden, Miehikkälän ja Loviisan yksinyrittäjät hakea Cursorin internetsivujen kautta. Hakusivun suora osoite on
www.cursor.fi/haku2000 (linkki vanhentunut)

Avustus haetaan siitä kunnasta, joka YTJ-järjestelmän mukaan on yrityksen kotikunta. Cursorin käsittelyn jälkeen hakemus menee edelleen yrityksen kotikuntaan, jossa varsinainen päätös tehdään.

Päätoimiselle yksinyrittäjälle

Hakijan yritystoiminnan on oltava päätoimista. Päätoimiselta yksinyrittäjällä tarkoitetaan yrittäjää, jolla on yrittäjän eläkevakuutus (YEL-vakuutus-numero) tai joka voi esittää vähintään vuosittaisen 20 000 euron yrittäjätulon tai laskutuksen. Mikäli yritys aloittanut alle 6 kk sitten, yrityksen tulee osoittaa, että jo syntynyt tulovirta olisi jatkuessaan johtanut 20 000 euron laskutukseen 12 kuukauden ajanjaksolla.

Yksinyrittäjäavustusta myönnetään yrittäjäkohtaisesti. Jos yksinyrittäjällä on useita yrityksiä, joissa hän työskentelee yksin, avustusta myönnetään sille yritykselle, jossa hän työskentelee päätoimisesti. Yrityksessä saattaa olla useita yrittäjäasemassa olevia henkilöitä, jotka eivät siis ole palkansaajan asemassa (työsuhteessa), mutta ei välttämättä yhtään työsuhteista henkilöä. Tuki ei sovellu yrityksiin, joissa on palkattua työvoimaa.