Hovinsaaren koulu sai jatkoaikaa

Julkaistu 11.12.2023

Kotkan kaupunginvaltuusto on hyväksynyt varhaiskasvatusta ja perusopetusta koskevan palveluverkkoselvityksen.

Valtuusto teki äänestyksen jälkeen lukemin 38–13 kaupunginhallituksen esitykseen muutoksen, jonka mukaan Hovinsaaren koulu saa jatkoaikaa eli sitä ei yhdistetä yleisopetuksen oppilaiden osalta Langinkosken kouluun ja Kotkansaaren kouluun lukuvuodesta 2025–2026 alkaen.

Hovinsaaren koulun pienryhmäopetusta ei myöskään siirretä Kotkansaaren kouluun ja perusopetukseen valmistavaa opetusta Langinkosken kouluun.

Hovinsaaren koulun toiminta jatkuu toistaiseksi ja kehitystä seurataan siten, että jatko ratkaistaan oppilasmääräkehityksen niin vaatiessa vuonna 2026.

Lisäksi valtuusto päätti, että Karhulan koulukeskus rakennetaan alkuperäisen suunnitelman mukaan vuosina 2025–2027 siten, että se otetaan käyttöön lukuvuoden 2027–2028 alkaessa ja mitoitetaan niin, että tiloja ei pienennetä noin 400 neliömetrin verran ja mitoitukseen lasketaan Karhulan lukio, Karhulan koulun 7–9-luokat ja Helilän koulun 6–9-luokat.

Myös tämä päätös syntyi äänestyksen jälkeen lukemin 33–18.

Valtuusto päätti äänin 37–14 myös, että Pihkoon koulun kuudesluokkalaiset voivat jatkaa Langinkosken koululla.

Hovinsaaren päiväkodille etsitään korvaavat tilat

Selvityksen mukaan varhaiskasvatuksen palveluverkko säilytetään kattavana niin, että kaupungin eri osissa varhaiskasvatuksen saavutettavuus eri liikennevälinein on mahdollista. Lasten määrän kehitystä ja syntyvyyttä seurataan.
Valtuusto päätti äänin 35–16 kaupunginhallituksen esityksestä poiketen, että päiväkotia ei lopeteta Hovinsaarella, vaan sille etsitään korvaavat tilat.

Karhulan alueen päiväkotiverkon osalta oletuksena on, että vanhoja varhaiskasvatuksen yksiköitä korvaavan uuden päiväkodin eli Karhulan uudisrakennuksen rakentaminen toteutetaan 2025–2026 Rauhalan koulun alueelle. Uusia päiväkoteja suunniteltaessa otetaan huomioon tilojen käytettävyys ja ryhmäkokojen muunneltavuus mm. inkluusion toteutumisen näkökulmasta.

Varhaiskasvatuksen palveluverkkopäätöksissä on huomioitu, että varhaiskasvatuksen palveluverkkoa täydentää kuusi yksityisten toimijoiden ylläpitämää päiväkotia. Tämän hetken tiedon mukaan kaikki yksityiset päiväkodit ja ruotsinkielinen esiopetus jatkavat toimintaansa edelleen nykyisissä tiloissaan. Yksityisten toimijoiden palvelutoiminnan jatkamista koskevat päätökset vaikuttavat kunnan toimintaan siten, että lopullinen vastuu varhaiskasvatuksen järjestämisestä tarvetta vastaavasti on kunnalla.

Raitin, Metsäkulman, Kaunismäen ja Rauhalan päiväkotien vakinaisen henkilöstön on suunniteltu siirtyvän uuteen Karhulan päiväkotiin, joka korvaa ko. päiväkotien toiminnan.

Myös Tavastilan koulun toiminta jatkuu toistaiseksi

 Tavastilan koulun oppilasikäluokkien pieneneminen toteutuu ennusteiden valossa kiihtyen lukuvuodesta 2027–2028 alkaen. Alustavien tiedustelujen kuntarajat ylittävälle perusopetusyhteistyölle ei tällä hetkellä ole kysyntää, mutta asia on jo nyt valtakunnallisesti ajankohtainen ja yhteistyön mahdollisuuksiin ja muotoihin on syytä palata uudemman kerran vuonna 2026.

Tavastilan koulun toiminta jatkuu toistaiseksi ja kehitystä seurataan siten, että jatko ratkaistaan oppilasmääräkehityksen niin vaatiessa vuonna 2027.

Palveluverkkoselvitysraportissa todetaan myös, että oppilasikäluokkien pienentyessä tarve oppilaaksiottoalueiden laajempaan tarkasteluun on ajankohtainen 2020-luvun jälkimmäisellä puoliskolla. Kaikkia perusopetuksen kouluyksikköjä koskeva oppilaaksiottoalueiden laajempi tarkastelu toteutetaan vuonna 2026. Ennen tätä voidaan tehdä ennakoivina toimenpiteinä pienempiä oppilaaksiottoalueiden rajoja koskevia muutoksia.

Kaupunginvaltuuston esityslista on luettavissa osoitteessa www.kotka.fi/esityslistat