Kotka on suuri kaupunki

Julkaistu 03.03.2020 Kirjoittajalta Mette Snellman

Rantauduin meren rannalle Kotkaan viisi ja puoli vuotta sitten. Hetkellisesti tuntuu siltä, että siitä on ikuisuus. Aika on kulkenut kuin siivillä.

Muistan, että alkuaikoina kaupungin ilmapiiri oli hieman kielteinen. Joku sanoi minulle, että ”kun totut Kymenlaaksolaiseen vit…..maiseen luonteeseen, niin olet kotona”. Päätin silloin, että teen vain hyvää.

Kotkassa on valtavan hienoja ihmisiä, toimeliaita ja aktiivisia. Jokaisella on tarve liittyä toisiin, tehdä yhdessä ja saada aikaan merkityksiä itselleen sekä muiden ja yhteisöjen elämään. Tärkeintä ei ole organisaatio, hallinto tai johtaja, tärkeintä on ihmiset yhdessä ja erikseen. Yhteisöllisyys on noussut pintaan monella tavalla.

Tekemisen meininki on lisääntynyt huimasti kuten Kohtaamisia, Lehmuskujan illallinen, Pyöräpaja, Koko Kotkan keittiö, kierrätyspaja, kumppanuustalo Viikari, Kotkas liikutaan yhes ja kutomo Onnenpolku.

Kotkassa on aina tehty hyvää nuorisotyötä. Väinö Sinervön ja Helena Kempaksen jälkeen oli helppo astua nuorisotoimenjohtajan saappaisiin. Viiden vuoden aikana on myllytetty lisää ja laajennettu reviiriä monitoimijaiseen yhteistyöhön ja yhdessä tekemiseen. Edellä mainittujen lisäksi Kotkan Ohjaamo, yhteisötalo Messi, liikkuva nuorisotyö, Karhulan kehittäminen ja digitaalinen toimintakeskus Kulmassa ovat esimerkkejä yhteistyön hedelmistä.

Kantavana voimana kaikissa ovat ihmiset. Tahto toimintakulttuurin muutokseen, avoimeen vuorovaikutukseen ja toisten arvostamiseen on ollut käsin kosketeltavaa. Nuorisotyössä on maailman paras henkilökunta ja kaikessa tekemisessä erinomaiset yhteistyökumppanit.

Olen saanut nauttia Kotkan rikkaasta kulttuurista, kauniista puistoista ja yllätyksellisestä merestä. Olen törmännyt ihmisiin avantouinnissa, Haukkavuoren tornissa, Karhulan torilla, Vellamossa ja monissa muissa paikoissa.

Kotkassa oloni aikana ystäväni eri puolelta Suomea ovat käyneet kylässä. Voin vakuuttaa, että jokainen on ihastunut Kotkaan. Hyvä pöhinä näyttää jatkuvan. Kantasatama on kierroksissa ja erityisen iloinen olen, että XAMK:n kampus nousee sataman alueelle. Toivottavaa on, että monipuolinen, vaihtoehtoisia toimintoja sisältävä skeitti ym. halli löytää paikkansa samalta alueelta.

Kaiken ikäiset tekevät kaupungin, mutta erityisesti nuoret ja opiskelijat katukuvassa saavat kaupungin sykkimään. Erityisen tärkeää on, että eri-ikäiset aikuiset välittävät aidosti nuorista. Kuulkaa ja kuunnelkaa nuoria. Antakaa heille tilaa ja mahdollisuuksia toteuttaa unelmiaan.

Hyvä ilmapiiri on kaiken edellytys. Alkuaikojen hieman kielteinen ilmapiiri on muuttunut huomattavasti parempaan suuntaan. Myönteisestä sykkeestä kannattaa pitää kiinni.

Haluan kiittää kaikkia iloa tuottaneita henkilöitä. Lähden haikein mielin. Kotka on ollut minulle hyvä. Päätin tehdä vielä viimeisen työelämäponnistuksen. Minulla on edessä suuria haasteita ja uusien asioiden oppimista Pertunmaan kunnanjohtajana. Tykkään haasteista.

Minulle Kotka on suuri kaupunki. Toivottavasti myös sinulle.

Leena Ruotsalainen