Kaupunginjohtaja Sirviö puhuu kotkalaisille

Julkaistu 14.04.2020

Kaupunginjohtajan puhe kotkalaisille:

Nähdäksesi videon, sinun tulee hyväksyä markkinointievästeet.

Nähdäksesi videon, sinun tulee hyväksyä markkinointievästeet.

Hyvät kotkalaiset,

olemme eläneet nyt muutaman viikon poikkeusolosuhteissa, jollaista harva pystyi ennakoimaan ja arvaamaan vielä muutama kuukausi sitten. Poikkeusolot ovat vaikuttaneet meihin kaikkiin niin yksilöinä kuin yhteisönä.

Kotkan kaupunki ja koko kaupunkikonserni on elänyt kanssanne tätä kriisiä ja pyrkinyt omalla toiminnallaan tuomaan vakautta ja turvallisuutta ympärillämme olevaan vakavaan tilanteeseen.

Edelleen toivomme kaikilta pitkäjänteisyyttä ja rauhallisuutta sekä kaikkien suositusten ja ohjeiden mahdollisemman tarkkaa noudattamista.

Kotkan kaupunkikonserni on pyrkinyt mukauttamaan toimintaansa monella eri tavalla siten, että kriittiset palvelumme toimivat parhaalla mahdollisella tavalla. Joitain asiakokonaisuuksia joudumme ratkaisemaan päivittäin nopealla aikataululla ilman selkeitä valtiovallan ohjeistuksia.

Tämä vakava tilanne on viimeistään osoittanut sen, että lopulta suomalainen kuntakenttä on vahvasti vastuussa poikkeusolojen hallinnasta sekä kansalaisten palveluiden tuottamisesta tässä valtakunnassamme. Ilman selkeitä valtiolta tulevia määräyksiä, kunnat tekevät omia luovia ratkaisuja, jotka voivat poiketa toisistaan paljonkin. Kotkan kaupunkikonsernin tarkoituksena on tehdä paikallisia ratkaisuja, mutta kuitenkin yhteistyössä seudullisesti, maakunnallisesti sekä muiden suurempien kaupunkien kanssa.

Epidemiakriisi on jo nyt osoittanut sen, että tällä tulee olemaan merkittäviä vaikutuksia paitsi juuri nyt, niin myös tulevaisuuden suhteen. Vaikka pääpaino tällä hetkellä on kriisiajan palveluissa, niin samalla joudumme pohtimaan myös epidemian jälkeistä aikaa sekä maailmaa. Me kaikki varmasti opimme tästä tilanteesta jotain niin henkilökohtaisesti kuin laajemmin yhteisömme jäseninä. Toivottavasti me kaikki pystymme osaltamme näyttämään välittämisen sekä yhteisöllisyyden tunnetta kaikkein vaikeimmassa asemassa olevien kanssaihmisten suuntaan.

Pitäkäämme huolta erityisesti kaikista riskiryhmäläisistä sekä terveydenhuollon ja sairaanhoidon ammattilaisista, jotka tekevät korvaamatonta työtä. Lisäksi kiitän jo tässä vaiheessa kaikkia niitä, jotka ovat voineet antaa oman panoksensa riskiryhmiin kuuluvien ihmisten huolenpidosta, se on äärimmäisen arvokasta työtä ja yhteisöllisyyttä parhaimmillaan.

Kotkan kaupunki tiedottaa edelleen poikkeusolojen palveluistaan ja niissä tapahtuvista muutoksista reaaliaikaisesti erityisesti omilla kotisivuillaan.

On selvä, että poikkeusolojen palveluiden järjestämisessä sekä ylläpitämisessä tulee olemaan joitain vaikeuksia. Ymmärrämme myös, että kaikki ratkaisut eivät tyydytä kaikkia aina parhaimmalla mahdollisella tavalla, mutta näissä poikkeusoloissa joudumme vääjäämättä tinkimään joistain asioista ja keskittymään kokonaisuuksiin.

Yhdessä voimme toivoa, että pääsemme lentämään tämän haastavan ajan yli mahdollisemman pienin vaurioin. Tätä toivoa pystymme vahvistamaan laajentamalla ajatteluamme nyt oman itsemme ulkopuolelle ja uskomalla siihen, että yhdessä olemme vahvempia sekä nyt että tulevaisuudessa.