Varhaiskasvatuksessa näkyy Lukulokakuu

Julkaistu 05.10.2023

Kotkan kaupungin varhaiskasvatuksessa vietetään lokakuussa Lukulokakuuta. Varhaiskasvatuksen lisäksi Lukulokakuuta ovat viettämässä mm. Lasten kulttuuri, kirjasto, MLL ja Ekami. Lukukuukauden keskiössä on varhaiskasvatuksessa kielten rikas maailma. Tästä näkökulmasta kannustamme kaikenikäisiä lapsia tutustumaan monipuolisesti satuihin ja tarinoihin. Varhaiskasvatus haluaa omalta osaltaan korostaa sitä, miten eri tavoin lukemiseen, satuihin tai tarinoihin voikaan tutustua. Tutustumismatkalle mukaan lapset tarvitsevat aikuisia niin varhaiskasvatuksessa kuin kotonakin.

Olemme varhaiskasvatuksessa luoneet Lukulokakuun bingon, joka kannustaa koteja, varhaiskasvatusta ja esiopetusta tutustumaan satuihin ja tarinoihin monipuolisesti. Bingo on ohjeineen löydettävissä varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen yksiköissä lokakuun aikana. Lisäksi bingo on sähköisessä muodossa Kotkan varhaiskasvatuksen Facebookissa ja Kotkan varhaiskasvatuksen peda.net-sivuilla. Tarvittaessa bingosta saa myös perinteisen paperisen version.

Varhaiskasvatuksessa haluamme tutustuttaa aikuisia ja lapsia Hiljaisiin kirjoihin. Hiljaiset kirjat ovat teoksia, joissa ei ole perinteistä tekstiä, mutta ne ovat visuaalisuudeltaan rikkaita. Näissä teoksissa tarina kerrotaan pelkästään kuvilla. Äidinkielestä tai puhutusta kielestä riippumatta kaikki lapset tai aikuiset ovat tasaveroisia lukijoita tekstittömän kirjan ääressä. Tietoa Hiljaisista kirjoista löytyy esimerkiksi kaupungin kirjaston peda.net-sivulta varhaiskasvatuksen alta tai hakusanalla ”tekstittömät kirjat” peda.net-sivuilta hakemalla.

Varhaiskasvatus- ja esiopetusyksiköissä on fyysisten kirjojen lisäksi tarjolla kirja- ja lukusovellus Lukulumo. Se on varhaiskasvatukseen suunnattu sovellus, joka tarjoaa laajan valikoiman kuvakirjoja suomeksi ja usealla eri kielellä, ääneen luettuina. Lukulokakuu haluaa muistuttaa henkilöstöä Lukulumon monipuolisesta käyttämisestä. Lapsiperheet voivat käyttää Lukulumo -sovellusta kirjastossa.

Lukulokakuussa varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen lapsiryhmissä voi nähdä Satulaukun. Satulaukkua varataan Kotkan Lastenkulttuurikeskuksesta oman lapsiryhmän käyttöön rajatuksi ajaksi. Satulaukun sisältö tarjoaa lapsille ja aikuisille välineitä rikastaa satuja ja tarinoita. Lukulokakuun maksuttomat tapahtumat ovat tarjolla perheille, lapsiryhmille ja ryhmien aikuisille.  Lukulokakuun tapahtumiin pääsee tutustumaan www.kotka.fi Lastenkulttuurin sivuilta tai facebookista.