Itämeripäivä 2022 Kotkassa

Valtakunnallista Itämeripäivää vietetään torstaina 25.8.
Teemapäivä on John Nurmisen Säätiön käynnistämä jokavuotinen juhlapäivä meren kunniaksi.
Päivän tavoitteena on innostaa ihmiset nauttimaan ainutlaatuisesta kotimerestämme sekä tekemään konkreettisia tekoja sen hyväksi. Juhlinnan lisäksi Itämeripäivän tarkoituksena on lisätä tietoa meren monimuotoisesta luonnosta, kulttuurista ja historiasta.
Myös Kotkassa on jälleen ohjelmaa Itämeripäivän kunniaksi.

Majakkalaiva Kemi näytillä Kantasatamassa

Vietä Itämeripäivää majakkalaiva Kemillä Kotkan Kantasatamassa!
Yleisöopastus tutustuttaa kesällä 2022 pitkästä aikaa yleisölle avoinna olevaan majakkalaiva Kemiin ja sen arkeen.
Majakan tehtävän lisäksi alus toimi yhtenä merentutkimuksen ja säähavaintojen mittauspisteistä. Nykyisin alus kuuluu Suomen merimuseon kokoelmaan ja kelluu Merikeskus Vellamon museolaiturissa.
Opastukset alkavat majakkalaiva Kemillä klo 12 ja 14.30, kesto 30 minuuttia. Yhteen ryhmään mahtuu 20 henkilöä.
Opastus sisältyy pääsymaksuun 8€/5€/Museokortti, alle 18-vuotiaat maksutta. Pääsyliput Merikeskus Vellamon lipunmyynnistä.

Sukeltajat keräävät roskia Sapokan lammesta

Kotkan kaupunki, Kotkan Energia, Akvaariotalo Maretarium ja Kymenlaakson Jäte kutsuvat kaikki kotkalaiset yhteiseen siivoustalkootapahtumaan Kotkan Sapokkaan ja sen lähialueille klo 10–14. Talkoolaisille tarjotaan välineet roskien poimimiseen sekä keittolounas. Päivän aikana voi mm. seurata Maretariumin sukeltajien työtä lammessa.
Siivoustalkoissa Maretariumin sukeltajat, Kotkan kaupungin puistotoimisto ja puistokummit keräävät roskia Sapokanlammesta klo 10–12. Erityisen haitallista vesieliöille on muoviroska, sillä se hajoaa hitaasti ja hajotessaan muuntuu pienemmäksi ja haitallisemmaksi mikromuoviksi.
Yleisö on tervetullut avustamaan roskien keruussa kävelytien ja rannan välistä. Oman jaksamisen mukaan roskia voi kerätä koko ranta-alueella.
Roskien keräämisen lisäksi sukeltajat käyvät katsomassa mitä pinnan alle kuuluu. Sukeltajat kartoittavat mm. lammen tilaa ja syvyyksiä sekä kalamäärää ja kokoja.
Kymenlaakson Jäte toimittaa paikalle jäteastiat ja ympäristökouluttaja antaa tapahtumassa lajitteluneuvoja kotkalaisille.
Kotkan Energian tapahtumateltta on Sapokan torilla klo 10–14. Idea tapahtumasta syntyi Kotkan Energian halusta tehdä lahjoitus Itämeren hyväksi Toivo-kaukolämpötuotteen myynnin johdosta.
Teltalla tarjoillaan lohisoppaa (500 annosta). Lisäksi paikalla annetaan energiansäästövinkkejä ja tietoa kaukolämmöstä tulevaa talvea ajatellen.

Itämerikylä Maretariumin edessä ja Itämeriystävällistä ruokaa

Itämerikylä Pop-Up toimii päivän aikana klo 10-15 Maretariumin edessä, mukana ovat Meriturvallisuuden ja -liikenteen tutkimuskeskus Merikotka, Kymen Vesi ja Kotkan kaupungin ympäristöpalvelut.
Lisäksi klo 10-15 Maretariumin edessä on Etelärannikon Kalaleader-ryhmän ja Xamkin tietopiste liittyen kotimaisen kalan hiilijalanjälkeen.
Mukana on arvonta, jossa pitää vastata aiheeseen liittyviin kysymyksiin. Oikein vastanneiden kesken arvotaan tuotepalkintoja.
Kymijoen Ravintopalvelut Oy puolestaan tarjoaa Itämeripäivänä oppilaitoksissa ja työpaikkaravintoloissa Itämeriystävällistä ruokaa. Tarjolle katetaan Itämeren silakkapyöryköitä ja Itämeren kalapastavuokaa.
Lisäksi kaupunginkirjastossa on esillä Itämeri-aiheeseen liittyviä kirjanäyttelyitä.